Vylepšená ponorka Kolpino ruského námorníctva v čiernomorskom prístave Sevastopoľ na Kryme. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajinský útok na Kryme je adekvátnou reakciou na ruské bombardovanie, tvrdí americký inštitút

30.10.2022, 09:39
Autor:
ČTKČTK

Miera poškodenia plavidiel Čiernomorskej flotily je v tejto chvíli nejasná. Moskva tvrdí, že útok spôsobil menšie škody na mínuske Ivan Golubec.

Sobotňajší pravdepodobne ukrajinský útok na ruskú Čiernomorskú flotilu v krymskom prístave Sevastopol bol primeranou reakciou na ruské bombardovanie civilnej infraštruktúry po celej Ukrajine. Vo svojej pravidelnej analýze bojov na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny. Kyjev sa k zodpovednosti za útok zatiaľ neprihlásil.

Snímky na sociálnych sieťach ukazujú, ako neznámy počet diaľkovo ovládaných hladinových plavidiel zasiahlo v prístave Sevastopol na okupovanom polostrove Krym najmenej jednu fregatu triedy Admiral Grigorovič. Zábery tiež ukazujú dym blízko prístavu a čosi, čo vyzerá ako ruská protivzdušná obrana zasahujúca letiace ciele.

image

Rusko obvinilo Kyjev z útoku na lode v prístave Sevastopol. Moskva hovorí o terorizme

Miera poškodenia plavidiel Čiernomorskej flotily je v tejto chvíli nejasná. Moskva tvrdí, že útok spôsobil menšie škody na mínuske Ivan Golubec. "Ruskí predstavitelia nepriznali žiadne škody na fregate triedy Admiral Grigorovič podobne ako ruské ministerstvo obrany popieralo akékoľvek škody na krížniku Moskva, keď ho ukrajinské sily 14. apríla potopili," uvádza americkí analytici. Čiernomorská flotila má tri moderné fregaty triedy Admiral Grigorovič, ktoré sú schopné odpaľovať riadené strely Kalibr.

"Ukrajinské rozhodnutie zaútočiť na fregatu schopnú odpaľovať strely Kalibr dáva v tomto čase zmysel vzhľadom na zosilnenú kampaň ruských dronových a raketových úderov cieliacich na ukrajinskú energetickú infraštruktúru," myslí si inštitút. "Ak Kyjev nariadil tento útok, išlo by o primeranú či dokonca zdržanlivú reakciu na rozsiahlu ruskú kampaň strategického bombardovania, ktorá v posledných niekoľkých týždňoch útočí na civilné ciele po celej Ukrajine," dodal.

image

Moskva chce zablokovať obilný koridor. Útok v prístave Sevastopol je falošná zámienka, tvrdí Kyjev

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ukrajinské sily použili sedem námorných dronov a deväť bezpilotných prostriedkov na vykonanie "teroristického útoku" proti Čiernomorskej flotile a civilným cieľom v Sevastopole. ISW pripomína, že útoky na vojenské plavidlá sú v čase vojny legitímnym vojnovým aktom, nie terorizmom.

Bezprostredným výsledkom sobotňajšieho útoku je stiahnutie Ruska z účasti na dohode o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov, ktorú v júli sprostredkovala OSN a na ktorej sa podieľa Turecko. Podľa ISW si však Moskva už dlhší čas vytvárala podmienky, aby od dohody mohla odstúpiť.

01 - Modified: 2022-10-29 13:24:16 - Feat.: 0 - Title: Proti inflácii bojujú bankári aj počasie. Kedy sa podarí skrotiť extrémne zdražovanie? 02 - Modified: 2022-10-28 10:03:45 - Feat.: 1 - Title: Skončí sa po Novom roku americká podpora Ukrajiny? Kyjev desia názory republikánov, bojí sa ich nástupu 03 - Modified: 2022-10-28 09:42:01 - Feat.: 1 - Title: Rusko verbuje mužov z afganských špeciálnych síl. Sme bez budúcnosti, nemáme čo stratiť, tvrdí jeden z nich
01 - Modified: 2024-04-18 13:32:44 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda robí chybu, myslí si Navaľná. Toto je vojna Putina, nie Rusov, vraví 02 - Modified: 2024-04-18 12:52:17 - Feat.: - Title: Blinken rokoval s Kulebom, obaja poukázali na potrebu schválenia pomoci v Kongrese 03 - Modified: 2024-04-18 12:35:51 - Feat.: - Title: "Neuveriteľný úspech." Slováci vyzbierali za dva dni vyše milión eur na muníciu pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme 05 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:28