Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Zelenskyj: Útok na Kerčský most sme si neobjednali. Môže byť za ním rivalita medzi ruskými zložkami

20.10.2022, 19:03
Autor:
ČTKČTK

Most na Krym za 228 miliárd rubľov sa až do výbuchu zdal byť jedným z najlepšie strážených miest na svete, strážili ho družice a stíhačky, protilietadlové rakety, hliadkové člny i potápači.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprel účasť Kyjeva na výbuchu, ktorý vážne poškodil Kerčský most spájajúci Rusko s anektovaným ukrajinským Krymským polostrovom.

V televíznom rozhovore naznačil, že v pozadí výbuchu mohla byť rivalita medzi ruskou armádou a tajnými službami. Moskva pripísala explóziu ukrajinskej rozviedke.

image

Mohuntý výbuch na Kerčskom moste. FOTO: TASR/AP

"My sme si to (výbuch na moste) určite neobjednali, aspoň pokiaľ viem," povedal šéf štátu kanadskej televízii CTV podľa portálu RBK-Ukrajina. Pripomenul konflikt medzi ruskými vojakmi a tajnými službami a dodal, že za výbuchom mohla stáť niektorá zo strán tohto sporu.

"Je tam veľa mocenských vertikál. Je to rozsiahly systém. V Sovietskom zväze bola (tajná polícia) KGB. V súčasnosti pozostáva z niekoľkých vetiev, ktoré neustále riešia, kto je hlavný," dodal.

Kerčský most spája ruský Krasnodarský kraj s ukrajinským polostrovom Krymom, ktorý Moskva anektovala v rozpore s medzinárodným právom v roku 2014.

Mohutný výbuch, ktorý poškodil cestnú aj železničnú časť, mostom otriasol ráno 8. októbra.

image

Kľúčová cesta na Krym v plameňoch. Časť Kerčského mosta sa po výbuchu zrútila do mora

Po výbuchu sa zrútila časť vozovky a vzplanuli cisterny na koľajniciach. Podľa ruských úradov explóziu spôsobila bomba v nákladnom aute. Výbuch si podľa ruských médií vyžiadal štyri obete na životoch.

Premávka na moste bola načas prerušená, Rusi teraz pracujú na oprave. Zdroje niektorých ukrajinských i zahraničných médií tvrdia, že explózia bola dielom ukrajinskej tajnej služby SBU. Kyjev sa ale k výbuchu oficiálne nehlási.

Ruská tajná služba FSB 12. októbra oznámila, že zadržala ôsmich podozrivých z útoku na Kerčský most, piatich Rusov a troch občanov Ukrajiny a Arménska. Za organizátora útoku označila šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyryla Budanova. Ukrajinská rozviedka tvrdenia FSB označila za nezmysel a odmietla sa k nim ďalej vyjadriť.

Ruský prezident Vladimir Putin označil masívne ruské raketové údery na ukrajinské mestá v uplynulých dňoch za odvetu za ukrajinské útoky, medzi ktoré zaradil aj "teroristický útok" na Kerčskom moste.

Most za 228 miliárd rubľov sa až do výbuchu zdal byť jedným z najlepšie strážených miest na svete; strážili ho družice a stíhačky, protilietadlové rakety, hliadkové člny i potápači. Na zemi príchody z oboch strán chránili špeciálne jednotky ruskej národnej gardy.

image

Stojíme za útokmi na Krym a Belgorod, priznal ukrajinský minister falošnému diplomatovi

Mychajlo Podoľak z ukrajinskej prezidentskej kancelárie už v deň výbuchu tvrdil v rozhovore s denníkom Ukrajinska pravda, že mohlo ísť o dielo samých Rusov, a konkrétne mohlo ísť o výsledok mocenského konfliktu, v ktorom na jednej strane stojí FSB spolu s Wagnerovou žoldnierskou skupinou a na strane druhej ruské ministerstvo obrany spolu s generálnym štábom.

Argumentoval, že kamión, ktorý na moste vybuchol, prišiel z Ruska, a preto by sa odpovede mali hľadať v Rusku, kde sa konflikt medzi silovými zložkami vymkol kontrole Kremľa. Výbuch mosta podľa Podoľaka pôsobí ako fiasko FSB a alibi ruskej armáde za porážky na Ukrajine, keď FSB nedokázala ostrážiť ruský týl.

01 - Modified: 2022-10-20 10:04:06 - Feat.: 1 - Title: Rusi zasiahli školu v Záporožskej oblasti: Kryvyj Rih mal nervydrásajúcu noc 02 - Modified: 2022-10-19 18:36:53 - Feat.: 1 - Title: Obyvatelia Ukrajiny bojujú za demokratické hodnoty a slobodu, povedal Zelenskyj po ocení zo strany Únie 03 - Modified: 2022-10-17 13:13:22 - Feat.: 1 - Title: Zmena ruskej taktiky: Vzdušné údery drvia pred zimou ukrajinské mestá. Čo tým chce Putin dosiahnuť? 04 - Modified: 2022-10-17 13:05:19 - Feat.: 1 - Title: Nedostatok munície? Rusi sú v bludnom kruhu, podľa expertov ide o dôležitý míľnik vo vojne 05 - Modified: 2022-10-17 10:45:50 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci obkľúčujú Cherson a prvýkrát idú dobýjať veľké mesto. Prekročia Dneper alebo udrú v Záporoží?
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:47