Liz Trussová. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Trussová neodstúpi, za chyby sa však ospravedlňuje: Postupovali sme príliš rýchlo a zašli priďaleko, tvrdí

18.10.2022, 11:23
Autor:
TASRTASR

Liz Trussová v reakcii na dôsledky svojich opatrení priznala, že vzniknutá situácia je pre rodiny v krajine "veľmi zložitá", a sľúbila, urobí všetko, čo jej v jej silách, s cieľom pomôcť im.

Britská premiérka Liz Trussová sa v pondelok ospravedlnila za chyby vo svojom programe, ktorý zahŕňal výrazné daňové úľavy a spôsobil pokles jej popularity. Odstúpiť však podľa svojich slov nemieni. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Chcem prijať zodpovednosť a ospravedlniť sa za chyby, ktoré sa stali," povedala Trussová pre stanicu BBC. Premiérka podľa svojich slov chcela konať s cieľom pomôcť ľuďom s účtami za energie. "Postupovali sme však príliš rýchlo a zašli sme priďaleko," dodala.

Nový britský minister financií Jeremy Hunt v pondelok zrušil "takmer všetky" opatrenia na zníženie daní, ktoré boli zverejnené minulý mesiac v návrhu rozpočtu jeho predchodcu Kwasiho Kartenga a ktoré otriasli finančnými trhmi.

Trussová Hunta do funkcie vymenovala v piatok 14. októbra. Vyjadrila presvedčenie, že musí zmeniť svoje smerovanie a preto túto zmenu uskutoční.

Trussová s Kwartengom v septembri predstavili plán, ktorý zahŕňal zníženie daní s cieľom pomôcť hospodárstvu prekonať stagnáciu. Tieto škrty by však podľa expertov vytvorili dieru v rozpočte.

Trussová v reakcii na dôsledky svojich opatrení priznala, že vzniknutá situácia je pre rodiny v krajine "veľmi zložitá", a sľúbila, urobí všetko, čo jej v jej silách, s cieľom pomôcť im.

Trussová, ktorá sa stala premiérkou aj predsedníčkou Konzervatívnej strany na začiatku septembra, čelí možnému odvolávaniu, pripomína Reuters. Poslanci jej Konzervatívnej strany by sa o to podľa správ britských médií mohli pokúsiť už počas tohto týždňa. Premiérka však v pondelok vyjadrila odhodlanie doviesť konzervatívcov až do ďalších volieb.

01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 04 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou 05 - Modified: 2024-03-22 09:31:06 - Feat.: - Title: Britská revolúcia vo vojenstve? Laserový „Dračí oheň“ vie vystreliť za pár eur, má však nečakaných súperov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 04:47