Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

V nedeľu začne zjazd čínskych komunistov, Si Ťin-pching zrejme zostane na čele. V Pekingu zatvorili továrne

15.10.2022, 17:33
Autor:
ČTKČTK

Zjazd zrejme začne vystúpením prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý v priamom televíznom prenose prečíta dlhú správu, v ktorej má načrtnúť čínsku politiku na najbližších päť rokov.

V nedeľu začne vládnuca Komunistická strana Číny svoj 20. zjazd, na ktorom si prezident krajiny Si Ťin-pching pravdepodobne zabezpečí pokračovanie na čele strany na tretie funkčné obdobie. Zjazd, ktorý zvyčajne trvá týždeň, sa koná prevažne za zatvorenými dverami a najdôležitejšou úlohou takmer 2300 účastníkov je výber nového straníckeho vedenia.

Zjazd čínskych komunistov prichádza pre stranu v neľahkej dobe, keď pokračujúce koronavírusové uzávery, vyhlasované v súlade s politikou nulovej tolerancie k šíreniu choroby covid-19, oslabujú čínsku ekonomiku. Na medzinárodnej scéne je potom Čína pod tlakom USA a ich spojencov kvôli porušovaniu ľudských práv menšinových Ujgurov, upevňovaniu vlády nad Hongkongom či postoju k ruskej invázii na Ukrajinu, už Peking odmietol odsúdiť.

image

Čína si vyhradzuje možnosť použiť v krajnom prípade proti Taiwanu násilie

Čína v metropole Pekingu, ktorá je dejiskom zjazdu, v uplynulých dňoch výrazne posilnila bezpečnostné opatrenia a niektoré továrne v okolí hlavného mesta museli zastaviť výrobu, aby sa docielilo zlepšenie kvality ovzdušia, uviedla agentúra Reuters.

Zjazd zrejme začne vystúpením prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý v priamom televíznom prenose prečíta dlhú správu, v ktorej má načrtnúť čínsku politiku na najbližších päť rokov. O tom, kto sa dostane do nového vedenia strany, teda do stáleho výboru politbyra, možno vzhľadom na neprehľadnosť čínskej politiky len špekulovať. "Je pravdepodobné, že noví členovia budú podporovatelia prezidenta Sia," povedal bývalý britský diplomat Charles Parton k zmenám vo výbore, ktorý má v súčasnosti sedem členov.

image

Krutá facka pre Putina: USA ako súpera vidia len Čínu, s Ruskom už nepočítajú

Medzi členov stáleho výboru politbyra by mal byť vytipovaný aj budúci premiér, ktorý vystrieda na marcovom zasadnutí čínskeho parlamentu terajšieho predsedu vlády Li Kche-čchianga. Podľa analytikov prezident Si v posledných rokoch vytlačil reformátorských politikov na okraj a obklopil sa tými, ktorí podporujú viac štátom riadenú ekonomiku a nacionalistickú politiku.

"Rastú dôkazy, že v posledných rokoch boli menej povyšovaní ľudia s technokratickými schopnosťami, ktoré by bolo možné skôr očakávať od reformátorov, a prednosť dostávali politici verní Si Ťin-pchingovi," vyhlásil expert na Áziu z poradenskej spoločnosti Capital Economics Mark Williams.

image

Putin sa podľa Lipavského ukázal byť slabším vodcom, ako sa predpokladalo

Si Ťin-pching stojí na čele Komunistickej strany Číny od novembra 2012 a prezidentom je od marca 2013. Podľa odborníkov sa postupne stal najmocnejším vodcom, akého Čína v posledných desaťročiach mala. Čínsky parlament na svojom zasadnutí v marci 2023 Si Ťin-pchinga podľa predpokladov zvolí ako prezidenta aj na ďalších päť rokov.

Teoreticky môže Si vládnuť neobmedzene dlho, pretože v roku 2018 parlament vyškrtol z ústavy klauzulu obmedzujúcu výkon funkcie prezidenta na dva po sebe nasledujúce mandáty, teda na desať rokov.

01 - Modified: 2022-10-15 11:22:39 - Feat.: 1 - Title: Čína si vyhradzuje možnosť použiť v krajnom prípade proti Taiwanu násilie 02 - Modified: 2022-10-14 11:25:12 - Feat.: 1 - Title: Krutá facka pre Putina: USA ako súpera vidia len Čínu, s Ruskom už nepočítajú 03 - Modified: 2022-10-12 16:45:04 - Feat.: 1 - Title: Putin sa podľa Lipavského ukázal byť slabším vodcom, ako sa predpokladalo
01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 03 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 05 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:54