Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Je to Putinovo barbarstvo a zbabelosť, reaguje Západ na terorizovanie ukrajinských miest

10.10.2022, 15:20
Autor:
TASRTASR

"Som šokovaná a zdesená krutými útokmi na ukrajinské mestá. Putinovo Rusko opäť ukázalo svetu, čo znamená: Brutalitu a teror," uviedla na Twitteri šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Ruské ostreľovanie civilných oblastí na Ukrajine je neprijateľné. Je to ukážka slabosti ruského prezidenta Vladimira Putina, nie jeho sily. Na Twitteri to dnes uviedol britský minister zahraničia James Cleverly.

Ruské útoky na ukrajinské mestá odsúdili tiež ďalší európski predstavitelia, ktorí opätovne potvrdili svoju podporu Ukrajine. Európska únia uviedla, že ide o porušenie medzinárodného práva, podľa francúzskej a poľskej diplomacie sú ruské údery vojnovými zločinmi. NATO uviedlo, že bude ďalej Ukrajinu podporovať v jej obrane proti agresii Kremľa.

image

Rusko – Ukrajina online: Raketové útoky na ukrajinské mestá sú odvetou, potvrdil Putin. Leteli aj cez Moldavsko

Veľká Británia

"Ruské ostreľovanie civilných oblastí Ukrajiny raketami je neprijateľné. Je to prejav Putinovej slabosti, nie sily," napísal Cleverly na sociálnej sieti v reakcii na rozsiahle ruské útoky, ktoré dnes zasiahli mestá po celej Ukrajine.

Cleverly dodal, že hovoril so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom, aby ho ubezpečil o "morálnej a praktickej podpore" Británie.

Európska únia

"Som hlboko šokovaný útokmi Ruska na civilistov v Kyjeve a ďalších ukrajinských mestách. Takéto činy nemajú v 21. storočí miesto. Čo najdôraznejšie ich odsudzujem. Stojíme na strane Ukrajiny. Ďalšia vojenská podpora zo strany EÚ je na ceste," napísal na Twitteri šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell.

"Sú to barbarské a zbabelé útoky zamerané na nevinných civilistov na ceste do práce a do školy v rannej prevádzke," povedal hovorca únijnej diplomacie Peter Stano. Údery označil za porušenie medzinárodného humanitárneho práva a uviedol, že ruské politické a vojenské vedenie bude za tieto a ďalšie vojnové zločiny pohnané k zodpovednosti.

Európska komisia dnes vyzvala Bielorusko, aby sa zdržalo akejkoľvek účasti na "brutálnom nelegitímnom podniku" Ruska, ktorý porušuje Chartu OSN a medzinárodné právo, a pohrozila mu sankciami.

Minsku odkázala, aby územie Bieloruska prestalo slúžiť ako odrazový mostík pre nedávne raketové údery a útoky bezpilotných lietadiel proti ukrajinským civilistom.

"Som šokovaná a zdesená krutými útokmi na ukrajinské mestá. Putinovo Rusko opäť ukázalo svetu, čo znamená: Brutalitu a teror," uviedla na Twitteri šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

"Viem, že Ukrajinci zostanú silní. Budeme stáť na strane Ukrajiny tak dlho, ako to bude potrebné, a to všetkými prostriedkami, "dodala von der Leyenová, ktorá je dnes na návšteve v Estónsku.

Estónska premiérka Kaja Kallasová ostreľovanie rovnako odsúdila, ukazuje podľa nej "teroristické praktiky Ruska". "Ukrajina rýchlo potrebuje moderné protiraketové systémy a protivzdušnú obranu," dodala Kallasová.

NATO

"Hovoril som s ministrom zahraničia Dmytrom Kulebou a odsúdil strašné a nevyberavé útoky Ruska na civilnú infraštruktúru na Ukrajine," uviedol na Twitteri generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. "NATO bude aj naďalej podporovať statočný ukrajinský ľud v boji proti agresii Kremľa tak dlho, ako to bude potrebné," dodal.

Belgicko

Belgický premiér Alexander De Croo vyhlásil, že dnešné bombardovanie ukrajinského hlavného mesta Kyjeva a civilných cieľov v ďalších ukrajinských mestách bolo "odsúdeniahodným činom Ruska". "Je to neprijateľná eskalácia," napísal na Twitteri a dodal, že tieto útoky posilnia odhodlanie Belgicka podporiť Ukrajinu.

Taliansko

"Taliansko je zdesené podlými raketovými údermi na centrum Kyjeva a ďalšie ukrajinské mestá z dnešného rána. Opätovne zdôrazňujeme svoju neochvejnú a pevnú podporu Ukrajine a jej ľudu," uviedlo talianske ministerstvo zahraničia.

Poľsko a Francúzsko

Poľský minister zahraničia Zbigniew Rau označil ruské údery za vojnový zločin. "Dnešné ruské ostreľovanie ukrajinských miest a civilistov je aktom barbarstva a vojnovým zločinom," uviedol šéf poľskej diplomacie na Twitteri.

"Rusko nemôže túto vojnu vyhrať. Sme s tebou, Ukrajina! "dodal Rau. Podobne sa vyjadrila aj francúzska ministerka zahraničia Catherine Colonnaová, ktorá útoky odsúdila a vyhlásila, že sú vojnovým zločinom.

Rozsiahle ruské ostreľovanie, ktoré dnes zasiahlo viaceré ukrajinské mestá, vrátane metropoly Kyjeva či Ľvova, si vyžiadalo mŕtvych aj zranených a poškodilo dôležitú infraštruktúru, vrátane energetickej. Podľa Kyjeva Rusko odpálilo proti Ukrajine 75 rakiet, z ktorých 41 sa podarilo zostreliť.​

01 - Modified: 2024-04-22 18:51:08 - Feat.: - Title: Biden prisľúbil Zelenskému rýchle poslanie pomoci po jej schválení. Zelenskyj ďakuje za „neochvejnú podporu“ 02 - Modified: 2024-04-22 17:41:07 - Feat.: - Title: Nórsko plánuje zvýšiť pomoc Ukrajine. Zatiaľ prisľúbilo 6,4 miliardy, avizuje však, že suma výrazne vzrastie 03 - Modified: 2024-04-22 17:10:14 - Feat.: - Title: V ukrajinskom Charkove sa po ruskom útoku zrútila časť televíznej veže. Obete na životoch neboli zaznamenané 04 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác 05 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 20:59