Ruský minister obrany Sergej Šojgu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Neúspechy sa kopia. Predstaviteľ ruských okupantov v Chersone odporučil ministrovi Šojguovi samovraždu

06.10.2022, 16:44
Autor:
ČTKČTK

Na južnom chersonskom fronte sa následkom útoku ukrajinských síl z minulého týždňa zrútila časť ruskej obrannej línie. Rusko v uplynulých dňoch túto oblasť spolu s ďalšími anektovalo.

Predstaviteľ Moskvou dosadenej správy v juhoukrajinskom Chersone Kyrill Stremousov sa pripojil ku kritike ruského ministerstva obrany a obvinil vojenské velenie z neúspechov na južnom fronte. Ministrovi Sergejovi Šojguovi naznačil, že by sa mal zastreliť. Informoval o tom spravodajský kanál Nexta.

Po viac ako siedmich mesiacoch vojny na Ukrajine sa Rusku stále nedarí dosiahnuť svoje hlavné vojnové ciele. Ruské sily naopak v posledných týždňoch utrpeli sériu porážok na bojisku, čo ruského prezidenta Vladimira Putina donútilo vyhlásiť čiastočnú mobilizáciu.

image

Poslanci Dumy chcú dať preveriť zásobovanie tylových zložiek vojny na Ukrajine

Na južnom chersonskom fronte sa následkom útoku ukrajinských síl z minulého týždňa zrútila časť ruskej obrannej línie. Rusko v uplynulých dňoch anektovalo Chersonskú oblasť spolu s tromi ďalšími ukrajinskými regiónmi.

"Mnohí hovoria, že minister obrany, ktorý tento stav dopustil, by sa mohol ako dôstojník zastreliť. Ale viete, dôstojník je pre mnohých nepochopiteľné slovo, "povedal Stremousov bez toho, aby Šojgua výslovne spomenul. Zástupca šéfa ruskej okupačnej správy v Chersone rovnako vyjadril presvedčenie, že ruské ministerstvo obrany netvorí len "ministri, nenadaní a skorumpovaní generáli a prospechári".

image

Bitka o Cherson bude kritická, znie z USA. V Rusku prebieha boj o moc

Stremousov tiež niekoľkokrát povedal, že ukrajinská armáda Cherson nedobude, a ústup ruských vojsk z posledných dní označil za preskupenie s cieľom zachrániť životy vojakov. Ide v podstate o rovnakú argumentáciu, akú používa pri vysvetľovaní vojenských neúspechov ministerstvo obrany.

V posledných dňoch začali ruské ministerstvo obrany otvorene kritizovať aj ďalších, vrátane niekoľkých ruských provojnových blogerov a verejných činiteľov. A to tak za neúspech na fronte, ako aj za problémy pri mobilizácii.

image

Idiot, čo zničil armádu, kritizujú Putina veteráni. Rusko podľa nich nemôže vyhrať

Ostré vyjadrenia adresovali najvyššiemu veleniu najmä čečenský vodca Ramzan Kadyrov a podnikateľ Jevgenij Prigožin, ktorý je spájaný s takzvanou Wagnerovou skupinou, čo je súkromná žoldnierska organizácia. Šéf obranného výboru Štátnej dumy Andrej Kartapolov vyzval ministerstvo, aby o skutočnej situácii na fronte prestalo klamať.

Americký Inštitút pre štúdium vojny v dnešnom hodnotení vojnovej situácie uviedol, že rastúca domáca kritika ministerstva obrany pravdepodobne prinúti prezidenta Vladimira Putina urobiť zo Šojgua obetného baránka všetky súčasné problémy plynúce z invázie na Ukrajinu.

01 - Modified: 2022-10-06 12:22:51 - Feat.: 1 - Title: Poslanci Dumy chcú dať preveriť zásobovanie tylových zložiek vojny na Ukrajine 02 - Modified: 2022-10-05 14:11:36 - Feat.: 1 - Title: Bitka o Cherson bude kritická, znie z USA. V Rusku prebieha boj o moc 03 - Modified: 2022-10-05 10:36:44 - Feat.: 1 - Title: Idiot, čo zničil armádu, kritizujú Putina veteráni. Rusko podľa nich nemôže vyhrať
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 00:22