Vyšetrovatelia skúmajú kráter po údere ruskej rakety na zariadenie elektrického transformátora v Charkove. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Ukrajinci posilňujú svoje pozície pri Lymane. Rusi chcú násilne mobilizovať lekárov z okupovaných oblastí

28.09.2022, 09:42
28.09.2022, 11:51
Autor:
TASRTASRČTKČTK

Inštitút pre štúdium vojny tiež spomenína tvrdenia, podľa ktorých ruské jednotky majú vysielať nedávno mobilizovaných mužov bez vojenského výcviku na frontové línie v ukrajinskej Chersonskej a Charkovskej oblasti.

Ukrajinské sily posilňujú svoje pozície pri Lymane v Doneckej oblasti, v okolí mesta pokračujú silné boje. V správe k situácii na bojisku to dnes uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny ISW.

Podľa britskej vojenskej rozviedky Ukrajina zintenzívnila svoje protiútoky namierené proti ruským inváznym vojskám na severovýchode krajiny.

Jej jednotky pomaly postupujú najmenej na dvoch osiach východne od riek Oskil a Siverskyj (Severný) Doneck v Charkovskej oblasti, zatiaľ čo Rusko na východe Ukrajiny posilňuje obranu.

image

Rusko – Ukrajina online: Ukrajinci sú pri Lymane krok od obkľúčenia Rusov. Postupujú najmenej v dvoch smeroch

Odseknutie od zásobovania

Ukrajinská armáda sa podľa ruských zdrojov ISW blíži k úplnému odstrihnutiu ruských síl od zásobovania pri Lymane a snaží sa ruské jednotky obkľúčiť. V predchádzajúcich dvoch dňoch kyjevské sily prevzali kontrolu nad niekoľkými dedinami severne a severozápadne od Lymanu.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo tento rok 24. februára a na východe a severovýchode krajiny dobylo takmer celú Luhanskú oblasť a časti Charkovskej a Doneckej oblasti. Ukrajina od začiatku septembra v regióne začala protiofenzívu, pri ktorej výrazne postúpila najmä v Charkovskej oblasti.

V uplynulých dňoch ukrajinské sily ustanovili pozície na východnom brehu Oskilu, uvádza ISW aj Londýn.Rusko sa však podľa nej zároveň začalo brániť intenzívnejšie než doteraz. Prispela k tomu aj hrozba, že ukrajinské vojská postúpia i do okupovaných častí Luhanskej oblasti, kde v uplynulých dňoch prebiehalo fingované referendum o pričlenení k Ruskej federácii.

Ťažké boje prebiehajú naďalej aj o Chersonskú oblasť, kde sú ruskí vojaci vystavení veľkému tlaku, podobne ako na severe Ukrajiny. Rusko sa naopak pokúša o postup v okolí mesta Bachmut v Doneckej oblasti, uvádza rezort obrany v Londýne. 

image

Vojenský analytik Visingr: Rusi povolávajú ľudí bez skúseností. Očakávam obrovské straty na ich životoch

Násilná mobilizácia Ukrajincov

Ruskí predstavitelia zároveň pripravujú "podmienky pre násilnú mobilizáciu alebo odvedenie ukrajinských civilistov" z okupovaných území Ukrajiny, ktoré sa zrejme Moskva chystá čoskoro anektovať, uvádza Inštitút pre štúdium vojny. 

Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj podľa ISW už v utorok 27. septembra hovoril o tom, že ruskí predstavitelia preverujú zoznamy absolventov lekárskej fakulty v Luhansku, aby mohli násilne mobilizovať lekárov na pomoc ruským jednotkám.

image

Sme takí mladí, máme veľký strach. Kremeľ nás neustále klame, hovoria Rusi, ktorí utekajú pred odvodmi

Inštitút pre štúdium vojny tiež spomenul tvrdenia, podľa ktorých ruské jednotky údajne vysielajú nedávno mobilizovaných mužov bez vojenského výcviku na frontové línie v ukrajinskej Chersonskej a Charkovskej oblasti, uvádza britský denník.  

Proruskí predstavitelia v štyroch okupovaných ukrajinských regiónoch v utorok neskoro večer po sčítaní všetkých hlasov uviedli, že ich obyvatelia v referende rozhodli o pripojení oblasti k Rusku. 

Západné krajiny vopred avizovali, že Ruskom zmanipulované pseudoreferendá, konané na okupovaných územiach Ukrajiny v čase vojny, v žiadnom prípade neuznajú. 

01 - Modified: 2022-09-28 04:39:02 - Feat.: 1 - Title: Jadrové vyhrážky Ruska nás nezastrašia. Budeme pokračovať v oslobodzovaní krajiny, odkázal Kyjev 02 - Modified: 2022-09-26 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Takmer polovica ich platu ide každý mesiac na armádu. Proreformní ukrajinskí sudcovia pomáhajú krajine 03 - Modified: 2022-09-26 12:30:57 - Feat.: 0 - Title: Vojna na Ukrajine bola poslednou kvapkou. Ako sa končí globálna hegemónia Ruska? 04 - Modified: 2023-03-26 06:22:57 - Feat.: 1 - Title: Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili) 05 - Modified: 2022-09-24 11:19:05 - Feat.: 1 - Title: Putin preberá čoraz väčšiu úlohu vo vojnovej stratégii. Chce zvíťaziť za každú cenu, znie z USA
01 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 02 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 03 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:46