Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas návštevy mesta Izium v Charkovskej oblasti. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Mučenie bolo na okupovanom území rozšírenou praxou, tvrdí Zelenskyj. Chce zistiť totožnosť všetkých vinníkov

17.09.2022, 23:40
Autor:
ČTKČTK

Vyšetrovatelia už "identifikovali jednotlivcov, ktorí pracovali pre predstaviteľov ruského agresora a prebiehajú opatrenia na ich trestné stíhanie", napísala ukrajinská prokuratúra.

V oslobodenej časti Charkovskej oblasti sa po odchode ruských jednotiek našlo v rôznych mestách a obciach desať mučiarní, povedal v dnešnom nočnom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Sľúbil zistiť totožnosť všetkých, ktorí takéto zlo na Ukrajine páchali.

"Mučenie bolo na okupovanom území rozšírenou praxou," tvrdil Zelenskyj. Ako príklad uviedol železničnú stanicu v obci Kozača Lopaň, v ktorej pivnici takzvanej ľudovej milície mučili Ukrajincov elektrickým prúdom.

Na prípad dnes upozornila aj prokuratúra Charkovskej oblasti, podľa ktorej na stanici dochádzalo k "neľudskému mčeniu". Okupanti použili starý ruský poľný telefón s generátorom, na ktoré pripojili elektrické káble, ktorých konce pripálili na vypočúvané obete.

Vyšetrovatelia už "identifikovali jednotlivcov, ktorí pracovali pre predstaviteľov agresora a prebiehajú opatrenia na ich trestné stíhanie", napísala prokuratúra.

image

ANALÝZA: Ukrajina sa drží, jej ekonomika však prudko padá. Spojenci zatiaľ pomohli oveľa menej, než sľúbili

Zelenskyj v prejave tiež uviedol, že pokračujú práce na provizórnom pohrebisku v Iziume, kde sa našlo na 450 tiel. Do sobotňajšieho večera odborníci exhumovali z hromadného hrobu 59 tiel, z toho bolo 17 vojakov a 16 mužov a 27 žien z radov civilistov. Väčšina z nich nesie podľa znalcov stopy násilnej smrti, uviedol dnes na telegrame gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Český minister zahraničia Jan Lipavský dnes vyzval v súvislosti so správami o náleze hromadných hrobov v Iziume na rýchle ustanovenie osobitného medzinárodného tribunálu, ktorý bude pracovať na stíhaní tejto agresie.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 03 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:02