Poškodenie priehrady pri meste Kryvyj Rih po ruskom bolbardovaní. FOTO: Reuters/Ukrainian Presidential Press Ser
StoryEditor

Ruské bombardovanie poškodilo hrádzu, mesto Kryvyj Rih zaplavuje voda

15.09.2022, 09:34
Autor:
ČTKČTK

"Teroristický štát pokračuje vo vojne proti civilistom. Tentoraz to sú raketové údery na vodné diela a pokus zaplaviť Kryvyj Rih," uviedol Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti telegram. "Jediné, čo okupanti vedia, je šíriť paniku," dodal.

Rusko vypálilo osem striel s plochou dráhou letu na Kryvyj Rih na juhu Ukrajiny so zámerom narušiť v meste dodávky vody alebo ho vytopiť, uviedol na sociálnych sieťach zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Podľa agentúry Unian ruský útok poškodil hrádzu Karačunivskej priehrady, následkom čoho stúpla hladina rieky Inhulec pretekajúca mestom.

Tymošenko aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označili útok za teroristický čin. Podobný útok ruských síl z nedeľného večera, ktorý cielil na energetickú infraštruktúru, prerušil dodávky elektriny na mnohých miestach Ukrajiny vrátane Charkova.

"Teroristický štát pokračuje vo vojne proti civilistom. Tentoraz to sú raketové údery na vodné diela a pokus zaplaviť Kryvyj Rih," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti telegram. "Jediné, čo okupanti vedia, je šíriť paniku," dodal.

"Je im (Rusom) jedno, že ľudí pripravia o vodu alebo že sa mesto ocitne pod vodou," napísal na rovnakej sieti Tymošenko. Uviedol, že bombardovanie si nevyžiadalo obete na životoch.

Internetové noviny Moscow Times napísali, že voda je po poškodení priehrady aj v uliciach Kryvého Rihu. Aj podľa informačného kanála Ukrajina Sejčas voda začína zaplavovať domy v meste.

Ruské sily na mesto pravdepodobne vyslali riadené strely Ch-101 z bombardérov Tu-95, uviedla podľa agentúry Unian ukrajinská armáda. V čase útoku bol vo všetkých častiach Ukrajiny s výnimkou Ruskom okupovaného polostrova Krym vyhlásený letecký poplach, informoval spravodajský portál Ukrajinska pravda. Šéf vojenskej správy mesta Oleksandr Vilkul vyzval obyvateľov juhukrajinského mesta, aby zostali v krytoch. Zároveň ich požiadal, aby nič súvisiace s ostreľovaním nefotografovali a neumiestňovali tento obsah na sociálne siete.

V nedeľu večer Rusi podľa ukrajinských predstaviteľov zaútočili pri Charkove na tepelnú elektráreň, kde pri zásahu rakety zomrel jeden jej zamestnanec. Úplný výpadok dodávok v dôsledku ruského bombardovania kritickej infraštruktúry nastal aj v Doneckej oblasti a bez elektriny boli aj časti Záporožskej, Dnepropetrovskej a Sumskej oblasti.

V utorok poradca ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak agentúre Reuters povedal, že Ukrajina sa obáva nárastu počtu ruských útokov na ukrajinskú kritickú infraštruktúru. Zároveň vyzval Západ, aby Kyjevu poskytol systémy, ktoré by mu umožnili chrániť ukrajinský vzdušný priestor a týmto útokom zamedziť.

01 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 02 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 03 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 04 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:39