Pohľad na ruskými vojskami okupovanú Záporožskú jadrovú elektráreň v Záporoží na Ukrajine. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

V Záporožskej jadrovej elektrárni je zapojené druhé záložné elektrické vedenie

13.09.2022, 08:58
Autor:
TASRTASR

"Druhé záložné elektrické vedenie bolo obnovené, čo umožňuje prevádzkovateľovi ponechať si jedno vedenie v zálohe a pomocou druhého poskytovať elektrárni elektrinu," uvádza sa v správe.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu oznámila úspešné zapojenie ďalšieho elektrického vedenia Záporožskej atómovej elektrárne, ktoré teraz umožní bezpečné chladenie reaktorov v elektrárni. Podľa utorkovej správy agentúry DPA sa to uvádza v oficiálnom vyhlásení MAAE, ktoré bolo distribuované ešte v pondelok.

"Druhé záložné elektrické vedenie do ZAES bolo obnovené, čo umožňuje prevádzkovateľovi ponechať si jedno vedenie v zálohe a pomocou druhého poskytovať elektrárni elektrinu potrebnú na chladenie reaktorov a ďalšie dôležité bezpečnostné opatrenia v prípade odstavenia elektrárne," uvádza sa v správe.

image

Riziko v Záporožskej jadrovej elektrárni je veľké a stupňuje sa, tvrdí šéfka Úradu jadrového dozoru Žiaková

Posledný odstavený reaktor v ZAES – šiesty –, ktorý dovtedy zabezpečoval potreby samotnej elektrárne, prešiel do stavu tzv. studenej odstávky – podobne ako ďalších päť reaktorov. Znamená to, že na chladenie reaktorov potrebuje menej energie.

MAAE vo svojej tlačovej správe zároveň citovala vyhlásenie generálneho riaditeľa MAAE Rafaela Grossiho, ktorý zdôraznil, že situácia s jadrovou bezpečnosťou v ZAES, ktorá sa nachádza uprostred vojnovej zóny, je nestabilná.

image

Enerhoatom podporuje prítomnosť mierových síl OSN v záporožskej elektrárni

MAAE pripomenula, že štyri hlavné externé prenosové vedenia ZAES sú mimo prevádzky, takže elektráreň nedodáva elektrinu domácnostiam, firmám ani iným odberateľom.

Grossi v pondelok informoval, že Ukrajina a Rusko majú záujem o návrh na vytvorenia ochrannej zóny v okolí ZAES, ktorý zverejnila MAAE. Podľa Grossiho slov sa teraz diskutuje o otázkach, ako je rozsah zóny či úloha expertov z MAAE v ZAES.

image

Záporožská jadrová elektráreň bola znovu odpojená od siete, využíva záložný zdroj

Na otázku, či v návrhu MAAE ide skôr o zaistenie prímeria než o odstránenie zbraní a odsun vojakov z elektrárne, Grossi odpovedal, že jeho návrh zahŕňa prímerie, ako aj mnoho ďalších vecí.

Záporožskú atómovú elektráreň, ktorá je najväčšou svojho druhu v Európe, obsadila začiatkom marca ruská armáda, ponechala v nej však ukrajinský personál. Za uplynulý mesiac sa areál elektrárne už viackrát stal terčom delostreleckej paľby, z ktorej sa vzájomne obviňujú Ukrajina a Rusko. Vyvolalo to obavy z možnej jadrovej katastrofy, hoci nedávno tam už odstavili aj posledný, šiesty, reaktor.

01 - Modified: 2022-09-07 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Riziko v Záporožskej jadrovej elektrárni je veľké a stupňuje sa, tvrdí šéfka Úradu jadrového dozoru Žiaková 02 - Modified: 2022-09-07 12:03:25 - Feat.: 1 - Title: Enerhoatom podporuje prítomnosť mierových síl OSN v záporožskej elektrárni 03 - Modified: 2022-09-05 17:14:32 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj naposledy volal s odstupujúcim britským premiérom Johnsonom. Spojil sa aj s Macronom
01 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 02 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 03 - Modified: 2024-04-16 05:37:03 - Feat.: - Title: Grossi je znepokojený možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne, vyzval na zdržanlivosť 04 - Modified: 2024-04-15 04:58:49 - Feat.: - Title: Ukrajina varovala pred tajnou operáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni 05 - Modified: 2024-04-13 12:31:57 - Feat.: - Title: Posledný reaktor v záporožskej elektrárni na Ukrajine uviedli do studenej odstávky, ide o najbezpečnejší režim
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 10:23