Ruskí vojaci pochodujú počas akcie na podporu vojakov zapojených do vojenskej operácie na Ukrajine. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinské velenie hlási odrazenie ruských útokov. "Budeme ich hnať až k hraniciam," hovorí Zelenskyj

30.08.2022, 08:27
Autor:
ČTKČTK

Nepriateľ sa naďalej snaží plne ovládnuť Doneckú oblasť na východe krajiny a udržať okupované časti Chersonskej, Záporožskej a Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny, uvádza generálny štáb.

Ukrajinská armáda odrazila ruské útoky na piatich úsekoch frontu na východe krajiny, uvádza ukrajinský generálny štáb v rannom prehľade situácie na bojisku. O ukrajinskej ofenzíve v Chersonskej oblasti na juhu krajiny sa nezmienil.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte počas pondelkovej noci uviedol, že nikto zodpovedný neprezradí nič konkrétne o vojenských plánoch Kyjeva, avšak zdôraznil, že pre ruských vojakov nastal čas utekať. "Budeme ich hnať až k hraniciam," povedal podľa agentúry Interfax-ukrajina.

image

Vytvoríme chaos, hovorí Zelenského poradca. "Ruské uši sa otvoria iba po vojenskom útoku,“ vyhlásil

Rozsah ukrajinského postupu na juhu krajiny zatiaľ nemožno potvrdiť, konštatuje britské ministerstvo obrany. Rusko sa podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny snaží zachovať zdanie o úspechu ínvázie na Ukrajine.

Ukrajinské sily odrazili ruské jednotky pri Charkove, Slovjansku, Bachmute, Avdijivke a na Južnom Bugu a prinútili ich sa stiahnuť. Nepriateľ sa naďalej snaží plne ovládnuť Doneckú oblasť na východe krajiny a udržať okupované časti Chersonskej, Záporožskej a Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny, uvádza generálny štáb.

image

Bezpečnostný analytik: Zima bude na strane Rusov, cvičenie v snehu ovládajú. Zradiť ich môže však jedna vec

Britské ministerstvo obrany uvádza, že ukrajinské presné zásahy na dlhé vzdialenosti naďalej narúšajú zásobovanie Ruska. Od začiatku augusta však Rusko vynaložilo značné úsilie na posilnenie svojich síl pri Chersone na západnom brehu rieky Dnepra.

Väčšina jednotiek tu však pravdepodobne nemá plné stavy a závisí od zraniteľného zásobovania prívozmi a pontónovými mostami cez Dneper. "Ak Ukrajina uspeje v vykonávaní trvalých útočných operácií, súdržnosť nevyskúšanej štruktúry (ruských síl pri Chersone) bude pravdepodobne kľúčovým faktorom udržateľnosti ruskej obrany na juhu," myslí si Londýn.

image

Ukrajina si berie čo jej patrí. Okupantov vytlačíme na naše hranice, tvrdí Zelenskyj

ISW poukazuje na vyhlásenie ruského ministerstva obrany z pondelkového večera, podľa ktorého mala ukrajinská protiofenzíva na juhu obmedzený rozsah a pokus preniknúť v troch bližšie nespresnených smeroch v Chersonskej oblasti zlyhal.

Podľa väčšiny ruských blogerov boli správy o ukrajinskom protiútoku zveličené, nepravdivé; ukrajinské sily podľa nich nedokážu preniknúť cez ruské obranné línie. Tieto pohŕdavé tvrdenia podľa ISW svedčia o tom, že Kremeľ chce zachovať fasádu vojenských úspechov na Ukrajine.

01 - Modified: 2022-08-30 06:49:34 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina si berie, čo jej patrí. Okupantov vytlačíme na naše hranice, tvrdí Zelenskyj 02 - Modified: 2022-08-29 19:00:23 - Feat.: 1 - Title: Pokus Ukrajincov o ofenzívu nevyšiel. Zničili sme im tanky aj obrnené vozidlá, vyhlásila Moskva 03 - Modified: 2022-08-29 17:52:24 - Feat.: 1 - Title: Vývoz obilia z Ukrajiny stúpol. V októbri by sa mohol zdvojnásobiť 04 - Modified: 2022-08-29 16:16:04 - Feat.: 1 - Title: Postoj voči Rusku je testom. Ukáže, ako si krajiny EÚ cenia demokraciu, povedal poľský premiér
01 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:52