Deti stoja v láne žltého obilia a nad nimi modré nebo - farby symbolizujúce ukrajinskú vlajku. FOTO: Reuters 
StoryEditor

Ruská propaganda nemá hraníc. Rusi zneužili fotografie ukrajinských detí na podporu referenda v Chersone

27.08.2022, 11:59
Autor:
ČTKČTK

Autorka fotografií spoznala svoje snímky na bilbordoch, ktoré sa ocitli v okupovanom meste. Na fotografiách sa zobrazuje jej syn s kamarátkou s typickou ukrajinskou výšivkou.

Ukrajinka Anna Pasičniková v máji na sociálnej sieti zverejnila vlastnoručne zhotovené fotografie detí - svojho syna a jeho kamarátky - v košeliach zdobených typickou ukrajinskou výšivkou. Urobila tak na podporu ukrajinskej armády bojujúcich s ruskými útočníkmi.

Teraz zistila, že sa jej snímky objavili na billboardoch v okupovanej Chersonskej oblasti, kde ich okupačné úrady použili na propagáciu pripravovaného referenda o pripojení k Rusku. Na prípad upozornila ruská redakcia BBC.

Za chrbtom im veje ruská vlajka 

"S Ukrajinou v srdci. Ďakujeme ozbrojeným silám Ukrajiny. Sláva Ukrajine," písala autorka snímok, ktorá je profesionálnou fotografkou a živí sa predajom svojich prác prostredníctvom fotobank. "Deti prosia o podporu Ukrajiny," napísala v popise k jednej snímke s národnou symbolikou.

Potom sa však rovnaké snímky objavili na billboardoch v okupovanom Chersone s nápismi "Rusko je tu navždy!", "Cherson - naveky s Ruskom" a "Cherson je ruské mesto". Anna spoznala svoje snímky, len za chrbtom detí sa objavila ruská vlajka.

"Rozhodla som sa fotografovať naše deti. Ukrajinské deti. Nie nejaké v štúdiu, ale deti, ktoré si skutočne všetko vážia, spievajú ukrajinské pesničky. Aby to bolo o Ukrajine. Nešlo ani o peniaze. Hlavne som chcela, aby to boli ukrajinské deti, ukrajinskí ľudia, ukrajinská príroda," povedala BBC. "Všade som písala: ‘Ukončite vojnu‘," dodala.

Sériu snímok so synom Jaroslavom a jeho kamarátkou urobila k 15. máju, kedy Ukrajina oslavuje deň národnej výšivky. Zašla k príbuzným na dedinu, cestou uvidela kvitnúce repkové pole, ktorého žltá farba spolu s modrým nebom dávala dohromady ukrajinské farby. Niekoľko snímok potom zverejnila v databáze Shutterstock.

Výšivky ako identita národa 

To, že jej snímky boli použité na billboarde s ruskou propagandou, sa Anna dozvedela na diskusnom fóre fotografov.

"Bolo mi z toho zle. Plakala som. Chcela som sériu zmazať, nemať s tým nič spoločné. Ale potom som si to rozmyslela: čo keď to odstránim a potom budem musieť dokazovať, že sú to moje fotografie," vysvetľuje a zdôrazňuje, že keby vedela, že si jej snímky kúpi Rusko, nepredala by ich ani za nič.

image

NÁZOR: Západ bude bojovať s Ruskom do posledného Ukrajinca, znie z Moskvy

"Nechápu, že siahli na to, čo je nám sväté," zdôraznila. "Sú to naše deti, za ktoré bojujeme, sú naša budúcnosť. A nič také, ako je naša výšivka, nemajú. Je to náš genetický kód. Oblečieš si ju a cítiš sa najkrajší!"

Cherson ruské vojská obsadili na začiatku marca. Tri podobné billboardy s deťmi sa objavili najneskôr 18. júla, na dvoch Anna spoznala svoje snímky. V stredu o tom napísala na sociálnej sieti a ozvali sa jej ľudia z okupovaného Chersonu, ktorí jej ďakovali za odhalenie príbehu.

Pasičniková natočila video s oboma deťmi vo vyšívaných košeliach, aby definitívne zavrhla propagandistický billboard.

01 - Modified: 2022-08-26 15:10:52 - Feat.: 1 - Title: Rusi na Ukrajine prevádzkujú minimálne 21 miest, kde „filtrujú Ukrajincov“, znie z USA 02 - Modified: 2022-08-26 13:38:42 - Feat.: 1 - Title: Stovky zabitých detí a nefunkčné školy. Ukrajina bilancuje následky polročnej agresie pre najmenších 03 - Modified: 2022-08-25 04:44:07 - Feat.: 1 - Title: Moskva už čoskoro vyhlási na okupovaných územiach referendá. Pokúsi sa ich zmanipulovať, znie z USA 04 - Modified: 2022-08-24 20:27:29 - Feat.: 1 - Title: Rusko za pol roka vojny prišlo podľa Kyjeva o tisíce vojakov a zbrane za miliardy
01 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 03:10