StoryEditor

Kyjev si predvolal apoštolského nuncia pre výroky pápeža o Duginovej. Označil ju za nevinnú obeť vojny

26.08.2022, 18:03
Autor:
ČTKČTK

Už v stredu pápežove slová odmietol ukrajinský veľvyslanec vo Vatikáne Andrij Juraš. "Ako je možné hovoriť o jednom z ideológov ruského imperializmu ako o nevinnej obeti?" napísal na Twitteri.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia si vo štvrtok predvolalo apoštolského nuncia, aby mu vyjadrilo protest proti slovám pápeža Františka ohľadom zavraždenej dcéry ruského nacionalistického ideológa Darji Duginovej.

Informovala o tom dnes agentúra EFE a agentúra Interfax. Duginová zomrela minulý týždeň v Moskve pri atentáte a pápež ju tento týždeň pri generálnej audiencii zaradil medzi nevinné obete vojny na Ukrajine.

Kto je agresor a kto obeť

"Ukrajina je hlboko sklamaná pápežovými slovami, ktoré nespravodlivo porovnávajú agresora a obeť," oznámilo ministerstvo zahraničia nunciovi Visvaldasovi Kulbokasovi. Ukrajinská diplomacia vo vyhlásení zopakovala, že Kyjev so smrťou "ruskej občianky na ruskom území nemá nič spoločné".

Z atentátu, pri ktorom explodoval automobil Duginovej, ruská tajná služba FSB viní ukrajinské spravodajské služby, čo Kyjev ostro odmieta.

Pápež sa v stredu na záver generálnej audiencie vo Vatikáne modlil za Ukrajinu a za "toľko nevinných, ktorí platia za šialenstvo všetkých strán". "Myslím na tú úbohú dievčinu, ktorú zabila bomba pod sedadlom auta v Moskve. Nevinní platia za vojnu," povedal pápež na sobotňajší atentát, pri ktorom Duginová (29) zomrela.

Už v stredu pápežove slová odmietol ukrajinský veľvyslanec vo Vatikáne Andrij Juraš. "Ako je možné hovoriť o jednom z ideológov ruského imperializmu ako o nevinnej obeti?" napísal na Twitteri Juraš.

Podľa neho ženu zabili ruské sily, aby z nej vytvorili mučeníčku. Dodal, že nemožno uvažovať v rovnakých kategóriách o agresoroch a obetiach agresie.

Pápež: Nezabúdajte na ukrajinský ľud

Pápež v stredu tiež znovu vyzval na obnovu mieru "pre milovaný ukrajinský národ, ktorý už šesť mesiacov trpí vojnou", a znovu tiež upozornil na vojny v iných častiach sveta, vymenoval Sýriu či Jemen, kde toľko detí trpí hladom. Pripomenul aj utrpenie detí, utečencov a sirôt, ukrajinských aj ruských.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení k predvolaniu nuncia tiež uviedlo, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pápež "nevenoval osobitnú pozornosť konkrétnym obetiam vojny", medzi ktorými je aj "376 ukrajinských detí, ktoré zomreli rukou ruských okupantov. "

Pápež od začiatku ruskej invázie 24. februára opakovane vyzýva na ukončenie vojny na Ukrajine. Pri jednej z generálnych audiencií vo Vatikáne, 6. apríla, vyzval aj na zastavenie masakrov, aký sa stal v Buči pri Kyjeve, a rozvinul zašpinenú žlto-modrú ukrajinskú vlajku, ktorú mu priviezli z Buče.

Potom pozval k sebe na pódium ukrajinské deti a rozdal im darčeky. "Tieto deti museli utiecť do cudzej krajiny, to je jeden z dôsledkov vojny. Netreba na ne zabúdať a netreba zabúdať na ukrajinský ľud," dodal vtedy pápež.

01 - Modified: 2022-08-24 18:59:35 - Feat.: 1 - Title: Bezpečnostný analytik: Zima bude na strane Rusov, cvičenie v snehu ovládajú. Zradiť ich môže však jedna vec 02 - Modified: 2022-08-25 14:25:21 - Feat.: 1 - Title: Ruská propaganda sa mení, namiesto denacifikácie hlása oslobodenie Ukrajiny. Agresivitu však dopĺňajú obavy 03 - Modified: 2022-08-25 09:13:06 - Feat.: 1 - Title: Nevyzerala ako po výbuchu. Rusi neveria oficiálnej verzii o smrti Duginovej
01 - Modified: 2024-05-03 12:56:29 - Feat.: - Title: Súd v ruskom Chabarovsku poslal na 15 rokov do väzenia protivojnového aktivistu 02 - Modified: 2024-05-03 12:21:02 - Feat.: - Title: Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné 03 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 04 - Modified: 2024-05-03 09:16:48 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo použiť naše zbrane v Rusku, povedal britský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-05-03 08:44:06 - Feat.: - Title: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny, vyhlásil Orbán
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 15:56