StoryEditor

Homosexualita nie je choroba, odkazuje vietnamská vláda zdravotníckym pracovníkom

16.08.2022, 20:00

Vietnamské Ministerstvo zdravotníctva chce ukončiť diskrimináciu LGBTQ+ komunity zo strany lekárov.

„Homosexualita sa nedá vyliečiť, nemusí sa vyliečiť a nedá sa zmeniť,“ cituje ministerstvo Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), ktorá v roku 1990 vylúčila homosexualitu zo zoznamu psychologických porúch. 

Vláda oficiálny dokument zverejnila začiatkom augusta ako reakciu na neustále osočovanie a diskrimináciu LGBTQ+ komunity. Zdravotníkov takto vyzvala, aby rešpektovali pohlavie a sexuálnu orientáciu jednotlivcov. Niektorí z nich totižto verejne vyhlasovali, že by mohli pomôcť k „vyliečeniu“ rodových menších.

Rovnaké zaobchádzanie pre všetkých

Nguyen Thi Kim Dung, dôstojníčka vietnamského Centra pre rozvoj iniciatív (SCDI) povedala, že niektorých mladých ľudí po priznaní svojej orientácie chceli rodičia zobrať k lekárom, aby im pomohli s liečbou. Tí, ktorí pod nátlakom rodiny s návštevou lekára súhlasili, sa bežne stretávali s diskriminačnými či výsmešnými otázkami. 

Vo zverejnenom dokumente ministerstvo vyzvalo miestne správy, aby šírili posolstvo a tak lekári pochopili, že homosexualita, bisexualita či transsexualita nie sú poruchy a jediná lekárska pomoc, ktorá im môže byť ponúknutá, je psychologická podpora.

 

Takisto vietnamská vláda vyzvala príslušné agentúry, aby vykonávali pravidelné kontroly zdravotníckych zariadení. Cieľom je uistiť sa, že poskytujú lekárske prehliadky a ošetrenia v súlade s ustanoveniami zákona. 

„Toto je oficiálne uznanie pre LGBTQ+ ľudí. Majú právo chodiť do zdravotníckych zariadení, kde s nimi budú zaobchádzať rovnako ako s heterosexuálne orientovanými,“ dodala Nguyen Thi Kim Dung.

Vietnam na tom v Juhovýchodnej Ázii nie je najhoršie

Juhovýchodná Ázia je domovom niektorých z najrepresívnejších zákonov mierených proti LGBTQ+ komunite. Najprísnejšou zo všetkých je krajina Brunej, ktorá sa riadi šaríou. V roku 2019 zaviedla trest smrti za sex medzi mužmi. 

V Indonézii nie je homosexualita kriminalizovaná, no rastúce islamské konzervatívne frakcie a anti-LGBTQ+ nálady čoraz viac tlačia na vládu, aby zakázala to, čo kritici považujú za homosexuálne správanie. V susednej Malajzii je zase homosexualita trestaná 20 rokmi väzenia. 

V Thajsku však zákonodarcovia v júni tohto roku schválili niekoľko zákonov, ktoré legalizujú homosexuálne manželstvá. Ak by dostali úplnú zelenú, z krajiny by urobili len druhý štát v Ázii, ktorý uznáva zväzky osôb rovnakého pohlavia.

Autorka je študentkou Katedry žurnalistiky FiF UK.
Sekcia HN Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancujú SlovakAid, Medzinárodný vyšehradský fond a Európska únia. 
image

HN Globálne SNÍMKA: Hn Globálne

SNÍMKA: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-25 09:36:27 - Feat.: - Title: Vo Vietname odsúdili z korupcie ďalšieho popredného podnikateľa 02 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 03 - Modified: 2024-04-11 11:13:32 - Feat.: - Title: Vietnamská realitná magnátka dostala trest smrti za obrovský bankový podvod 04 - Modified: 2024-04-11 04:50:52 - Feat.: - Title: Vietnam chce do roku 2030 začať s výstavbou železničných tratí do Číny 05 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 01:18