Budova väznice, ktorá bola poškodená ostreľovaním v júli počas ukrajinsko-ruského konfliktu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruské tvrdenia o smrti zajatcov v Olenivke sú s veľkou pravdepodobnosťou vymyslené, tvrdí CNN

12.08.2022, 16:36
Autor:
ČTKČTK
  • Bol to začiatok ruskej mediálnej ofenzívy, ktorej posolstvo bolo rovnako cynické ako brutálne.
  • Kyjev ruské tvrdenia dôrazne odmietol.
  • Došlo k náhlemu a intenzívnemu požiaru vo vnútri budovy.

Na konci júla zahynulo podľa ruských úradov 53 ukrajinských vojnových zajatcov vo väznici v obci Olenivka, ktorá sa nachádza na území ovládanom proruskými separatistami. Moskva a Kyjev sa z útoku na zariadenie obvinili navzájom. Televízna stanica CNN vykonala vyšetrovanie založené na analýze videozáznamov a fotografií z miesta, satelitných snímok z doby pred a po údere a na práci forenzných a zbrojných expertov.

image

Vojna kazí Rusom dovolenky. Manželka odíde, ja zostanem doma a kúpim si vodku, hovorí jeden z nich

Dospela k záveru, že ruská verzia udalostí je s veľkou pravdepodobnosťou vymyslená. Je takmer vylúčené, že by poškodenie budovy, kde boli väzni držaní, spôsobila raketa zo systému HIMARS, píše vo svojej správe CNN.

Rusi hneď ukázali na HIMARS

Ráno 29. júla, len niekoľko hodín po tom, ako bolo vo väznici v Doneckej oblasti zabitých päť desiatok ukrajinských vojnových zajatcov a ďalšie desiatky zranených, ukázal ruský reportér na mieste zvyšky strely HIMARS, ktoré Ukrajine dodali USA.

Bol to začiatok ruskej mediálnej ofenzívy, ktorej posolstvo bolo rovnako cynické ako brutálne, píše CNN. Podľa moskovskej verzie udalostí Ukrajina zabila vlastných vojakov útokom rakiet HIMARS, pretože nechcela, aby sa priznali k vojnovým zločinom, a aby odradila ďalších od kapitulácie.

image

Pred budovou väznice stojí ochranka. FOTO: Reuters

Mnoho väzňov v Olenivke patrilo k pluku Azov a boli tam prevezení po tom, čo sa v máji vzdali v mariupoľských oceliarňach Azovstal. Rusi Azov bytostne nenávidia, pričom tento pocit je obojstranný, píše americká stanica, ktorá zároveň kladie otázku, či by Ukrajina cielila na vlastných vojakov, z ktorých mnohí sú za svoj odpor v Azovstane považovaní za hrdinov.

image

Český analytik Visingr pre HN: Ruská armáda stojí pred kolapsom, bod zlomu príde v auguste

Kyjev ruské tvrdenia dôrazne odmietol a prezident Volodymyr Zelenskyj útok označil za "úmyselný vojnový zločin zo strany Rusov". Ukrajinci zároveň tvrdia, že Rusko sa útokom v Olenivke snaží obviniť ich krajinu z vojnových zločinov a zakryť mučenie a popravy väzňov.

Andrej Lazarev, ktorý pracuje pre kanál Zvezda ruského ministerstva obrany, ukázal ráno po výbuchu úhľadne usporiadané úlomky, z ktorých jeden obsahoval sériové číslo rakety HIMARS v pozoruhodne dobrom stave - napriek intenzívnemu požiaru, ktorý spálil na uhol telá zajatcov, píše CNN.

image

Nevyšiel blitzkrieg ani bitka o letisko. Ako sa Rusom rúcajú ich stratégie?

Predchádzajúce útoky raketami HIMARS však po sebe zanechali krátery a rozsiahle škody, ktoré boli viditeľné na satelitných snímkach. Na satelitných fotografiách Olenivky po útoku je však viditeľná oveľa menšia škoda. Viacerí odborníci na zbrane oznámili CNN, že zverejnené snímky a video z Olenivky sú nezlučiteľné s útokom zo systémov HIMARS.

Video s tvrdeniami nekorešponduje

"Na tých videozáznamoch nie je nikde žiadny kráter, postele sa nepohli, stĺpy sú nepoškodené, avšak je tam viditeľné masívne poškodenie ohňom. Keby to bol riadený salvový raketomet, videli by ste krátery, rozbité stropy a steny, rozmetané telá," myslí si zbrojný expert Chris Cobb-smith.

"Na konštrukcii (budovy) a na telách sú len malé, ak vôbec nejaké, známky významného poškodenia výbuchom. Zdá sa, že škody spôsobil rozsiahly a intenzívny požiar," poznamenal Marton. Upozornil tiež na fakt, že zvyšky rakiet HIMARS neboli vyfotografované v pôvodnej pozícii na mieste. "Základným prvkom každého vyšetrovania by malo byť zhromaždenie vizuálnych dôkazov o zvyškoch munície v mieste ich nálezu," zdôraznil.

image

Zničené väzenie. FOTO: Reuters

Viacerí analytici CNN povedali, že ak by Ukrajina chcela zasiahnuť budovu, nemalo by z jej pohľadu zmysel používať systém HIMARS. Olenivka sa nachádza asi 15 kilometrov od frontovej línie; pričom HIMARS je drahá zbraň používaná na väčšie vzdialenosti. Bola by tiež lepšie zistiteľná ako rakety zo sovietskej éry, ktorých majú Ukrajinci zásoby.

Raketa - hlavne taká, ako je HIMARS - by tiež bola počuť. Niekoľko svedectiev však uvádza, že žiadny takýto zvuk sa neozval. "Naši synovia hovorili, že nepočuli ani zásah. Nepočuli explóziu. Vyzerá to, akoby jednoducho začalo horieť," povedala CNN Inna Zatolaková, ktorej syn sa rovnako ocitol v Olenivke.

Ukrajinská tajná služba SBU zároveň zverejnila údajný odposluch dvoch milicionárov zo samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky, ktorí útok preberali deň po ňom. "Neboli tam žiadne známky typického príletu strely alebo niečoho, žiadny hvízdavý zvuk, nič," uviedol podľa rozviedky jeden z mužov, pričom podotkol, že v zariadení sa ozvali tri explózie. "S najväčšou pravdepodobnosťou vopred nastražili výbuch vo vnútri," povedal. CNN poznamenala, že pravdivosť záznamu nemohla potvrdiť.

Požiar začal vnútri

Podľa odborníkov dostupné dôkazy naznačujú, že došlo k náhlemu a intenzívnemu požiaru vo vnútri budovy. A poznamenávajú, že podľa predstaviteľov DLR neboli zranení žiadni dozorcovia. Ukrajinské úrady sa domnievajú, že prudký požiar vo vnútri skladu spôsobila termobarická zbraň, takzvaná vákuová bomba, ktorá do priestoru rozptýli horľavý aerosól, ktorý pri následnom horení a explózii prakticky "vysaje" okolitý vzduch a vytvorí mohutnú tlakovú vlnu.

Podľa CNN ruské sily na Ukrajine takéto zbrane už použili. Stanica zároveň poznamenala, že tvrdenia ukrajinských úradov nemohla overiť. Cobb-Smith myslí, že hoci teoreticky mohla byť použitá termobarická zbraň, mohlo ísť aj o "niečo oveľa jednoduchšie".

image

McDonald‘s postupne otvorí reštaurácie na Ukrajine, začne sa v Kyjeve

Dôkazy a svedectvá tiež naznačujú, že ruskí dozorcovia premiestnili niekoľko dní pred incidentom desiatky ukrajinských vojnových zajatcov z hlavných ciel do skladu, ktorý sa stal terčom útoku. Manželka jedného zo zajatcov CNN povedala, že dva dni pred útokom boli do skladu prevezení niektorí bojovníci pluku Azov. "Práve tí, ktorí boli nebezpeční a pokúšali sa vzbúriť," povedala.

Rusi sa podľa CNN tiež nezdajú byť príliš ochotní poskytnúť prístup nezávislým vyšetrovateľom alebo medzinárodným organizáciám. Ruské ministerstvo obrany tri dni po útoku uviedlo, že pozvalo na miesto odborníkov z OSN a Medzinárodného výboru Júnového kríža. Ten, ktorý sa podieľal na pôvodnom prevoze zajatcov z Azovstalu do Olenivky, však uviedol, že viaceré jeho žiadosti o návštevu zostali bez odpovede.

Zatiaľ existujú len náznaky toho, čo sa mohlo stať, konštatuje CNN a dodáva: "Vzhľadom na to, že Rusi propagujú nepravdepodobný scenár s (raketami) HIMARS, tieto indície naznačujú, že išlo o premyslenú, ale neobratnú snahu o operáciu pod falošnou vlajkou. "

01 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 02 - Modified: 2022-08-12 10:43:05 - Feat.: 1 - Title: Vojna kazí Rusom dovolenky. Manželka odíde, ja zostanem doma a kúpim si vodku, hovorí jeden z nich 03 - Modified: 2022-08-12 09:53:52 - Feat.: 0 - Title: Český analytik Visingr pre HN: Ruská armáda stojí pred kolapsom, bod zlomu príde v auguste
01 - Modified: 2024-04-15 19:33:57 - Feat.: - Title: Zelenskyj žiada spojencov, aby Ukrajine prejavili rovnakú jednotu ako Izraelu 02 - Modified: 2024-04-15 18:52:26 - Feat.: - Title: Poľsko a Dánsko chcú mobilizovať krajiny EÚ za účelom ďalšej pomoci Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-15 17:59:16 - Feat.: - Title: Ukrajina podpísala s Lotyšskom dohodu o bezpečnostnej spolupráci. S Kyjevom rokuje aj Praha 04 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 07:23