Demonštranti skandujú „choď domov“ a kráčajú smerom k ruským vojenským vozidlám na proukrajinskom zhromaždení uprostred ruskej invázie v Chersone. FOTO: Reuters
StoryEditor

Proruské úrady v Záporožskej oblasti Ukrajiny pokračujú v príprave "referenda"

08.08.2022, 15:55
Autor:
TASRTASR

Veľké časti územia na juhu Ukrajiny sú od prvých týždňov takzvanej špeciálnej vojenskej operácie ruskej armády na území Ukrajiny pod kontrolou Ruska.

Šéf Moskvou dosadenej dočasnej správy okupovanej časti juhoukrajinskej Záporožskej oblasti Jevhen Balyckyj podpísal výnos o uskutočnení referenda o pripojení tohto regiónu k Rusku. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informoval na sociálnych sieťach.  

Balyckyj ešte v júli uviedol, že referendum by sa mohlo uskutočniť na jeseň. Presný termín neuviedol.

image

Lavrov ako Brežnev. Je možné rokovať s vládou, ktorej sa chcete zbaviť?

Viaceré ukrajinské médiá súčasne citovali vyjadrenie ukrajinského centra národného odporu, podľa ktorého chcú "ruskí okupanti" načasovať hlasovanie v takzvanom referende tak, aby sa konalo 11. septembra. V tento deň sa v Rusku uskutočnia voľby do viacerých typov zastupiteľských orgánov.

Referendá majú organizovať miestny

Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov v reakcii na plebiscity pripravované na Ukrajine zdôraznil, že "referendá“ na okupovaných územiach Záporožskej a Chersonskej oblasti nebude organizovať Rusko, ale miestni obyvatelia.

image

Nie k Rusku, pripoja nás k ZSSR. Juh Ukrajiny sa obáva, že si zopakuje temnú minulosť

Stanica Rádio Sloboda pred časom informovala, že predstavitelia vojensko-civilných správ Chersonskej a Záporožskej oblasti, vytvorených po obsadení časti týchto oblastí ruskými jednotkami, podpísali výnosy o zriadení volebných komisií.

Zloženie týchto komisii ešte nebolo určené, no proruské úrady regiónov tvrdia, že pôjde o "najaktívnejších obyvateľov, ktorí nie sú ľahostajní". Volebné komisie poslúžia aj v čase referend o pripojení týchto regiónov k Rusku, dodali proruské úrady.

Veľké časti územia týchto dvoch oblastí na juhu Ukrajiny sú od prvých týždňov takzvanej špeciálnej vojenskej operácie ruskej armády na území Ukrajiny pod kontrolou Ruska: ruské jednotky ovládajú takmer celé územie Chersonskej oblasti vrátane Chersonu a asi 60 percent územia Záporožskej oblasti, pričom samotné oblastné centrum - mesto Záporožie (Zaporižžia) - zostáva pod kontrolou Ukrajiny.

Moskva sa snaží rýchlo územie začleniť

Ukrajinské vedenie tvrdí, že všetky okupované územia budú napokon oslobodené. Moskva sa nateraz obe tieto oblasti snaží začleniť do systému ruského hospodárstva.

image

Ukrajinská armáda znovu zasiahla Antonivský most v Chersonskej oblasti

V roku 2014 Rusko anektovalo čiernomorský polostrov Krym, kde predtým tiež usporiadalo referendum o jeho pričlenení k ostatným subjektom Ruskej federácie. Prevažná väčšina medzinárodného spoločenstva výsledky tohto sporného hlasovania neuznala.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu upozornil, že ak sa na okupovaných územiach južnej Ukrajiny budú konať avizované pseudoreferendá, Rusko si uzavrie akúkoľvek cestu k rokovaniam s Ukrajinou.      

Podľa výsledkov prieskumov, ktoré proruské úrady v júli uskutočnili na okupovaných územiach Chersonskej a Záporožskej oblasti, pripojenie týchto regiónov k Rusku a táto myšlienka vo všeobecnosti majú podporu len 30 percent obyvateľstva, informovalo RFE/RL.

01 - Modified: 2022-07-26 15:07:33 - Feat.: 1 - Title: Lavrov ako Brežnev. Je možné rokovať s vládou, ktorej sa chcete zbaviť? 02 - Modified: 2022-07-23 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nie k Rusku, pripoja nás k ZSSR. Juh Ukrajiny sa obáva, že si zopakuje temnú minulosť 03 - Modified: 2022-07-17 05:24:42 - Feat.: 1 - Title: Z okupovanej časti Záporožskej oblasti sa vo veľkom vyváža obilie, priznal proruský predstaviteľ 04 - Modified: 2022-06-29 12:24:27 - Feat.: 1 - Title: Cherson a Záporožie prepojíme s Krymom. Medzi oblasťami zavedieme železničnú dopravu, znie z Moskvy
01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 04 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 05 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:10