Ruský vojak hliadkuje v priestoroch Záporožskej atómovej elektrárene pri meste Enerhodar. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Bliká červená kontrolka. Musíme preveriť, čo sa deje v Záporoží, hovorí šéf agentúry pre atómovú energiu

03.08.2022, 15:50
Autor:
pttptt
  • Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi varoval, že situácia v najväčšej európskej jadrovej elektrárni na Ukrajine sa "úplne vymkla spod kontroly".
  • Vyzval Rusko aj Ukrajinu, aby odborníkom urýchlene umožnili prístup do komplexu v Záporoží.

Rafael Grossi v utorkovom rozhovore pre agentúru AP uviedol, že situácia v Záporožskej elektrárni v meste Enerhodar na juhovýchode Ukrajiny, ktorej sa ruské vojská zmocnili na začiatku marca krátko po svojej invázii na Ukrajinu 24. februára, je každým dňom nebezpečnejšia.

„V elektrárni boli porušené všetky zásady jadrovej bezpečnosti“, povedal Grossi. Ruské sily podľa neho nerešpektujú fyzickú integritu elektrárne.

"Dochádza k paradoxnej situácii, keď elektráreň kontroluje Rusko, ale jej ukrajinský personál naďalej riadi jadrovú prevádzku, čo vedie k nevyhnutným problematickým momentom a údajnému násiliu," dodal. Agentúra má podľa neho síce určité kontakty s personálom, tie sú však neúplné a nie vždy funkčné.

Ochrana jadrového materiálu

Podľa Grossiho musí agentúra vykonávať veľmi dôležité inšpekcie, aby zabezpečila ochranu jadrového materiálu. „Je tam množstvo jadrového materiálu, ktorý treba skontrolovať. A to je dôvod, prečo od prvého dňa trvám na tom, že musíme byť schopní tam ísť, aby sme mohli zhodnotiť bezpečnosť a vykonať potrebné opravy,“ dodal.

Jeho slová o nutnej kontrole potvrdila pre aj predsedníčka Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová. „Situácia je tam stále rovnaká,“ ubezpečila Drábová. "Akurát sú porušené všetky princípy, ktoré zaisťujú vysokú úroveň bezpečnosti," doplnila.

"Pán Grossi apeluje už dlhodobo na to, aby bol do Záporožia umožnený prístup medzinárodným expertom, ktorí by pomohli situáciu vyriešiť," dodala. „Out of control“ v tejto chvíli podľa Drábovej znamená, že do komplexu nemajú prístup medzinárodní experti, ktorí by tú situáciu mohli akokoľvek vyriešiť.

„Musíte navyše pochopiť, že zmluva o šírení jadrových zbrani je vysoko diplomatická záležitosť, a práve preto občas padajú také slová ako „vymklo sa to kontrole“, ktoré môžu vyvolať nie úplne ten správny dojem. Elektráreň sa fakticky kontrole nevymkla, situácia, v ktorej sa nachádza, je však kritická a veľmi krehká,“ doplnila fyzička.

Úrad v stredu na svojom twitteri uviedol, že v Záporožskej elektrárni sa nedeje nič, čo by sa nedialo od štvrtého marca, keď ju obsadili ruské sily. "Radiačná situácia sa tam nemení," doplnil.

Ako v Černobyle

Ruské obsadenie Záporožia zvýšilo obavy, že by mohlo dôjsť k poškodeniu najväčšieho z 15 ukrajinských jadrových reaktorov. Takáto situácia by potom mohla vyvolať podobnú haváriu, akou bola aj tá v roku 1986 v Černobyle.

Grossi navštívil Černobyľ 27. apríla a na Twitteri napísal, že úroveň bezpečnosti je ako „červené svetlo, ktoré bliká“. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu musí podľa neho rovnako ako do Černobyľu vyraziť aj do Záporožia, aby zistila fakty o tom, čo sa tam skutočne deje.

Na to však potrebuje naliehavú spoluprácu Ruska aj Ukrajiny. "Agentúra bude svojou prítomnosťou odrádzať od akéhokoľvek násilného činu proti tejto jadrovej elektrárni. Preto ako medzinárodný úradník, ako šéf medzinárodnej organizácie, prosím obe strany, aby nechali túto misiu pokračovať,“ doplnil.

Grossi sa momentálne zúčastňuje dlho odkladaného zasadnutia v New Yorku, ktorého hlavným cieľom je revízia prelomovej 50 rokov starej Zmluvy o nešírení jadrových zbraní, ktorej cieľom je zabrániť šíreniu jadrových zbraní a nakoniec dosiahnuť aj svet bez nich.

Šéf agentúry v rozhovore hovoril aj o snahách oživiť jadrovú dohodu medzi Iránom a veľmocami z roku 2015, ktorú Trumpova administratíva v roku 2018 opustila, a ktorú sa teraz Biden snaží obnoviť.

01 - Modified: 2022-07-29 15:00:10 - Feat.: 1 - Title: Rusi dobyli Černobyľ zvnútra, vojaci sa vzdali. Operácia začala už vlani a Ukrajina hľadá zradcov 02 - Modified: 2022-07-29 07:34:10 - Feat.: 1 - Title: Ruský pokus o protiútok v Chersone zlyhal, prikrátky je aj na Siversk. Pod tlakom však ostáva mesto Bachmut 03 - Modified: 2022-07-26 05:45:52 - Feat.: 1 - Title: Dva mesiace vytrvalého útočenia sa Rusom oplatili. Obsadili druhú najväčšiu elektráreň na Ukrajine 04 - Modified: 2022-07-25 21:14:32 - Feat.: 1 - Title: Rusi dosiahli čiastočný úspech pri Vuhlehirskej tepelnej elektrárni, pripustil ukrajinský generálny štáb
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:49