Deti sedia na lavičke počas jazdy električkou v Saltivke, robotníckej štvrti Charkova zo sovietskej éry, ktorá znášala bremeno ťažkého delostreleckého ostreľovania. FOTO: Reuters
StoryEditor

Súrodenci prežili vojnu v Mariupole, cesta za rodičmi im trvala mesiace

19.07.2022, 15:08
Autor:
ČTKČTK
  • Traja najstarší chlapci chodili rúbať stromy, aby sa dalo variť na ohni po výpadku elektriny.
  • Rodičia už odišli do Európy, zatiaľ čo súrodenci zostali v sanatóriu.
  • Cesta viedla aj cez okopované územia, auto im zobrali.

V polovici marca vyliezol Oleksij Vološčuk na najvyššie poschodie rozostavaného domu v Mariupole, kde bolo ešte možné zachytiť mobilný signál.

Prihlásil sa na Facebook a zverejnil tam fotografiu 19 detí rôzneho veku. "Žijú v sanatóriu v pivnici a dojedajú posledné zásoby," napísal vtedy Vološčuk podľa BBC.

Zobudili ich informáciou o vojne

Na snímke z mariupolského sanatória bolo aj šesť súrodencov, ktorí sa tam od januára liečili s oslabenou imunitou. V deň ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára zobudila všetky deti o piatej ráno zdravotná sestra.

"Povedala nám, že v krajine je vojnový stav a máme zavolať rodičom, aby si nás vyzdvihli," rozpráva najstarší zo súrodencov 17-ročný Tymofij.

image

Bývalý veliteľ NATO prehovoril: Prímerie na Ukrajine bude do pol roka, potom sa stane toto

Lenže cesta z asi sto kilometrov vzdialeného Vuhledaru, kde ich adoptívni rodičia bývajú, viedla cez Voľnovachu, na ktorú ruské sily zaútočili v prvý deň invázie. Matka Olha Lopatkinová povedala Tymofijovi, nech vydrží, že úrady ich určite evakuujú.

V prvých dňoch vojny sa asi 300 detí v sanatóriu pozeralo na filmy či surfovalo po internete. O niekoľko dní však prestala fungovať elektrina, takže deti si okrem iného nemohli dobiť telefóny.

image

Kráter po granátoch na detskom ihrisku, zničenom ruským vojenským úderom, uprostred ruskej invázie na Ukrajinu, v meste Družkivka 9. júla 2022. FOTO: Reuters

V marci už Tymofij a jeho piati súrodenci vo veku šesť až 12 rokov nemali ako s rodičmi nadviazať kontakt. Vtedy ruská armáda oznámila, že mesto úplne obkľúčila.

Nebol plyn ani elektrina

Po elektrine sa v sanatóriu zastavili aj dodávky plynu a vody. Traja najstarší chlapci chodili rúbať stromy, aby sa dalo variť na ohni. Niekedy sa vydávali aj počas ostreľovania do mesta pre pitnú vodu. Vodu na kúpanie naberali v Azovskom mori a ohrievali ju na ohnisku.

O jedlo našťastie deti núdzu nemali - vozili im ho raz denne policajti. Zostala aj kuchárka Valentyna. Keď jedného marcového dňa polícia priviezla aj generátor, dostal kuchárkin zať Oleksij Vološčuk nápad, že deti vyfotografuje a snímku zverejní na sociálnych sieťach s prosbou o pomoc.

Vološčuk sa dovolal aj matke súrodencov, zistil však, že s manželom a ďalšími tromi deťmi odišla do Európy.

Báli sa pre deti ísť

Lopatkinová vysvetlila, že sa bála kvôli ostreľovaniu pre deti ísť, a stále dúfala, že deti vyzdvihne s manželom hneď, ako sa otvorí humanitárny koridor.

image

Prístavy v najzapadnutejšej časti Ukrajiny môžu prispieť k odvráteniu globálnej potravinovej krízy

Keď sa však situácia vo Vuhledare a okolí ďalej zhoršovala, rozhodli sa z mesta odísť. Dostali sa až do francúzskej obce Loué. Olga vtedy dostala od Tymofeja SMS správu. "Vďaka, že ste odišli, nás práve odviezli do Donecka," písal nahnevane syn.

Fotografia detí zverejnená Vološčukom splnila účel. Dva dni po jej zverejnení prišiel do sanatória pre deti dobrovoľník Oleksandr Jarošenko, ktorý sa pokúsil všetkých odviezť sanitkou do Záporožia, kam mieril evakuačný koridor.

Lenže časť koridoru viedol cez územie ovládané proruskými separatistami a na prvom kontrolnom stanovišti sanitku Rusi zastavili.

"Ponúkal som im peniaze, ale aj tak nás vysadili a auto nám zobrali," líči Jarošenko. Deti skončili v dočasnom ubytovacom stredisku v meste Manguš, kam hneď na to prišla poradkyňa šéfa separatistickej Doneckej ľudovej republiky pre detské práva aj reportéri prokremeľskej stanice RT natáčajúci video o záchrane detí na Ukrajine.

Tí odviezli Tymofeja so súrodencami do Donecka, kde žili pod dohľadom a neskôr figurovali v niekoľkých reportážach o pomoci osirelým deťom. Ukrajina označuje podobné násilné presuny detí na územie Doneckej ľudovej republiky alebo do Ruska za únos.

Plnú moc musel doručiť osobne

Na konci apríla sa Lopatkinová dozvedela, že v Donecku niekto organizuje návraty detí do rodín. Získala kontakt na Tetjanu Nosačovú, ktorú požiadala, aby jej deti prepravila z Donecka spoločne s deťmi ďalšej adoptívne rodiny do Francúzska.

Keďže medzi Francúzskom a Doneckou ľudovou republikou nefunguje poštové spojenie, musel Tetjane doručiť plnú moc Olgin brat osobne. Donecké úrady po obštrukciách nakoniec s odovzdaním detí súhlasili.

Dramatická cesta do Francúzska im zabrala štyri dni. Keď sa Nosačová 20. júna pre deti vydala, Doneck bol pod silnou paľbou. Najprv išli deti s Tetjanou autobusom do Moskvy a potom cestovali dvoma autobusmi takmer dva dni cez Rigu do Berlína, kde už na nich čakal otec s mikrobusom.

"Po ceste sme mali pocit, ako keby sme boli vo filme," opisuje Nosačová. "Všetci ľudia, aj keď sa čudovali našej situácii, sa nám snažili pomôcť. Na hraniciach s Lotyšskom išla Nosačová kúpiť dvanástim zvereným deťom do automatu vývar.

Lenže sa jej podarilo kúpiť iba tri, na ďalšie už nemala peniaze. "Zosypali sa na mňa snáď všetci z autobusu a volali jeden cez druhého, že im ten vývar kúpia," opísala.

Nosačová sa vrátila do Donecka a dúfa, že pomôže ďalším odlúčeným rodinám. Lopatkinovci plánujú v auguste posadiť všetky svoje deti do minibusu a vydať sa do Portugalska k moru.

01 - Modified: 2022-07-19 09:00:19 - Feat.: 1 - Title: Všade množstvo mŕtvych. Kde prešli Rusi, tam nezostalo vôbec nič, hovorí kameraman, ktorý prežil dopad bomby 02 - Modified: 2022-07-08 08:14:27 - Feat.: 0 - Title: Prehrali ste hneď v úvode našej špeciálnej operácie, odkázal Putin Západu 03 - Modified: 2022-07-04 09:06:14 - Feat.: 1 - Title: Ostreľovanie je genocída, na Ukrajine sú nacisti. Najčastejšie klamstvá, ktoré používa Kremeľ 04 - Modified: 2022-06-22 14:32:25 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinské deti odhalili slabé miesto nášho školstva. Problém dosiahol obrovské rozmery, tvrdí odborníčka
01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:36