Plynové zariadenie na plynovej kompresorovej stanici Gaz-System. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Najväčší únik metánu na svete. V uhoľnej bani v Rusku uniká plyn rekordným tempom

15.06.2022, 07:22
Autor:
ČTKČTK

V najhoršej fáze v januári, kedy bol prvýkrát zistený zdroj, baňa vypúšťala do ovzdušia toľko emisií ako päť uhoľných elektrární.

Približne 90 ton metánu za hodinu unikalo v januári z uhoľnej bane Raspadskaja na ruskej Sibíri. Podľa dnešnej správy denníka The Guardian to vyplýva z dát monitorovacej spoločnosti GHGSat, ktorá sídli v Kanade a využíva na sledovanie komerčné satelity. Podľa denníka mohlo ísť o najväčší únik metánu na svete.

V poslednej dobe sa zdá, že plyn uniká pomalšie, asi tretinovým tempom. V najhoršej fáze v januári, kedy bol prvýkrát zistený zdroj, baňa vypúšťala do ovzdušia toľko emisií ako päť uhoľných elektrární, napísal The Guardian. Experti navyše predpokladajú, že metán sa z bane šíril už šesť mesiacov pred januárovým odhalením.

Spoločnosť GHGSat, začala so satelitným monitorovaním v roku 2016. Uviedla, že januárový únik z bane Raspadskaja v ruskej Kemerovskej oblasti bol asi o 50 percent väčší ako úniky metánu, ktoré doteraz firma namerala. Spoločnosť sa v skutočnosti domnieva, že tento únik je vôbec najväčší, aký bol zaznamenaný z jediného zdroja.

image

Na juhu Slovenska pustia do potrubí vodík. Niet sa čoho obávať, tvrdia plynári

Metán je významný skleníkový plyn a Rusko patrí k jeho najväčším producentom. "Zásadné zníženie emisií metánu je jediným istým spôsobom, ako obmedziť rast teplôt a zabrániť klimatickým zmenám. Napriek tomu však máme každý mesiac nové dôkazy o tom, že Rusko skrýva tie najväčšie a najničivejšie úniky metánu. (Ruský prezident Vladimir) Putin sa ich zúfalo snaží zatajiť , Aby mohol ďalej profitovať z predaja ruského uhlia, ropy a plynu a financovať svoj vojnový režim," vyhlásil Paul Bledsoe, ktorý pôsobil ako poradca amerického exprezidenta Billa Clintona.

Všetky podzemné uhoľné bane produkujú metán, ktorý keď sa nahromadí, môže explodovať. K najtragickejším nešťastiam v ruských baniach patrí výbuch metánu práve v bani Raspadskaja v máji 2010, ktorý si vyžiadal takmer sedem desiatok obetí a vyše 100 zranených.

Niekedy sa pri metánu pristupuje z bezpečnostných dôvodov k jeho cielenému vypúšťaniu, plyn ale možno tiež zachytávať.

Na klimatickom summite vlani v Glasgowe viac ako 100 krajín súhlasilo, že zníži svoje emisie metánu, Rusko medzi nimi ale nebolo.

01 - Modified: 2024-05-17 08:17:51 - Feat.: - Title: Bezpečnostné záruky predložené Západu v roku 2021 už nie sú aktuálne, tvrdí Lavrovov námestník 02 - Modified: 2024-05-17 06:35:11 - Feat.: - Title: Rusko oznámilo, že nad štyrmi regiónmi zneškodnilo viac než 100 dronov 03 - Modified: 2024-05-16 20:41:44 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že pri ukrajinskom ostreľovaní mesta Doneck zahynuli štyri ženy 04 - Modified: 2024-05-16 19:49:34 - Feat.: - Title: Čína nemôže zlepšovať vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko, tvrdia USA 05 - Modified: 2024-05-16 17:24:24 - Feat.: - Title: Rusko nemá dosť vojakov pre prielom pri Charkove, povedal vrchný veliteľ NATO v Európe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 10:18