Zostane Vladimir Putin na tróne? O tom sa rozhodne v prezidentských voľbách v nedeľu 18. marca.Reuters
StoryEditor

V Rusku sa končí posledný deň volieb do Dumy. Očakáva sa víťazstvo vládnucej strany

19.09.2021, 16:38
Autor:
ČTKČTK
Napriek tomu, že vládnuca strana Jednotné Rusko čelí prepadu, je stále populárnejšia ako jej súperi.

V Rusku dnes pokračujú tretím, záverečným dňom voľby do Štátnej dumy, teda dolnej komory parlamentu. Po rozdrvení a zákaze hnutia uväzneného opozičného predáka Alexeja Navaľného, ​​ktorého prívržencom úrady znemožnili uchádzať sa o poslanecké mandáty, sa očakáva víťazstvo vládnucej strany Jednotné Rusko.

Toto očakávané víťazstvo bude Kremeľ môcť využiť ako potvrdenie podpory pre prezidenta Vladimíra Putina, napriek nepokoju prameniacemu z už roky klesajúcej životnej úrovne Rusov, napísala agentúra Reuters.

Jednotné Rusko, podporujúce 68 ročného vodcu krajiny, čelí prepadu obľuby, ale stále zostáva populárnejšie ako jeho súperi vo voľbách, komunisti a nacionalisti z Liberálno demokratickej strany Ruska. Obe tieto formálne opozičnej strany ale v praxi často podporujú Kremeľ. Podobne sa správa aj centristická strana Spravodlivé Rusko.

Zakázaná aplikácia

Jednotné Rusko v súčasnosti disponuje takmer tromi štvrtinami mandátov v dume, ktorá má celkom 450 poslancov. Táto prevaha umožnila Kremľu, aby vlani presadil zmeny v ústave, dovoľujúce Putinovi uchádzať sa po ukončení terajšieho mandátu v roku 2024 o dve ďalšie šesťročné obdobia v najvyššom úrade.

Pri moci by tak mohol zostať až do roku 2036, samozrejme ak bude kandidovať a voliči si ho zvolia. "Ak sa Jednotnému Rusku podarí (vyhrať), našu krajinu môže čakať ďalších päť rokov chudoby, päť rokov pod represiou, päť stratených rokov," varovali priaznivci Navaľného na jeho blogu.

Zabrániť či aspoň vládnucej strane znepríjemniť cestu k víťazstvu sa pokúsili za pomoci aplikácie umožňujúce "inteligentné hlasovanie". Tá mala radiť voličom, ktorý zo súperov kandidátov vládnej strany Jednotné Rusko má najväčšiu šancu uspieť - a teda koho majú podporiť, aby spôsobili ťažkosti vládnucej strane.

Spomínanú aplikáciu, ktorú ruské úrady zakázali, po amerických internetových gigantoch Apple a Google zablokovala aj ruská firma Telegram.

Hlavný deň hlasovania

Dnešok je podľa denníka Kommersant považovaný za hlavný deň hlasovania. Za piatok a sobotu podľa úradov odhlasovala necelá tretina z približne 108 miliónov oprávnených voličov, ale tento údaj nezahŕňa voličov hlasujúcich cez internet, ako urobil napríklad už v piatok Putin.

Najnižšia účasť bola doteraz v Petrohrade, kam k urnám prišlo len sotva 15 percent voličov, naopak v niektorých autonómnych republikách na Sibíri a na Kaukaze už prekročila 50 percent. V nedeľu dopoludnia účasť na voľbách dosiahla takmer 36 percent, uviedla šéfka ústrednej volebnej komisie Ella Pamfilovová podľa agentúry TASS.

Traja ľudia vo volebnej miestnosti v Moskve povedali spravodajcovi Reuters, že hlasovali za Jednotné Rusko, ďalší traja volili komunistov; dvaja z nich tak urobili na radu Navaľného tímu.

Ľudia nemajú na výber

Moskovský penzista, ktorý sa predstavil len ako Anatolij, povedal Reuters, že hlasoval za Jednotné Rusko, pretože je hrdý na silnú zahraničnú politiku a na Putinovu snahu obnoviť postavenie veľmoci. "Krajiny ako Spojené štáty či Veľká Británia nás teraz rešpektujú viacmenej ako rešpektovali Sovietsky zväz v 60. a 70. rokoch. Anglosasi rozumejú len reči sily," vyhlásil.

"Vždy som proti Jednotnému Rusku. Neurobili nič dobré," povedal Roman Malachov, ktorý hlasoval pre komunistov. "Toto nie sú naozajstné voľby, ľudia prakticky nemajú výber," posťažoval sa agentúre AFP ďalší respondent petrohradský podnikateľ Vladimír Zacharov.

Voľby sa skončia dnes večer o 20:00, kedy sa uzavrú volebné miestnosti v najzápadnejšej enkláve Ruska, Kaliningradskej oblasti. Na východe rozsiahlej krajiny už trojdňové hlasovanie skončilo, pretože vzhľadom k časovému posunu tu ôsma hodina večerná odbila ešte pred moskovským poludním.

Súbežne s parlamentnými voľbami sa konajú aj ďalšie hlasovanie - napríklad v deviatich z 85 ruských regiónov volí gubernátorov a v 39 oblastné snemy.

01 - Modified: 2021-09-09 19:37:38 - Feat.: 0 - Title: Rusko a Bielorusko odštartovali spoločné vojenské cvičenie. Susedné krajiny vyjadrili obavy 02 - Modified: 2021-09-10 10:57:42 - Feat.: 0 - Title: Zelenskyj pripustil úplnú vojnu medzi Ruskom a Ukrajinou. Označil to však za chybu 03 - Modified: 2021-09-11 15:22:22 - Feat.: 0 - Title: Rusko je pripravené pokračovať v spolupráci s USA. V boji proti terorizmu 04 - Modified: 2021-09-16 21:27:06 - Feat.: 0 - Title: Aliancia na čele s Ruskom uskutoční vojenské cvičenia pri hraniciach s Afganistanom 05 - Modified: 2021-09-18 15:27:50 - Feat.: 0 - Title: Rusko tvrdí, že do volieb zasahuje zahraničie. Odohrať sa malo už niekoľko útokov
01 - Modified: 2024-03-20 15:55:04 - Feat.: - Title: Keď ľud hlasuje, má vždy pravdu, povedal Salvini o voľbách v Rusku. Meloniová jeho výroky bagatelizuje 02 - Modified: 2024-03-20 16:09:55 - Feat.: - Title: Každý tretí Rus má pochybnosti. Putinovým výsledkom neveria, ukázala anketa 03 - Modified: 2024-03-19 10:31:35 - Feat.: - Title: Moldavsko vyhostilo ruského diplomata kvôli vypísaniu ruských volieb v Podnestersku 04 - Modified: 2024-03-19 09:57:30 - Feat.: - Title: Putin neudržal emócie. Jasal na Červenom námestí aj s porazenými a spieval hymnu 05 - Modified: 2024-03-18 19:32:33 - Feat.: - Title: Podvrhli polovicu hlasov? Kremeľ žiadal ráznu výhru, z Putina je ázijský diktátor
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:32