Reuters
StoryEditor

Prečo Rusi opakovane blokujú vyšetrovanie medzinárodných zločinov? Správajú sa, ako keby poznali vinníka, myslí si odborník

17.04.2017, 00:00
Autor:
rdurdu
Rezolúcia OSN žiadala od Sýrie podrobnosti o leteckých operáciach, narazila na ruské veto. Rusi v minulosti postupovali podobne.

Rusko vetovalo v Bezpečnostnej rade (BR) OSN rezolúciu, ktorá odsudzuje údajné použite chemických zbraní v sýrskom meste Chán Šajchún. Rezolúcia zároveň žiadala od sýrskej vlády detaily o leteckých operáciách v deň spomínaného incidentu - teda zo 4. apríla.

"Toto rozhodnutie nie je prekvapivé," uviedol pre HNonline.sk bezpečnostný analytik Jaroslav Naď. "Rezolúciou mal byť útok odsúdený a Asadov režim vyzvaný na spoluprácu, nič viac," pripomína. Naď tvrdí, že postup Ruska pripomína situáciu, keď "poznajú páchateľa, ale Rusi nechcú nezávislé vyšetrovanie, ktoré by ho mohlo odhaliť."

Americký útok

Západné štáty na čele s USA z útoku, ktorý si vyžiadal vyše 80 obetí, vinia režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Americké vojenské sily na priamy príkaz prezidenta Donalda Trumpa vypálili 59 striel Tomahawk na základňu Šajrát, z ktorej mal byť letecky útok vedený.

​Tento útok vyvolal prudkú reakciu zo strany Ruska, ktoré Asada podporuje. Americko-ruské vzťahy sa zásadne zhoršili. Rusi tvrdia, že na ďalšiu "agresiu" už budú reagovať.

Mocný Asadov spojenec

Ruská federácia dlhodobo podporuje zotrvanie Asadovho režimu pri moci, v Sýrii má vojenskú základňu s posádkou. Ruské letectvo podniklo desiatky náletov, Američania tvrdia, že cieľom boli často povstalci, ktorých podporujú práve Spojené štáty.

Ide pritom už o ôsme ruské veto na pôde BR OSN, ktoré kryje Asadovu vládu, pripomína agentúra Reuters. Ruské počínanie si je "dôkazom nefunkčnosti OSN," myslí si Naď.

Podobný prípad nad Ukrajinou 

Ruský postup pripomína prípad zostrelenia malajzijského letu MH 17 z roku 2014. Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines s 298 ľuďmi na palube sa 17. júla zrútilo nad oblasťou, ktorú kontrolovali ukrajinskí separatisti podporovaní Ruskom.

Ozývali sa hlasy, ktoré tvrdili, že za touto tragédiou stoja práve povstalci, ktorí mali lietadlo zostreliť omylom. Použiť mali systém, ktorý im dodala ruská armáda. Medzinárodné spoločenstvo vtedy žiadalo zriadenie tribunálu, ktorý by celú situáciu riadne vyšetril. Proti však bolo Rusko, ktoré rezolúciu OSN vetovalo.

"Rovnako ako aj teraz v Sýrii," dodal Naď. Ruská strana potom tvrdila, že má k dispozícii svedectvo ukrajinského dezertéra, ktorý tvrdil, že lietadlo zostrelilo ukrajinské letectvo.

01 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 02 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 03 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 04 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 05 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:56