Jaroslaw KaczyňskiReuters
StoryEditor

"Čierny štvrtok s následkami pre celú úniu." Kaczyňski kritizoval Tuskovo znovuzvolenie

13.03.2017, 14:20
Autor:
TASRTASR

Spor okolo znovuzvolenia Donalda Tuska za predsedu Európskej rady bol spojený aj so sporom o dvojrýchlostnú Európsku úniu, vysvetlil dnes na tlačovej konferencii vo Varšave predseda poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski.

Udalosti z 9. marca, keď bol Tusk na ďalších 30 mesiacov potvrdený vo funkcii "europrezidenta", označil Kaczyňski za "čierny štvrtok", ktorý "môže mať vplyv na budúcnosť EÚ i celej Európy".

​Kaczyňski podľa webovej stránky denníka Gazeta Wyborcza vyhlásil, že Poľsko sa postavilo na čelo krajín, ktoré sú proti EÚ dvoch rýchlostí. Poľsko sa podľa neho stalo štátom, ktorý je schopný a má odvahu postaviť sa proti tejto koncepcii, ktorá je fatálna a rozbíja EÚ. Kaczyňski súčasne vyhlásil, že jeho strane ani vláde nejde o "polexit" - vystúpenie Poľska z EÚ.

Na tlačovej konferencii však Kaczyňski priznal, že spor o nomináciu Donalda Tuska mal aj osobný rozmer, ktorý sa týkal Tuskovho konania po tom, ako sa moci v Poľsku ujala strana PiS. Podľa Kaczyňského Tuskovo konanie bolo v rozpore s pravidlami, ktoré platia v rámci EÚ. Zdôraznil však, že zvolenie Tuska do čela Európskej rady je zákonné.

Poľský vládny kabinet i PiS boli proti Tuskovmu znovuzvoleniu a navrhli svojho kandidáta, poľského europoslanca Jacka Saryusza-Wolského. Strana PiS obviňuje Tuska z porušenia zásady neutrality voči členskému štátu, zapojenia sa do aktivít Európskej únie proti poľským záujmom, rovnako ako aj z podpory poľskej opozície.

Poľské médiá upozorňujú aj na osobnú averziu, ktorú Kaczyňski voči Tuskovi pociťuje v súvislosti so smrťou svojho brata, bývalého prezidenta Lecha Kaczynského. Ten prišiel o život aj s vyše 90 príslušníkmi poľskej elity pri havárii vládneho špeciálu smerujúceho do ruského Smolenska.

Kaczyňski dodnes považuje Tuska - predsedu vtedajšej poľskej vlády - za morálne zodpovedného za smrť svojho dvojčaťa. PiS v tejto súvislosti Tuska zažalovala aj za vlastizradu – podľa nej Tusk manipuloval vyšetrovanie a kryl skutočné dôvody nehody. PiS za pádom vládneho lietadla stále vidí atentát spáchaný Ruskom.

01 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 04 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 07:51