StoryEditor

V Keni sa šíri hlad, pomôcť môžu aj Slováci

23.02.2017, 10:30
V krajine, ktorú len prednedávnom navštívil prezident Andrej Kiska, vyhlásili stav ohrozenia dlhotrvajúcim suchom. Na niektorých miestach Kene sa úroda celkom prepadla a milióny ľudí trpia hladom.

Podľa Svetového potravinového programu OSN dnes hrozí regiónu východnej Afriky, do ktorého Keňa patrí, horšia situácia než aká ju zastihla pri poslednom veľkom suchu v rokoch 2010 a 2011. Medzinárodné organizácie už od konca minulého roka upozorňujú na negatívny vývoj, v uplynulom týždni im dala za pravdu aj kenská vláda.

V dôsledku pretrvávajúceho sucha vyhlásila kenská vláda humanitárne ohrozenie v až polovici regiónov krajiny. Počet ľudí bez dostatočného prístupu k jedlu sa pritom od augusta 2016 zdvojnásobil z 1,3 milióna na 2,7 miliónov. Dnes tak kvôli negatívnemu vývoju trpí v krajine podvýživou až 360-tisíc detí, či tehotných a dojčiacich žien. 

Joseph Matere z Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo upozorňuje, že veľkou výzvou budú predovšetkým nastávajú mesiace. "Zvlášť apríl a máj," vysvetľuje Matere pre agentúru Reuters. 

Miestne vzorce zrážok podľa odborníkov narúša meniaca sa klíma. William Kinyarkyo z kenského mesta Narok pre HN Globálne vysvetľuje, že jeho otec kedysi mohol vyjsť pred dom a povedať “tento pondelok bude pršať.” Dnes sa už podľa neho nič také urobiť nedá. Na dážď sa viac nedá spoľahnúť.

Naposledy tak dažde neprišli minulý rok. V dôsledku chýbajúcej vlahy preto dnes ľudia musia na ceste za vodou prekonávať čoraz dlhšie vzdialenosti. V niektorých regiónoch musia ísť kvôli vode až trikrát ďalej. “Napríklad v Turkane, severozápadnom najsuchšom regióne krajiny, im predtým stačilo prejsť približne osem kilometrov, dnes aj viac než dvadsať,” vysvetľuje Marián Čaučík z mimovládnej organizácie Erko - Dobrá novina, ktorá v krajine pôsobí.

Okrem prepadu úrody, ktorý v niektorých oblastiach dosahuje až 99 percent, prispieva sucho aj k stratám dobytka. To sa zvlášť dotýka pastierskych komunít, ktoré od neho závisia. Predstavitelia oblastí ako je už spomínaná Turkana, ale aj ďalšie, hlásia vysoké počty uhynutých zvierat. Podľa tlačovej agentúry Inter Press Service je dnes smrťou priamo ohrozených až 11-tisíc kusov dobytka, v apríli by straty mohli dosiahnuť až 90 percent pôvodných stád.

S nedostatkom vody narastajú medzi miestnymi spoločenstvami konflikty o zdroje vody. Dôsledkom toho prestávajú deti navštevovať školy. Podľa UNICEF kvôli suchu - či už kvôli hladu alebo konfliktom - prestalo chodiť do školy alebo škôlky bezmála 175-tisíc detí.

Mnohé rodiny z nedostatku pristupujú aj k radikálnym riešeniam. Aby situáciu zvládli, vynechávajú jedlo, a neraz sa oň delia so svojimi zvieratami. Mnohí tiež hľadajú iné pracovné príležitosti mimo poľnohospodárstva, predávajú svoj majetok vrátane zvierat, len aby si zaistili jedlo pre seba a svoje rodiny.

Postihnutým oblastiam pomáhajú aj Slováci. V reakcii na vyhlásenie kenskej vlády vyhlásili viaceré slovenské mimovládne organizácie pôsobiace v Keni spoločnú zbierku s názvom Spolu pre Keňu. Podľa predstaviteľov iniciatívy za vyzbierané finančné prostriedky podporia napríklad distribúciu jedla pre deti v školách a zdravotníckych zariadeniach, či opravu nefunkčných studní.

Keňa je dlhoročnou programovou krajinou slovenskej oficiálnej rozvojovej spolupráce, ktorú Slovensko realizuje pod hlavičkou SlovakAid.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
globalne_loga
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vstrekovanie síry do atmosféry? Má to nebezpečné riziká, varujú vedci 02 - Modified: 2024-04-20 05:23:38 - Feat.: - Title: Dažde a záplavy v Keni​ si vyžiadali už prinajmenšom 32 životov 03 - Modified: 2024-04-18 18:15:06 - Feat.: - Title: V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády 04 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 05 - Modified: 2024-04-12 14:43:44 - Feat.: - Title: Pri povodniach v Keni zahynulo najmenej 13 ľudí, až 15-tisíc ich opustilo domovy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:23