FSB ruská tajná službaReuters
StoryEditor

Rusi zatkli dvoch dôstojníkov FSB. Obvinili ich zo zrady a spolupráce so CIA

31.01.2017, 16:26
Autor:
ČTKČTK

Dvaja vysoko postavení dôstojníci ruskej tajnej služby FSB boli zatknutí a obvinení zo zrady a prenosu dôverných informácií americkej Ústrednej spravodajskej službe CIA. Oznámila to dnes s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené so situáciou ruská tlačová agentúra Interfax. V prípade podľa nej ide aj o skupinu ruských hackerov.

"Náčelník oddelenia Centra informačnej bezpečnosti FSB Sergej Michailov a jeho zástupca Dmitrij Dokučajev sú obvinení z toho, že porušili prísahu a začali spolupracovať so CIA," povedal jeden zo zdrojov. V prípadu podľa neho figuruje až osem ľudí, z toho štyri boli zatknutí a obvinení. Ostatní môžu vyviaznuť ako svedkovia.

Podľa iného zdroja vo vyšetrovaní figurujú témy hackerských útokov a zrady. "Každý z podozrivých sa zaoberal svojimi vecami: niekto rozpracúval a vykonával plány počítačových útokov, iný spolupracoval s cudzími tajnými službami. Tieto veci sa odohrávali súbežne, ale spravidla sa nepretínali," objasnil.

Celú skupinu spájalo, že jej členovia sa navzájom poznali a že pôsobili v oblasti informačných technológií a počítačovej bezpečnosti. Hlavný podozrivý pritom "nemal najvyššiu hodnosť".

Michajlov i Ruslan Stojanov, vedúci oddelenia vyšetrovania počítačových zločinov v ruskom výrobcovi antivírusového softvéru Kaspersky Lab, sú podľa tlače vo väzbe už od začiatku minulého decembra.

Vo väzbe je aj novinár Vladimir Anikejev, ktorý je podozrivý, že zorganizoval hackerskú skupinu Šaltaj-boltaj (ruská verzia komiksovej postavičky Humpty Dumpty), ktorá má vraj na svedomí prielomy do počítačov vysoko postavených ruských hodnostárov a známych podnikateľov a údajne tiež bola súčasťou medzinárodného hackerského hnutia Anonymous.

01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 08:01