George SorosReuters
StoryEditor

"Stal by sa diktátorom, ak by mu to prešlo." Soros má z Trumpa v úrade obavy

20.01.2017, 09:24
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Americký miliardár a filantrop George Soros sa na Svetovom ekonomickom fóre v Davose vyjadril aj k situácii v EÚ.

Nastupujúci americký prezident Donald Trump by sa správal ako diktátor, ak by vedel, že mu to prejde. Európska únia sa stala príliš komplikovanou a odcudzenou ľuďom. Uplynulý rok bol katastrofou kvôli odhlasovaniu odchodu Británie z EÚ a ďalším európskym voľbám. Na Svetovom ekonomickom fóre v Davose to vyhlásil americký miliardár a filantrop George Soros citovaný agentúrou Reuters.

Trump podľa Sorosa rozdelí americkú spoločnosť. Ním vedená obchodná vojna by zrejme spôsobila zblíženie Európy a Ázie. Čína by sa Trumpovým prispením mohla stať prijateľnejšia ako vodca medzinárodného spoločenstva.

Soros ale vyjadril presvedčenie, že Trump bude pod kontrolou Kongresu a ústavy. "Stal by sa diktátorom, ak by mu to prešlo, ale nebude toho schopný," uviedol Soros v rozhovore pre televíziu Bloomberg na Svetovom ekonomickom fóre.

"Osobne som presvedčený, že (Trump) smeruje k neúspechu. Ale nie kvôli ľuďom ako ja, ktorí by chceli, aby neuspel, ale preto, že myšlienky, ktoré ho sprevádzajú, sú protikladné," vysvetlil finančník Soros. Ako dodal, v dôsledku neistoty generovanej Trumpovou administratívou očakáva otras na finančných trhoch.

Pokiaľ ale Republikánska strana, ktorej je Trump členom, zruší regulácie a zníži dane, bude to pre trhy splnený sen, myslí si investor Soros, ktorý venoval milióny dolárov na kampaň Trumpovej protikandidátke Hillary Clintonovej.

EÚ sa napriek problémom nerozpadne. Keby sa tak ale predsa len stalo, následky by boli veľmi strašné. Proces vystúpenia Británie z EÚ potrvá dlho, "horký rozvod" by ale poškodil obe strany.

Britská premiérka Theresa Mayová "nevydrží" vo svojej súčasnej úlohe, tvrdí Soros, ktorý v roku 1992 získal špekuláciou s librou miliardu dolárov a spôsobil tak nútené vystúpenie Británie z európskeho menového systému.

Čína nedokázala zmeniť svoj model hospodárskeho rastu a pravdepodobne sa jej to nepodarí ani v nasledujúcich dvoch rokoch. Čínsky prezident Si Ťin-pching by zato chcel vytvoriť viac uzavretú spoločnosť, vyhlásil Soros, ktorý počas studenej vojny finančne podporoval východoeurópskych disidentov vrátane československých chartistov.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:17