TASR/Efrem Lukatsky
StoryEditor

Zelenskyj pripustil úplnú vojnu medzi Ruskom a Ukrajinou. Označil to však za chybu

10.09.2021, 12:48
Autor:
ČTKČTK
Podľa ukrajinského prezidenta sa Ukrajinci a Rusi stali nepriateľmi, vznikla medzi nimi veľká priepasť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripúšťa možnosť úplnej vojny s Ruskom, však by to podľa neho bola "najväčšia chyba". Podľa agentúry TASS to dnes okrem iného povedal počas diskusie fóra YES Brainstorming. Kremeľ podľa hovorcu ruského prezidenta Vladimira Putina takéto vyjadrenie považuje za poľutovaniahodné.

​Na otázku moderátora týkajúcu sa možnosti vypuknutia úplnej vojny s Ruskom Zelenskyj podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry odpovedal: "Áno, môže sa to stať." Hneď však tiež dal najavo, že by to považoval za chybnú variant vývoja. "Potom už nikdy nebude existovať susedstvo Ruska, Ukrajiny a Bieloruska," poznamenal.

Vznikla priepasť

Putinov hovorca Dmitrij Peskov v reakcii označil úvahy o možnosti vojny medzi Ruskom a Ukrajinou za apokalyptické a Kremeľ by sa nimi nechcel zaoberať. "Nechceli by sme sa oddávať žiadnym apokalyptickým očakávaním," citoval hovorcu TASS.

Podľa ukrajinského prezidenta sa Ukrajinci a Rusi stali nepriateľmi, vznikla medzi nimi veľká priepasť. Zelenskyj podľa svojich slov nevie, ako prekonať túto situáciu, ale dúfa, že časom sa vzťahy predsa len zlepšia. Avšak nádej, že "zvíťazí dobro" spojil s tým, že "všetko sa vráti späť - územie, ľudia a pravdepodobne aj vzťahy".

Vzťahy oboch krajín klesli postupne na bod mrazu po zvrhnutí proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča na jar 2014. Rusko reagovalo okupáciou a anexiou Krymského polostrova, ktorú Kyjev ani prevažná väčšina medzinárodného spoločenstva neuznáva.

Chce sa stretnúť s Putinom

Moskva tiež podporila proruských separatistaov na východe Ukrajiny, kde si boje doteraz vyžiadali na 13-tisíc mŕtvych. Rusko tvrdí, že separatistov nevyzbrojuje, hoci mnohé dôkazy svedčia o opaku.

Zelenskyj dnes takisto povedal, že by sa chcel stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Stretnutie by však podľa neho muselo byť "vecné, nie iba deklaratívne".

Ukrajinský prezident tiež dal najavo presvedčenie, že "pokiaľ ide o úroveň našej armády a úroveň našich špecialistov", je Ukrajina pripravená stať sa členom Severoatlantickej aliancie, a že NATO Ukrajinu potrebuje. "Nežiadame. Hovoríme, že sa nám zdá, že nás NATO potrebuje, zdá sa nám, že bez Ukrajiny nebude silná Európska únia," vyhlásil Zelenskyj.

Pripustil pritom, že pri nedávnej návšteve vo Washingtone nedostal priamu odpoveď ohľadom stanoviska Spojených štátov k vstupu Ukrajiny do NATO. Avšak je presvedčený, že sa Kyjev môže na Američanov spoľahnúť. "Môžeme sa na USA spoľahnúť, pretože naše vzťahy sú na inej úrovni," povedal Zelenskyj.

01 - Modified: 2024-05-04 10:14:41 - Feat.: - Title: Po Nemecku a Česku hlási aj Poľsko, že sa stalo terčom ruských kyberútokov 02 - Modified: 2024-05-04 09:50:50 - Feat.: - Title: Pokroková a proti vojne. V Rusku končí posledná škola vyučujúca „podľa Západu“ 03 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 04 - Modified: 2024-05-03 16:27:24 - Feat.: - Title: Vo vzduchu visí útok na Kerčský most. Rusko varuje pred ničivou odvetou 05 - Modified: 2024-05-03 12:56:29 - Feat.: - Title: Súd v ruskom Chabarovsku poslal na 15 rokov do väzenia protivojnového aktivistu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 14:27