StoryEditor

Rakúsko bude mať nového prezidenta. Tím populistu Hofera už uznal volebnú prehru

04.12.2016, 16:15
Autor:
ČTKČTK
Hoci ešte nie sú spočítané výsledky zo všetkých volebných miestností, podľa stanice ORF sa už na náskoku Van der Bellena nič nezmení.

Novým rakúskym prezidentom bude zrejme nezávislý kandidát s podporou strany Zelených Alexander Van der Bellen.

Podľa priebežných výsledkov zverejnených agentúrou APA vedie s 53,6 percentami nad kandidátom pravicovo populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbertom Hoferom, ktorý zatiaľ získal 46,4 percent.

Odhad vychádza z takmer 70 percent zrátaných hlasov, pričom je uvádzaná prípustná odchýlka 1,2 percentuálneho bodu.

Hoferovci už uznali porážku

Hoci ešte nie sú spočítané výsledky zo všetkých volebných miestností a hlasy z korešpondenčného hlasovania sa začnú počítať v pondelok, podľa televíznej stanice ORF je teraz už takmer isté, že na náskoku Van der Bellena sa už nič nezmení.

Pomerne veľký rozdiel v počte hlasov, ktorý voliči nakoniec dali jednotlivým kandidátom, je prekvapivý. Predvolebné prieskumy do poslednej chvíle predpovedali veľmi tesný súboj.

Volebný manažér Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herbert Kickl už dokonca uznal porážku Hofera v prezidentských voľbách. Povedal to pre stanicu ORF krátko po zverejnení priebežných výsledkov volieb. Van der Bellenovi Kickl zablahoželal k víťazstvu.

Konečné výsledky budú známe najskôr v pondelok

Predbežné oficiálne výsledky volieb by mali byť známe ešte dnes večer, konečné výsledky však minister vnútra Wolfgang Sobotka oznámi až po tom, ako dorazia do Viedne údaje zo všetkých obvodov, čo by teoreticky mohlo byť až v utorok. Celkovo sa mohlo na voľbách zúčastniť 6,4 milióna Rakúšanov vo veku od 16 rokov.

Rakúski voliči opätovne rozhodovali o novej hlave štátu po tom, ako májové hlasovanie poznačili pochybenia pri sčítavaní hlasov. Kým niektoré prieskumy verejnej mienky predpovedali v ostatných týždňoch tesné víťazstvo Van der Bellena, iné zasa hovorili o nepresvedčivom triumfe Hofera, ktorý cítil šancu aj v súvislosti s úspechom Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v USA.

Pozrite si, ako prebiehali protesty proti prezidentskému kandidátovi Hoferovi vo Viedni:

01 - Modified: 2024-09-29 20:03:01 - Feat.: - Title: Víťazstvo rakúskych Slobodných oslavujú aj ďalšie nacionalistické strany v Európe, strana dostáva gratulácie 02 - Modified: 2024-09-29 19:15:06 - Feat.: - Title: Rakúsky prezident Van der Bellen chce po voľbách hovoriť so všetkými stranami o zostavení vlády 03 - Modified: 2024-09-29 18:46:14 - Feat.: - Title: Rakúske parlamentné voľby: Kancelár uznal porážku svojej strany, krajne pravicový víťaz chce viesť vládu 04 - Modified: 2024-09-29 16:15:07 - Feat.: - Title: Voľby v Rakúsku: Prvýkrát vyhrala populistická FPÖ, tvrdí prognóza verejnoprávnej televízie 05 - Modified: 2024-09-29 14:43:18 - Feat.: - Title: V rakúskych voľbách odovzdali hlasy volební lídri aj prezident. Výsledok by mal byť známy večer
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. september 2024 05:31