StoryEditor

Poľsko blokuje integračnú dohodu

11.04.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Poľsko včera zablokovalo dohodu o rozšírení Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) o desať nových krajín vrátane Slovenska, pretože nebolo spokojné s navrhovaným režimom kvót na dovoz rýb z Nórska. Rokovania o prijatí budúcich členských krajín EÚ do EHP, ktorý dnes okrem členských štátov únie tvoria Nórsko, Island a Lichtenštajnsko, sa tak nepodarí dosiahnuť do stanoveného termínu -- polovice apríla.
Dohoda bola včera blízko a najzložitejší problém rokovaní -- sumu, ktorú budú musieť tri nečlenské krajiny EÚ zaplatiť za voľný prístup na jednotný trh únie -- sa predbežne podarilo dohodnúť. Malo by ísť o 233 miliónov eur ročne na obdobie od 1. mája 2004 do konca apríla 2009. Z tejto sumy budú 120 miliónov platiť všetky tri krajiny -- Nórsko, Island a Lichtenštajnsko -- spoločne pre všetky zaostalejšie štáty EÚ, teda desať nových členov, Portugalsko, Grécko a Španielsko. Zvyšných 113 miliónov ročne bude platiť samotné Nórsko a len pre desať nových členov únie. Slovensku by podľa diplomatov mohlo z týchto peňazí patriť ročne 14 miliónov eur. Podľa doterajšej dohody museli pritom únii dávať tieto tri krajiny len 119 miliónov eur za celé obdobie rokov 1999 -- 2004. Únia však vyššie poplatky požaduje preto, že prijatím nových krajín sa výrazne zväčší aj jej vnútorný trh a výhody plynúce z neho pre Nórsko, Island a Lichtenštajnsko.
Rokovania však stroskotali na navrhovanom systéme kvót na bezcolný dovoz rýb z Nórska a Islandu. Poľsku sa nepáčil systém založený na princípe "kto prvý príde, prvý berie" a oznámilo, že by uprednostnilo stanovenie národných kvót. Varšava nie je presvedčená, že úniou navrhnutý systém dostatočne zabezpečí, že kvóty získajú najmä spracovatelia rýb, nielen ich predajcovia. Poľsko je totiž veľkým spracovateľom rýb a obáva sa, že jeho dovozcom sa neujde dostatočné množstvo rýb nezaťažených clami. Postoj Varšavy podporili aj pobaltské štáty.
Európska komisia, ktorá neúspech rokovaní potvrdila, nevedela predpovedať, čo presne sa bude diať ďalej. Bude však pokračovať diskusia s cieľom pripraviť nový návrh kompromisu. "Je však jasné, že termín dohody stanovený na polovicu apríla sa nepodarí dodržať," povedal hovorca Diego de Ojeda.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 01:01