kerry lavrovReuters
StoryEditor

Washington hrozí, že pre bombardovanie Aleppa preruší všetky kontakty s Moskvou

29.09.2016, 10:44
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty prerušia všetky kontakty s Ruskom, pokiaľ neskončí bombardovanie severosýrskeho mesta Aleppo, ktoré majú podľa Washingtonu na svedomí sýrske a ruské sily.

V telefonickom rozhovore s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom to povedal jeho americký náprotivok John Kerry. Boje na severe Sýrie sa v posledných dňoch zintenzívnili, situáciou sa zaoberá aj Bezpečnostná rada OSN. Rusko oznámilo, že je pripravené s USA rokovať.

Kerry Lavrovovi povedal, že Rusko je zodpovedné za používanie zápalných a ťažkých bômb v mestskej oblasti. Vyjadril tiež vážne znepokojenie ohľadom sýrskych a ruských útokov na nemocnice, zásoby vody a ďalšie civilné infraštruktúry v Aleppe, povedal Kerryho hovorca John Kirby.

Šéf americkej diplomacie zdôraznil, že Spojené štáty sa chystajú pozastaviť americko-ruskú bilaterálnou angažovanosť v Sýrii aj navrhované partnerstvo oboch krajín v boji proti terorizmu. A to ak "Rusko neprijme okamžité kroky na ukončenie útoku na Aleppo a neobnoví prímerie".

Lavrov podľa agentúry Reuters Kerrymu povedal, že Spojené štáty by mali dodržať svoj záväzok a rozlišovať medzi opozíciou a teroristami.

Rusko chce rokovať s USA o Sýrii

Rusko v stredu večer oznámilo, že je pripravené rokovať so Spojenými štátmi o sýrskom konflikte a že čoskoro vyšle do Ženevy skupinu expertov na rozhovory o normalizácii situácie v severosýrskom Aleppe aj vo zvyšku Sýrie.

"Ruské ministerstvá obrany a zahraničia sú na pokyn prezidenta Ruskej federácie pripravené na ďalšiu spoluprácu s našimi americkými partnermi (pri riešení sýrskeho problému)," citovali ruské agentúry vysokého predstaviteľa ruskej armády.

Podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničia Johna Kirbyho zvažuje americká vláda takúto reakciu na eskaláciu násilia, ktorá "nespočíva v diplomacii". Zastavenie bojov je podľa Kirbyho dôležité aj pre Moskvu, pretože extrémisti by mohli využiť "vákuum a zaútočiť na ruské záujmy alebo aj ruské mestá".

Opozičná Sýrska národná rada (SNC), ktorá pôsobí v tureckom exile, vo vyhlásení uviedla, že politické riešenie sýrskej vojny už podľa nej nie je možné.

Bezpečnostná rada OSN sa situáciou zaoberá

V Bezpečnostnej rade OSN sa jedná o rezolúcii, ktorá by v Aleppe nariadila pokoj zbraní. O prijatie rezolúcie žiada tiež francúzska diplomacia. Povedal to francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault. Každú krajinu, ktorá bude proti rezolúcii, bude podľa neho možné považovať za spoluzodpovednú za tamojšie vojnové zločiny.

"Krutosť útokov v posledných dňoch, systematické bombardovanie Aleppa, útoky na nemocnice a humanitárne konvoje - to všetko vyvoláva medzinárodné pohoršenie. To všetko potvrdzuje, že sýrsky režim za podpory Ruska a Iránu je v totálnej vojne proti svojmu ľudu," citovala šéfa francúzskej diplomacie agentúra AFP.

"Práve teraz navrhujeme rokovania o rezolúcii na zastavenie paľby v Aleppe. Táto rezolúcia prinúti každého, aby čelil svojej zodpovednosti: tí, ktorí rezolúciu neodhlasujú, riskujú, že budú zodpovední za spoluúčasť za vojnové zločiny," uviedol Ayrault vo francúzskom parlamente.

"Tí, ktorí v Sýrii používajú čoraz ničivejšie zbrane, páchajú vojnové zločiny. V Aleppe je to horšie ako na bitúnku. Ľudia prichádzajú o končatiny a deti stále ohromne trpia," vyhlásil v New Yorku šéf OSN Pan Ki-mun. V Bezpečnostnej rade tak reagoval na správu o zásahu nemocníc.

Sýrske letectvo útočí na Aleppo

Sýrske letectvo v stredu podniklo "sústredené údery" na Aleppo a jeho okolie. Cieľom boli oblasti ovládané povstalcami, uviedla s odvolaním sa na nemenovaný vojenský zdroj agentúra Reuters. Zdravotníci oznámili, že nálety zasiahli a silne poškodili dve nemocnice vo východnom Aleppe; o život prišli dvaja pacienti. Podľa televízie Al-Džazíra si stredajšie údery vyžiadali dokopy najmenej 17 mŕtvych. Detský fond OSN (UNICEF) uviedol, že od piatku prišlo v povstaleckých štvrtiach Aleppa o život 96 detí a ďalších 233 ich bolo zranených.

V Aleppe podľa UNICEF zostáva už len 30 lekárov. Podľa organizácie Lekári bez hraníc (MSF), ktorá podporuje zasiahnuté nemocnice, fungujú v Aleppe už len dve zariadenia schopné chirurgických zákrokov. Na 250 tisíc obyvateľov oblasti zostáva už len sedem chirurgov, uviedol šéf sýrskej misie MSF Carlos Francisco.

Nálety zasiahli aj severosýrsku povstaleckú dedinu Chán Túmán, ktorá sa nachádza južne od Aleppa a v ktorej "boli zničené obrnené vozy a ďalšie automobily, z ktorých niektoré boli vybavené guľometmi", uviedol sýrsky vojenský zdroj. "Vojenské lietadlá leteli nad nami a začali okolo štvrtej hodiny ráno vypúšťať rakety priamo na nemocnicu," povedal agentúre Reuters rádiológ z jednej z aleppských nemocníc. "Trosky padali na pacientov na jednotke intenzívnej starostlivosti," dodal.

Poškodené boli nemocnice M2 a M10, ktoré patrili medzi osem fungujúcich zdravotníckych zariadení vo východnom Aleppe. Budovy zostali odrezané od dodávok elektriny i vody. Sýrski opoziční aktivisti sú presvedčení, že útoky boli úmyselné, pretože vládni vojaci vedia, kde sa nemocnice nachádzajú.

Pacienti z postihnutých zdravotníckych zariadení boli prevezení do ďalšej nemocnice. Nálet zasiahol aj pekáreň práve vo chvíli, keď sa pred ňou radili miestni obyvatelia do fronty na chlieb. Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu v Sýrii monitoruje z Británie, tam zahynulo najmenej šesť ľudí. V oblasti dochádza na niekoľkých frontoch aj k stretom medzi pozemnými jednotkami sýrskej armády a povstaleckými bojovníkmi.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 03 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 04 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem 05 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:29