Výbuch v New YorkuReuters
StoryEditor

Explózia na Manhattane bola terorizmus. Výbuch zranil desiatky ľudí

18.09.2016, 07:15
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Mohutná explózia, ktorá v noci na dnes SELČ (v sobotu večer miestneho času) otriasla štvrťou Chelsea na Manhattane v New Yorku, zranila 29 ľudí. Všetci ale boli dnes prepustení z nemocnice, ich poranenia neboli vážne. Newyorský guvernér Andrew Cuomo označil výbuch za teroristický čin, podľa neho ale nič nenasvedčuje tomu, že by incident mal nejakú spojitosť s medzinárodným terorizmom a teda aj s organizáciou Islamský štát (IS). Neďaleko miesta explózie našli policajti tlakový hrniec spojený s mobilným telefónom, ktorý ako ďalšiu možnú bombu preskúmali policajní pyrotechnici.


Výbuch, ktorého páchateľ je neznámy, podľa policajných zdrojov stanice CNN spôsobila nálož umiestnená v boxe pripomínajúcom krabicu na náradie, ktorá stála pred jedným z domov rezidenčnej štvrte. Newyorský starosta Bill de Blasio potom vyhlásil, že New Yorku v tomto okamihu nehrozí žiadne konkrétne nebezpečenstvo. Polícia skúma video z miesta explózie, na ktorom by mohol byť človek podozrivý z nastraženia bômb.

Podľa zdroja z vyšetrovania, ktorý citovala agentúra Reuters, hrubé spracovanie bomby a relatívna neúčinnosť výbušniny neukazuje na to, že by v prípade hrala úlohu nejaká vyspelejšia organizácie. Motív činu ale vyšetrovatelia zatiaľ nepoznajú.

Ohlušujúci výbuch na inokedy pokojnej newyorskej 23. ulici, ktorý bol počuť niekoľko blokov ďaleko, vyvolal podľa svedkov paniku a hromadný útek. Zranených ľudí podľa jedného zo svedkov zasiahli malé kúsky kovu.

Policajti oblasť uzavreli a štyri bloky od miesta explózie po niekoľkých hodinách našli tlakový hrniec, ktorý bol pripojený k elektrickému zdroju a k mobilu. Pyrotechnici nádobu odviezli v špeciálnom kontajneri, nezverejnili však, čo obsahovala. Tlakový hrniec použili atentátnici pred tromi rokmi k útoku v cieli maratónu v Bostone.

Incident na Manhattane preverujú špecialisti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Podľa dostupných správ zatiaľ nezistili žiadnu súvislosť medzi výbuchom a prípadom v Minnesote, kde útočník v nákupnom centre v sobotu zranil osem ľudí, predtým než ho zastrelila polícia. K útoku v Minnesote sa prihlásil IS, polícia ale zatiaľ nepotvrdila, že by páchateľ mal s touto teroristickou skupinou kontakt.

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump sľúbil v reakcii na newyorský výbuch "výrazne tvrdší" prístup a nepriamo spojil explóziu s teroristickými útokmi vo svete. "Je to hrozné, čo sa deje v našom svete a v našej krajine. Budeme tvrdí, pohotoví a ostražití. A ukončíme to," sľúbil voličom Trump. Jeho demokratická sokyňa Hillary Clintonová varovala pred predčasnými súdmi a odporučila počkať na závery policajného vyšetrovania.

01 - Modified: 2024-05-14 09:30:00 - Feat.: - Title: O dcére Valihoru a Orviskej píše aj Vogue: V New Yorku si ideme rýchly život, neuzatvárame sa však do bublín, hovorí Viktoria 02 - Modified: 2024-05-15 07:50:42 - Feat.: - Title: Záhadný portál medzi New Yorkom a Dublinom museli predčasne vypnúť. Ľudia si cez pol sveta ukazovali hákové kríže a prsia 03 - Modified: 2024-05-01 06:32:00 - Feat.: - Title: Proti demonštrantom na Kolumbijskej univerzite v USA zasiahli ťažkoodenci 04 - Modified: 2024-04-26 09:14:42 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita upustila od ultimáta. Propalestínski demonštranti zostávajú na mieste 05 - Modified: 2024-04-24 12:15:56 - Feat.: - Title: Na židovskej demonštrácii proti vojne v Gaze v New Yorku zadržali zhruba 300 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 01:43