f 15 usa irakReuters
StoryEditor

Američania bombardovali pozíce sýrskej armády. Mysleli si, že ide o islamistov

17.09.2016, 20:40
Autor:
ČTKČTK
Na mieste zahynulo 60 až 80 sýrskych vojakov.

Vojenské lietadlá koalície vedenej Spojenými štátmi bojujúce proti Islamskému štátu (IS) bombardovali dnes pozície sýrskej armády blízko letiska pri meste Dajr az-Zaur. Informovala o tom sýrska štátna televízia s odvolaním sa na vyhlásenie hlavného veliteľa sýrskej armády.

Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) pri útoku zahynulo najmenej 80 sýrskych vojakov. Americká armáda potom oznámila, že zastavila útoky na ciele, o ktorých si myslela, že sú to pozície IS. Od pondelkového večera pritom v krajine platí prímerie.

Sýrska armáda potvrdila, že pri nálete zahynuli sýrski vojaci, ktorí sa pripravovali na útok proti IS. Ich počet však neuviedla. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že pri útoku zahynulo viac ako 60 vojakov a ďalších približne 100 bolo zranených. Sýrska armáda tiež pri útoku na krátku dobu prišla o niektoré pozície, ktoré sa neskôr podarilo získať späť.

USA uviedli, že potom, čo ich Rusko informovalo, že pri svojom útoku zasiahli zrejme sýrskych vojakov a vozy, útok zastavili. Uviedli tiež, že koalícia vopred o útoku informovala Rusko. Moskva útok označila za dôkaz toho, že Washington "tvrdohlavo odmieta" koordinovať útoky s Damaskom.

SOHR sa odvoláva na zdroj z letiska. Podľa organizácie v rovnakom čase útočili v rovnakej oblasti tiež ruské lietadlá.

Podľa vyhlásenia sýrskej armády bol útok "presvedčivým dôkazom", že USA a jeho spojenci podporujú džihádistickú skupinu, napísala agentúra Reuters.

USA uviedli, že dnes uskutočnili útoky na päť trás pri meste Dajr az-Zaur, ktoré využíva IS pre svoje dodávky. Ďalšie útoky uskutočnili aj inde v Sýrii.

Sýrska armáda kontroluje prístav v Dajr az-Zaur a tiež časť mesta, ktoré je inak úplne obklopené územím v držaní IS.

V pondelok vstúpilo v krajine do platnosti prímerie medzi silami sýrskeho prezidenta Bašára Asada a povstalcami, ktoré vyjrokovalo minulý týždeň Rusko a Spojené štáty.

Stále ho však komplikujú incidenty a obviňovanie z jeho nedodržiavania a zatiaľ nemohla byť dopravená humanitárna pomoc obyvateľom Aleppa, ako predpokladá rusko-americká zmluva o prímerí. Rusko podporuje režim, zatiaľ čo USA časť rebelov, ktorých označuje za umiernených.

01 - Modified: 2024-04-16 06:10:41 - Feat.: - Title: V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali 02 - Modified: 2024-04-15 21:17:00 - Feat.: - Title: Propalestínski demonštranti zablokovali dopravu na moste Golden Gate. Protestom chcú mať dopad na ekonomiku 03 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 04 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 05 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 08:40