Edward SnowdenReuters
StoryEditor

Ruské zákony odporujú zdravému rozumu. Chcem sa vrátiť do USA, žiadal Snowden o odpustenie Obamu

16.09.2016, 10:10
Niekoľko dní pred piatkovou svetovou premiérou filmu Olivera Stonea Snowden vyjadril jeho hlavný protagonista žijúci v emigrácii v Rusku želanie vrátiť sa do Ameriky.

Predpremiéra filmu slávneho režiséra o skoro rovnako slávnom pracovníkovi Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edwardovi Snowdenovi sa v Rusku uskutočnila už v utorok.

Pokazilo ju asi jediné - v rovnaký deň vyjadril mladý Američan želanie opustiť Rusko. Dôvodom je nielen túžba po domove, ale aj rozčarovanie z ruskej reality, ktorú Snowden v poslednej dobe tvrdo kritizoval.

Moskva zašla príliš ďaleko

O tom ale v reportážach o významnej kultúrnej udalosti, akou moskovská premiéra nepochybne bola, ruské štátne kanály pomlčali. Zato Snowdenovi ďakovali za "jedno z najväčších odhalení, vďaka ktorému sme prežili psychický otras my všetci, keď sme sa dozvedeli, že systém sledovania vypracovaný tajnými službami USA sa týka nás všetkých".

Asi najčastejšie citovaná veta, ktorá je pre ruské médiá posolstvom filmu, znie: "Boj s terorizmom - to je len zásterka. V skutočnosti ide o boj o ekonomickú a sociálnu kontrolu." Snímku odporučil zhliadnuť "všetkým obyvateľom Európy a USA" sám hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Či už si Rusi vyznenie filmu vykladajú ako "mučivú dilemu hrdinu medzi mravnou zodpovednosťou pred ľudstvom a vojenskou prísahou", alebo ako "usvedčenie USA z totálneho sledovania celého ľudstva", tieň na propagandisticky zneužitú premiéru vrhol sám Snowden. Nielen že chce požiadať prezidenta svojej krajiny Baracka Obamu, aby mu odpustil, ale opäť ostro kritizoval svojho hostiteľa.

Moskva podľa neho zašla príliš ďaleko v obmedzovaní občianskych slobôd, okrem toho je možné, že stojí za nedávnymi hackerskými útokmi na USA. Podľa Snowdena je hackerská skupina, ktorá si hovorí Shadow Brokers, napojená na Rusov. Jej posledný útok na servery NSA aj získanie dôležitých prístupových kódov bol vraj zrejme snahou Moskvy ukázať Washingtonu, aký je zraniteľný.

Svoj čin neľutuje

Už skôr Snowden kritizoval tzv. protiteroristické zákony, ktoré zvyšujú dohľad ruských úradov nad komunikáciou na internete. Nazval ich "odporujúcimi zdravému rozumu".

Pred odchodom z najvyššej funkcie by Obama skutočne mohol urobiť gesto a udeliť Snowdenovi milosť. Ten už teraz vyhlasuje, že sa skôr či neskôr vráti domov a že nikdy neprestal slúžiť Amerike.

Snowden bol v roku 2013, potom čo odovzdal denníku The Guardian informácie o množstve tajných programov NSA, americkými úradmi obvinený z krádeže vládneho majetku, neoprávneného odovzdávania informácií o národnej bezpečnosti a vedomého vyzradenia tajných informácií. Práve Alan Rusbridger, ktorému teraz Snowden poskytol rozhovor v jednom z moskovských hotelov, bol do roku 2015 šéfredaktorom Guardianu a dal pokyn na zverejnenie množstva odhalení.

Snowden našiel útočisko v Rusku, kde dodnes žije v ťaživej izolácii. Bál sa s novinárom zísť vo verejnej reštaurácii, odmieta sa učiť ruštinu. "Spím v Rusku, ale žijem v celom svete. K Rusku nemám žiadny zvláštny vzťah," hovorí. Svoj čin vraj neľutuje a zdôrazňuje, že odhalenie masívneho sledovania telefonickej a elektronickej komunikácie po celom svete prinieslo Amerike viac úžitku ako škody. Podobne, ako bol rozčarovaný Amerikou, je teraz znechutený Ruskom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:41