Obyvatelia v časti Aleppa držanej povstalcami zakladajú v uliciach ohne, aby vytvorili obrannú dymovú clonu a chránili sa tak pred náletmi.Reuters
StoryEditor

Ruské lietadlá zaútočili blízko Aleppa. Použili jedovatý plyn, tvrdia povstalci

02.08.2016, 15:40
Autor:
ČTKČTK
V utorok za svitania zaútočili ruské bojové lietadlá južne od severosýrskeho mesta Aleppo na podporu vládnych jednotiek.

Útokom sa snažili spomaliť ofenzívu povstaleckých síl. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na mimovládne zdroje. Podľa povstalcov citovaných agentúrou Reuters boli v provincii Idlib neďaleko miesta, kde bol v pondelok zostrelený ruský vrtuľník, zhodené kontajnery s jedovatým plynom.

Hovorca civilnej obrany rebelov pre agentúru Reuters povedal, že plyn, pravdepodobne chlór, zasiahol v meste Sarákib 33 ľudí, väčšinou ženy a deti. Kontajnery s touto toxickou látkou vraj boli zhodené v noci z vrtuľníka.

Sarákib leží v provincii Idlib blízko miesta, kde bol v pondelok zostrelený transportný vrtuľník ruskej armády. V jeho troskách zahynulo všetkých päť ľudí, ktorí boli na palube. K zostreleniu vrtuľníka sa nikto neprihlásil. V oblasti nepôsobia radikáli z hnutia Islamský štát, sú tam ale aktívne iné islamistické skupiny a takisto umiernení povstalci podporovaní Spojenými štátmi.

Vplyv ranných ruských náletov pri Aleppe zatiaľ nie je známy. Tvrdé boje v tejto oblasti medzi armádou prezidenta Bašára Asada a protivládnymi rebelmi, ktoré podľa AFP prospievajú džihádistom z Fronty dobytie Sýrie, pôvodne Frontu an-Nusrat, si podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) už vyžiadali na oboch stranách desiatky mŕtvych.

Povstalci začali v nedeľu ofenzívu, na juhu Aleppa, s cieľom uvoľniť z obliehania viaceré štvrte v druhom najväčšom sýrskom meste. Chcú tak obnoviť zásobovacie cesty a zabrániť vládnym jednotkám, aby sa zmocnili celého Aleppa.

Toto centrum severnej Sýrie je rozdelené od roku 2012. Asadovej armáde sa darí držať povstalecké štvrte v obkľúčení od 17. júla. Vo východnej časti Aleppa tak uviazlo vyše 200-tisíc civilistov. Sýrska a ruská vláda začali minulý týždeň vo štvrtok humanitárnu operáciu, keď otvorili koridory pre civilistov a pre povstalcov, ktorí sa chcú vzdať. Asad sľúbil amnestiu pre tých, ktorí odovzdajú zbrane.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-17 12:30:32 - Feat.: - Title: Kremeľ sťahuje ruských vojakov z Náhorného Karabachu. Je to pravda, potvrdil Peskov 03 - Modified: 2024-04-15 12:05:40 - Feat.: - Title: Pri útoku počas bohoslužby v Sydney utrpelo zranenia viacero osôb, polícia zadržala jedného muža 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:07