Reuters
StoryEditor

"Bude silnejšia než Katrina." Louisianu zasiahol najsilnejší hurikán za vyše sto rokov

29.08.2021, 09:33
Autor:
ČTKČTK
Hurikán Ida veľmi rýchlo zosilnel z tretej kategórie na štvrtú a silnie ďalej.

Pobrežie amerického štátu Louisiana zasiahol hurikán Ida, ktorý meteorológovia označujú za mimoriadne nebezpečný a za jeden z najsilnejších za posledných 170 rokov.

Živel udrel päť minút pred poludním miestneho času (18:55 SELČ) na prístavné mesto Port Fourchon, ktoré leží niekoľko desiatok kilometrov od New Orleans. Silný vietor začal pôsobiť na niektoré časti pobrežia Louisiany už dnes ráno a viac než 280-tisíc domácností zostalo bez elektriny, uviedla agentúra AP.

Vietor v hurikáne dosahuje rýchlosť až 240 kilometrov za hodinu a meteorológovia upozornili, že pôjde o najsilnejší hurikán, ktorý tento štát zasiahol za viac ako 150 rokov. Nad Louisianu má hurikán doraziť dnes, presne 16 rokov po hurikáne Katrina, ktorý v roku 2005 neprežilo vyše 1800 ľudí.

"Ida bude zaiste silnejšia než Katrina," uviedol odborník na hurikány z Miamskej univerzity Brian McNoldy. Podľa meteorológov sa rýchlosť vetra v hurikánu zvýši až na 250 kilometrov za hodinu, čo je len tesne pod piatou a najvyššou kategóriou hurikánu na Saffirovo-Simpsonovej škále.

Úrady však veria, že vďaka rozsiahlym investíciám do protipovodňovej infraštruktúry budú dopady živlu menšie ako v roku 2005.

"Bude to oveľa silnejšia búrka, než aké tu zvyčajne vídame, a popravde, ak by niekto pripravil najhorší scenár úderu hurikánu na Louisianu, tak by sa to veľmi podobalo tomu, čo teraz vidíme," povedal agentúre AP guvernér štátu Louisiana John Bel Edwards.

16 rokov od Katriny

Edwards povedal, že Ida bude najmohutnejší búrka z tých, ktoré štát zasiahli od 50. rokov 19. storočia. Občanov pritom upozornil, že sa rýchlo kráti čas na evakuáciu.

"Je ťažké myslieť v čase výročia Katriny na to, že sa blíži ďalšia silná búrka. Ale chcem, aby ste si uvedomili, že teraz nie sme rovnakí, ako sme boli pred 16 rokmi," povedal Edwards na tlačovej konferencii.

Podľa stanice CNN úrady v Louisiane naliehajú na ľudí v ohrozených oblastiach, aby sa evakuovali, na niektorých miestach bol vydaný príkaz na povinnú evakuáciu. Ľudia sa tiež majú dostatočne zásobiť vodou a potravinami. "Prvých 72 hodín je na vás, záchranári sa k vám v prvých troch dňoch dostanú len ťažko," povedal Collin Arnold z neworleanského strediska pre mimoriadne udalosti.

Meteorológ Kevin Gilmore upozornil, že nedokáže nájsť dostatočne pádne slová na to, aby vysvetlil, ako vážna je situácia.

Biden kontroloval situáciu

Americký prezident Joe Biden dnes vo Washingtone navštívil hlavné sídlo Federálnej agentúry pre riešenie krízových situácií (FEMA), ktorá má v oblasti hurikánu 500 pracovníkov.

Vďaka vyhláseniu núdzového stavu má FEMA rozsiahle právomoci v koordinácii pomoci. Biden povedal, že hurikán ohrozuje ľudské životy a pravdepodobne spôsobí obrovské škody.

Obnova dodávok elektriny by v niektorých oblastiach mohla trvať aj týždne, dodal.

Problémy s ťažbou

Kvôli hurikánu sa prakticky zastavila ťažba ropy a zemného plynu v amerických vodách Mexického zálivu. Stratu ťažiari odhadujú na 1,74 milióna barelov denne. Odborníci sa obávajú dopadu hurikánu na ropnú infraštruktúru a na rafinérie v oblasti.

Spoločnosti Colonial Pipeline, ktorá je najväčším prevádzkovateľom potrubnej siete na prepravu ropných produktov v Spojených štátoch, prerušila dodávky pohonných hmôt z Houstonu do Greensboro v Severnej Karolíne.

Zásoby sú naďalej k dispozícii v termináloch na juhovýchode USA. Svoj rafinérsky komplex Alliance na pobreží Belle Chasse už v sobotu odstavila spoločnosť Phillips 66, zatiaľ čo ťažobná spoločnosť ExxonMobil obmedzila činnosť svoje veľkej rafinérie v Baton Rouge.

Dnes pozastavili činnosť aj významné prístavy na pobreží štátov Louisiana a Mississippi. Odborníci sa obávajú škôd, ktoré môže hurikán spôsobiť v oblasti, kde je popri petrochemickej infraštruktúre aj jadrová elektráreň.

Záťaž na ochranný systém

Louisiana po Katrine investovala miliardy dolárov do ochrannej infraštruktúry. Ida teraz tento systém preverí, píše denník The New York Times.

Záchranné zložky začali otvárať evakuačné centrá. Národné centrum pre hurikány (NHC) predpovedá, že Ida nad Louisianu dorazí dnes popoludní alebo večer miestneho času (v noci na pondelok SELČ) a že to bude "krajne nebezpečný a silný hurikán".

Pri pobreží sa môže more zdvihnúť až o päť metrov a varovania na vysoké vlny je vydané aj pre Alabamu a Floridu. Na juhovýchode Louisiany môže pri silnom daždi spadnúť aj 50 centimetrov vody.

Agentúra AP upozornila, že nemocnice sú vzhľadom na koronavírusovú pandémiu takmer plné a že centrá pre evakuovaných ešte zvýšia riziko ďalšieho šírenia nákazy.

Edwards vyhlásil stav ohrozenia už vo štvrtok, alabamská guvernérka Kay Iveyová potom v sobotu pre alabamské pobrežie a západné okresy. Mimoriadny stav už vyhlásil aj štát Mississippi.

Problémy aj v Mexiku

Iný hurikán ohrozuje tiež západ Mexika. Ide o tichomorskú búrku Nora, ktorú sprevádza vietor s rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu. V sobotu sa Nora prehnala nad mysom južne od pobrežného mesta Puerto Vallarta, škody ani obete na životoch ale nie sú odnikiaľ hlásené.

Živel postupuje ďalej na sever a podľa meteorológov môže na tichomorskom pobreží centrálneho a severného Mexika spôsobiť záplavy a zosuvy pôdy. Očakáva sa, že Nora zoslabne postupne na tropickú búrku.

01 - Modified: 2021-09-02 05:47:49 - Feat.: - Title: New York zasiahli pozostatky hurikánu Ida. Mesto vyhlásilo stav núdze 02 - Modified: 2021-08-30 19:18:26 - Feat.: - Title: Ida zoslabla, no ľudí ohrozuje naďalej. Úrady hovoria najmenej o dvoch obetiach 03 - Modified: 2021-08-30 07:47:47 - Feat.: - Title: Hurikán Ida zoslabol na najnižší stupeň, vyžiadal si prvú obeť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. jún 2024 13:59