StoryEditor

Tvrdiť, že Sovieti napadli Poľsko, vás v Rusku vyjde draho. Presne 200-tisíc rubľov

07.07.2016, 10:30
Súd v ruskom Perme uložil pokutu dvesto tisíc rubľov - takmer 2800 eur - obyvateľovi, ktorý na sociálnej sieti VKontakte zdieľal text, zmieňujúci sovietsku účasť na napadnutí Poľska v roku 1939.

Vladimir Luzgin je prvým obyvateľom Permu, odsúdeným podľa nového zákona kriminalizujúceho "rehabilitáciu nacizmu", uviedol Kommersant.

A tiež príkladom ťaženia ruských úradov proti opozícii, pretože Luzgin je, ako vyšetrovatelia zistili od jeho otca, kritikom ruskej intervencie na východe Ukrajiny.

Tlakom na menej známych opozičníkov režim nebudí taký mediálny rozruch, strach v radoch opozície však áno.

Sovietske prepadnutie Poľska

Luzgin 24. decembra 2014 na sociálnej sieti VKontakte - ruskej obdobe Facebooku - zdieľal text "15 faktov o Banderovi". Jeho súčasťou je aj zmienka o tom, že sa Sovietsky zväz zúčastnil prepadnutia Poľska - a tiež, že pred nemeckou inváziou v lete 1941 Moskva a Berlín spolupracovali.

Podľa textu komunisti a nacisti "učili jeden druhého, robili spoločné represie, prehliadky, vymieňali si zbrane a spoločne napadli Poľsko, čím sa 1. septembra 1939 začala druhá svetová vojna".

Datovanie je chybné, onoho dňa začal iba nemecký útok. Sovieti vpadli do tyla brániacim sa Poliakom 17. septembra a spečatili ich porážku. Poľská armáda tou dobou bola už citeľne oslabená, stále ale ešte Nemcom kládla organizovaný odpor.

soviet nemec vojak poľsko pinterest

Učil sa dobre, tak to musel vedieť

Server Meduza.io, špecializujúci sa na Rusko aj zvyšok postsovietskeho priestoru, uviedol, že podľa súdu bola Luzginova znalosť dejepisu - zmaturoval s dvojkou - dostatočná na to, aby si uvedomil, že šíri "nepravdivé informácie o príčinách druhej svetovej vojny".

Súd tiež uviedol, že téza o "spoločnom útoku na Poľsko" odporuje záverom norimberského tribunálu, ktorý za vinníka vojny označil Nemecko.

Luzgin mal podľa súdu očakávať, že zdieľanie článku môže mať "škodlivý účinok na verejnosť, vrátane detí, rozvíja pretrvávajúce domnienky o negatívnych aktivitách Sovietskeho zväzu počas druhej svetovej vojny".

Podľa denníka Kommersant sa Luzgin obhajoval tým, že na zmienku o tom, že 1. septembra vpadli do Poľska nacisti a na východ krajiny vstúpili sovietske vojská, narazil počas štúdia dejepisu v škole.

Tajný dodatok paktu Molotov-Ribbentrop, na základe ktorého Sovietsky zväz anektoval Pobaltie, časť Poľska, Rumunska a po krvavej vojne tiež Fínska, býva v súčasnom Rusku niekedy interpretovaný ako nutná príprava na očakávaný stret s Nemeckom.

Molotov Ribbentrop Stalin nara.gov

Pakt Molotov-Ribbentrop

Sovieti spolupracovali s nacistami na základe tajného dodatku k zmluve o neútočení z augusta 1939. Dodatok vymedzoval sféry vplyvu medzi oboma krajinami.

Na východ Poľska vpadli Sovieti s tvrdením, že sa krajina zrútila a že prišli len chrániť civilistov. Kde "zrútení" Poliaci kládli odpor, napríklad vo Vilniuse či v Grodnom, tam ich Červená armáda jednoducho rozstrieľala.

Po páde Poľska usporiadali Nemci a Sovieti spoločnú vojenskú prehliadku v Brest-Litovsku. Sovietsky minister zahraničia Molotov tiež povedal, že "nemecký a potom sovietsky úder zničili odporné dieťa Versaillskej zmluvy".

V Rusku, krajine s najväčším počtom obetí druhej svetovej vojny, je dodnes prechodné obdobie nacisticko-sovietskej spolupráce bolestivou témou.

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 04 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 05 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:38