Hlasovanie o BrexiteReuters, Ilustračná snímka
StoryEditor

Boli sme tu prví, Európanov nechceme, hovoria pakistanskí voliči brexitu

03.07.2016, 00:00
Autor:
mlbmlb

Odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie podporila aj časť prisťahovalcov, ktorí na ostrovy prišli z niekdajších britských kolónií a začali tam nový život, píše iDnes.cz. Paradoxne im vadí migrácia. Ľudia z východu Európy vraj berú prácu ich deťom a úrady navyše poskytujú podporu, s ktorou Pakistanci vo svojich začiatkoch nemohli počítať.

Miesta zaberajú cudzinci

"V referende som hlasoval, že musíme odísť. Prišli ťažké časy, podnikaniu sa nedarí. Moje deti sú vzdelané, ale nemôžu nájsť prácu, pretože všetky miesta zaberajú cudzinci. Keď v tejto krajine prídete na autobusovú zastávku, vidíte skoro samých cudzincov," povedal pre BBC obchodník Tony, ktorý v Británii predáva kabelky. Do krajiny prišiel v roku 1979, teraz už má dávno britské občianstvo.

"Nie som rasista ani nič podobné, len hovorím, že sem prichádzajú a pracujú vlastne za nič. Deti ani Angličania nezoženú prácu, pretože týmto ľuďom stačia veľmi nízke mzdy. Všetko tu majú zadarmo, dostanú zľavy na daniach, obecné byty," sťažuje sa Tony. Sám vraj o byt dlho žiadal, ale nedostal ho.

S podobnými názormi sa v Británii stretol aj Sarwar Bari, šéf islamabádskej rozvojovej organizácie Pattani. Pred referendom vyspovedal veľa prisťahovalcov z Pakistanu či himalájskeho Kašmíru, ktorí sa viac ako na sociálne dávky pre občanov krajín EÚ sťažovali na zahltenie pracovného trhu. Medzi jeho respondentmi drvivo prevažovali odporcovia Únie, hoci sociologické prieskumy po hlasovaní hovorili inak - dve tretiny Britov ázijského pôvodu podľa nich hlasovali za zotrvanie.

Starším vadia plné nemocnice a vypredané byty

"Aziatov žijúcich v Spojenom kráľovstve zahltil strach z východoeurópanov. Jeden britský Pakistanec mi tesne pred referendom povedal, že Európania bývajú väčší profesionáli a lepší robotníci. Ľudia s ázijskými koreňmi sa s nimi v jeho očiach nemôžu porovnávať. Preto by mali hlasovať za vystúpenie z EÚ, aby sa ich zbavili," píše Bari v komentári pre pakistanský denník The Express Tribune.

Okrem strachu o pracovné miesta hovorili niekdajší migranti z Pakistanu aj o tom, že občania východnej Európy často páchajú zločiny, zahltili trh s nehnuteľnosťami aj britské nemocnice. "Môže to byť aj pravda, ale formulovaná rasistickým tónom," zhrnul šéf pakistanskej neziskovky.

Podobné názory ani zďaleka nezdieľajú všetci obyvatelia Británie s koreňmi v niekdajších kolóniách. "Myslím, že je pokrytecké, aby imigrant prišiel do nejakej krajiny, vyhlásil, že je tam príliš veľa cudzincov, ale zároveň chcel sám zostať. Ľudia asi zabudli, že boli kedysi v rovnakej pozícii," uviedla pre BBC Takyiwa, mladá londýnska rodáčka afrického pôvodu. "Rodičia mojich priateľov hlasovali za vystúpenie. Bola som v šoku a pýtala sa, prečo to urobili, keď sú tiež imigranti. Povedali, že tu boli prví a museli pre túto krajinu tvrdo drieť," opísala novinárom. "Títo len prídu a automaticky získajú výhody aj slušné bývanie," zhrnula Takyiwa myšlienky svojich známych.

Briti minulý štvrtok tesným pomerom hlasov rozhodli o tom, že má ich krajina z EÚ odísť. Brexit podporilo vyše 17 miliónov voličov s trvalým pobytom v kráľovstve, medzi ktorých okrem občanov Veľkej Británie patria aj štátni príslušníci bývalých britských kolónií združených v organizácii Commonwealth.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. jún 2024 20:39