StoryEditor

Médiá sa na vojnu intenzívne pripravujú

19.01.2003, 23:00

Je stanica BBC pripravená na vojnu?
- Naša stanica sa intenzívne pripravovala. Máme plány pre korešpondentov - i plány výrobných tém - na všetkých kľúčových miestach a ďalej posilňujeme našu prítomnosť v tejto oblasti, už i bez toho pozoruhodnú. To platí aj o hlavných mestách západných krajín, aj o Organizácii Spojených národov. Nevieme, či vojna bude, ale sme pripravení.
Bude táto vojna pre novinárov osobitne nebezpečná?
- Ťažko povedať. V Afganistane, kde zahynuli viacerí kolegovia, sme videli, aké nebezpečné sú dnes vojny pre novinárov. Bezpečnosť našich pracovníkov berieme veľmi vážne. Intenzívne ich cvičíme pre prácu v krízových zónach a robíme všetko na ich ochranu. Nemyslíme však, že sa budú môcť len tak voľne pohybovať na fronte. Prístup tlače budú armádne zložky veľmi prísne kontrolovať.
To však vedie nevyhnutne k istým obmedzeniam...
- Na vojne z roku 1991, ako aj na vojne v Kosove a v Afganistane dobre vidieť, akú veľkú váhu pripisujú vlády a armáda problematike spravodajstva. Novinári musia klásť naliehavé otázky. Musíme jasne povedať, čo nevieme a čo si chceme overiť. Nesmieme sa dať oslepiť vojenskou "ťažkou muníciou" a musíme využívať aj iné zdroje. BBC využíva dôležité dodatočné zdroje. Naši perzskí a afganskí spravodajcovia boli v Afganistane mimoriadne dôležití, a práve tak bude zdrojom informácií a expertíz aj naša arabská služba.
Objektívne spravodajstvo však vždy nevyjde, ako napr. aj v tzv. vojne v zálive. Aké ponaučenie ste si vzali?
- Vojna v roku 1991 bola prvou, v ktorej Američania svetu predviedli moderné, technologicky vyspelé zbrane. Predovšetkým vizuálne oznamovacie prostriedky sa nechali oslepiť technickými trikmi. Nám teraz pôjde o to, aby sme celú záležitosť sledovali v jej obsiahlom kontexte. Nielen vojenskými pojmami, ale aj tým, ako dopadá na ľudí, vlády, na celý svet hospodárstva a financií.
Môže si BBC dovoliť vojnu?
- Vojny sú pre nás mimoriadne drahé. Nevieme, či k vojne príde, ako dlho bude trvať a aké budú jej dôsledky na iných miestach, z ktorých budeme tiež musieť informovať. Vytvorili sme na tento účel isté rezervy, nedokážem však povedať, koľko. Môžem len uviesť, že je to všetko extrémne drahé. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 01:27