StoryEditor

Zo zdvorilostnej návštevy krízové stretnutie

17.11.2003, 23:00

S dvoma úplne rovnakými kolónami automobilov, s 250 bezpečnostnými úradníkmi, štyrmi kuchármi a 15 stopovacími psami prichádza dnes do Londýna americký prezident George W. Bush. Zdrží sa tri dni a bývať bude na noblesnej adrese -- v Buckinghamskom paláci. Budovu už dlhší čas chráni asi stovka policajtov v snahe zabrániť prípadným samovražedným či iným útokom. Bushova bezpečnosť a očakávaný príchod desaťtisícov demonštrantov však nie sú jedinými problémami, s ktorými zápasia britskí hostitelia. Aj politicky totiž ide o pichnutie do osieho hniezda. Pôvodne mala návšteva demonštrovať "osobitné vzťahy" oboch štátov. Kvôli vývoju v Iraku však pripomína skôr krízovú schôdzku.
Britské ministerstvo zahraničných vecí pritom v tejto súvislosti nikdy nezabudne zdôrazniť, že americký prezident bude vlastne hosťom Jej Veličenstva -- pričom pozvanie od britskej kráľovnej, ako i termín samotný sú známe už dobrých 18 mesiacov. I Bush junior by si iste želal -- ako kedysi Ronald Reagan -- aby sa do amerických domácností dostali predovšetkým efektné televízne zábery, na ktorých bude dominovať spolu s britskou panovníčkou. Tvárou v tvár protestom sa však musí obávať, že televízne obrazovky ovládnu skôr nápisy na transparentoch demonštrantov typu Bush go home.
Rozhovor s britským premiérom Tonym Blairom sa uskutoční vo štvrtok. Podľa názoru britskej tlače by jeho vhodnými témami mohli byť také otázky, ako napr. spor o oceľ, osud zadržiavaných britských štátnych príslušníkov na americkej vojenskej základni na Kube či spoločná európska obranná politika. Blair však problematické otázky už vopred obetoval na oltár solidarity v rámci "vojnovej koalície". Hovorí o návšteve, ktorá prichádza "v správnom okamihu" a varuje pred antiamerikanizmom zo strany francúzskej elity, aby tak nepriamo ukázal, že jeho postoj je iný. I napriek tomu, že podľa prieskumu denníka The Times až polovica Britov sa domnieva, že úzky vzťah medzi Bushom a Blairom je škodlivý pre Veľkú Britániu. A vojnové ťaženie proti Iraku považuje za správne len 37 percent opýtaných.
Väčšinu času určeného pre návštevu Bush strávi v Buckinghamskom paláci, opúšťať ho bude len na krátke exkurzie. Nebude teda hrať úlohu gloriolou ožiareného vojnového hrdinu, ale skôr obliehaného prezidenta. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 01:27