StoryEditor

Útočník zmasakroval na Floride 50 ľudí. K najhoršej streľbe v histórii USA sa prihlásili islamisti

12.06.2016, 14:30
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Páchateľ Omar Mateen prisahal vernosť extrémistickej organizácii Islamský štát.

Streľba v nočnom klube v Orlande na Floride si vyžiadala 50 mŕtvych vrátane útočníka a 53 zranených. Ide o streľbu s najväčším počtom obetí v histórii Spojených štátov. Mnoho zranených je v kritickom stave a počet obetí sa ešte môže zvýšiť. Informovalo o tom vedenie miestnej polície, podľa ktorej bol strelec, ktorý držal v podniku rukojemníkov, zlikvidovaný. Polícia začala prípad vyšetrovať ako teroristický čin a zisťuje, či páchateľ konal na vlastnú päsť.

Strelec bol podľa šéfa orlandskej polície Johna Miny ozbrojený puškou útočného typu, strelnou zbraňou a mal pri sebe nešpecifikovanú výbušninu. Strelcom bol dvadsaťdeväťročný Omar Mateen, uviedla BBC. Ide o amerického občana afganského pôvodu, ktorý žil na Floride asi 200 kilometrov juhovýchode od Orlanda.

Nebol na zozname možných teroristov, polícia ho ale v súčasnej dobe vyšetrovala kvôli bližšie neupresnenému zločinu. Muž tiež absolvoval výcvik v streľbe, uviedol člen výboru Snemovne reprezentantov pre vnútornú bezpečnosť Peter King.

Do klubu vtrhol okolo 2:00 miestneho času (8:00 SELČ) a policajti sa rozhodli proti nemu zakročiť a oslobodiť. Policajti riešia, či ide o prípad domáceho terorizmu, alebo bol útočník v spojení s nejakou zahraničnou organizáciou.

Sanitky nestíhali

Zranení ľudia sa schovávali na toaletách nočného klubu v Orlande, zatiaľ čo útočník ozbrojený dvoma strelnými zbraňami vypálil až stovku nábojov po tých, ktorých mal na dohľad. Americkým médiám to opisujú svedkovia streľby. Kto mohol, dostal sa z klubu von, ďalší sa zavreli a čakali na zásah polície.

"Bolo to šokujúce. Prásk, prásk, prásk, stále dookola," povedal televízii CNN návštevník klubu Christopher Hansen, ktorému sa podarilo uniknúť na ulicu. Vonku potom rovnako ako ďalší pomáhal odnášať zranených, na ktorých prevoz do nemocníc nestačili sanitky, a tak s nimi jazdili aj policajné vozy.

Ďalší svedkovia popisujú, že paľba sa sprvu miešala s hlasnou tanečnou hudbou a ľudia si neboli istí, či nejde o súčasť show. Až keď sa ozvali prvé výkriky "Utekajte!", došla desivá skutočnosť všetkým.

Policajti sa rozhodli zakročiť proti mužovi, ktorý bol podľa nich na akciu dobre pripravený, po zhruba troch hodinách. Najprv uskutočnili kontrolovaný výbuch, ktorý mal odviesť útočníkovu pozornosť, a potom ho zlikvidovali. Oslobodených bolo pri ich akcii najmenej 30 ľudí.

Obama vyjadril sústrasť

Americký prezident Barack Obama dnes oznámil, že streľba z gay klubu v Orlande sa vyšetruje ako teroristický čin a zločin z nenávisti. Vyjadril svoju sústrasť rodinám obetí streľby a ocenil prácu policajtov, vďaka ktorým sa podarilo zachrániť ďalšie životy.

"Vieme dosť na to, aby sme mohli povedať, že išlo o akt terorizmu a akt nenávisti," povedal počas krátkeho vystúpenia v Bielom dome Obama, ktorého citovala agentúra DPA.

Podľa jeho slov však zatiaľ nie je jasné, či bol strelec v spojení s teroristickými skupinami, čo by malo objasniť až ďalšie vyšetrovanie. Prezident zdôraznil, že útok na ktoréhokoľvek občana USA je útokom na všetkých Američanov. 

Zatiaľ nie sú spoľahlivé dôkazy o tom, či bol masaker v Orlande politicky alebo nábožensky motivovaný, alebo išlo o prejav nenávisti voči homosexuálom.

Otec vraha sa za čin svojho syna ospravedlnil:

Prisahal vernosť IS

Predpokladaný páchateľ Omar Mateen údajne prisahal vernosť extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Dôkazy o jeho priamom prepojení na IS alebo iné teroristické skupiny však nateraz neexistujú.

Páchateľ streľby z floridského mesta Orlando, ktorý v noci nadnes v tamojšom gay klube zabil najmenej 50 ľudí, bol členom Islamského štátu (IS). Tvrdí to tlačová agentúra Amak blízka tejto extrémistickej organizácii.

Vyhlásenie zachytila organizácia SITE monitorujúca aktivity militantných džihádistov na internete, uviedla agentúra DPA.  

Agentúra Amak zverejnila bleskovú správu, podľa ktorej bol strelec z Orlanda "bojovníkom Islamského štátu".

V hľadáčiku FBI

Americká FBI muža, ktorý dnes v noci útočil v klube na Floride, vyšetrovala kvôli údajným teroristickým väzbám už v roku 2013 a 2014. vypočúvali ho, nič podozrivého ale neodhalili a vyšetrovanie bolo uzavreté, oznámil dnes Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) na brífingu v Orlande.

Predstavitelia FBI tiež potvrdili, že útočník pred streľbou volal na tiesňovú linku 911 a hovoril o radikálnej organizácii Islamský štát. Potvrdili tiež predchádzajúce správy médií, že strelcom bol dvadsaťdeväťročný Omar Mateen, Američan afganského pôvodu, ktorý sa narodil v New Yorku.

Ako vyšlo najavo, podozrivý bol v minulosti zamestnancom bezpečnostnej firmy. Zbrane, ktoré použil pri streľbe, si legálne vydal asi týždeň pred útokom. Na otázku, ako je možné, že ich mohol získať, keď bol v minulosti v hľadáčiku polície, hovorca FBI uviedol, že vyšetrovanie nič nezistilo a bolo uzavreté.

Policajný veliteľ John Mina spresnil, že v klube, v ktorom zomrelo 50 ľudí, zasahovalo proti útočníkovi 11 policajtov.

01 - Modified: 2024-05-31 22:12:08 - Feat.: - Title: Špičky Kongresu USA pozvali izraelského premiéra Netanjahua na prednesenie prejavu. Postoje ku Gaze sa rôznia 02 - Modified: 2024-05-31 20:44:42 - Feat.: - Title: Akcie v USA po najnovšej štatistike uzavreli zmiešane, dolár klesol 03 - Modified: 2024-05-31 20:20:31 - Feat.: - Title: Bidena by teraz volilo 41 percent Američanov, Trumpa 39. Desať percent ovplyvnil verdikt súdu 04 - Modified: 2024-05-31 20:09:50 - Feat.: - Title: Senátor Joe Manchin vystúpil z Demokratickej strany, stane sa nezávislým. Hovorí o ohrození demokracie 05 - Modified: 2024-05-31 19:17:56 - Feat.: - Title: Trump označil proces v New Yorku za nespravodlivý, sudca je vraj diabol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. jún 2024 07:21