Hillary ClintonováReuters
StoryEditor

Sanders sa stretol s Obamom, americký prezident krátko na to podporil Clintonovú

09.06.2016, 20:38
Autor:
TASRTASR

Uchádzač o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany Bernie Sanders sa dnes v Bielom dome stretol s americkým prezidentom Barackom Obamom. Sanders ho oboznámil o svojom zámere pokračovať v politickej kampani aj napriek úspechu jeho súperky Hillary Clintonovovej, ktorá tento týždeň získala dostatok delegátov potrebných na to, aby si zaistila prezidentskú nomináciu.

Sanders po stretnutí novinárom povedal, že vo svojej kampani plánuje pokračovať aj v nadchádzajúcich primárkach, ktoré sa na budúci utorok uskutočnia v americkej metropole Washington.

Sanders urobí všetko, aby nevyhral Trump

Clintonovú tento vermontský senátor doposiaľ slovne nepodporil, dnes však povedal, že sa s ňou chytá stretnúť v nadchádzajúcich dňoch. Zároveň dodal, že urobí čokoľvek, aby zabránil predpokladanému kandidátovi Republikánskej strany Donaldovi Trumpovi stať sa americkým prezidentom.

"Chystám sa spraviť všetko, čo bude v mojich silách a budem pracovať tak tvrdo, ako len dokážem, aby som sa uistil, že Donald Trump sa nestane prezidentom Spojených štátov," povedal podľa agentúry DPA Sanders po stretnutí novinárom pred Západným krídlom Bieleho domu.

Clintonová sa v utorok vyhlásila za predpokladanú prezidentskú nominantku Demokratickej strany po tom, ako získala na svoju stranu dostatok delegátov júlového nominačného zjazdu. Sanders však napriek tomu z boja o nomináciu neodstúpil a dúfa, že vedenie strany sa napokon - aj napriek vedúcej pozícii Clintonovej - rozhodne podporiť práve jeho kandidatúru.

Americký prezident Barack Obama dnes oficiálne podporil prezidentskú kandidatúru demokratickej uchádzačky Hillary Clintonovej. Videozáznam s príslušným Obamovým vyhlásením bol zverejnený na Clintonovej stránke hillaryclinton.com.

"Nemyslím si, že by bol niekedy niekto tak kvalifikovaný"

"Nemyslím si, že by bol niekedy niekto tak kvalifikovaný, aby zastával tento (prezidentský) úrad," vyhlásil Obama na adresu svojej straníckej kolegyne, ktorá počas jeho prvého mandátu šéfovala americkej diplomacii.

Video bolo zverejnené krátko po tom, ako sa Obama stretol s Clintonovej súperom v boji o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany Berniem Sandersom.

Podľa výpočtov agentúry AP si Clintonová už v predvečer utorkových primárok v Kalifornii a ďalších piatich štátoch zaistila podporu 2383 delegátov nominačného zjazdu demokratov potrebných na to, aby sa stala prezidentskou kandidátkou svojej strany.

Očakáva sa, že Clintonová bude čeliť podnikateľovi Donaldovi Trumpovi, ktorý si potrebný počet delegátov nominačného zjazdu Republikánskej strany zabezpečil už 26. mája.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 03 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:36