StoryEditor

Budhistickí mnísi rozbehli biznis. V thajskom chráme im našli mŕtvoly 40 tigríčat

01.06.2016, 13:10
Autor:
ČTKČTK
Thajsko je dlhodobo považované za centrum ilegálneho obchodu so živočíchmi.

Mŕtvoly asi 40 tigrích mláďat našli thajské úrady v budhistickom chráme, ktorý leží západne od thajskej metropoly Bangkok.

Chrám sa vďaka chovu tigrov stal turistickou atrakciou, je ale podozrivý z nelegálneho obchodu so zvieratami či produktami, ktoré z nich pochádzajú.

Úrady sa tiež rozhodli desiatky živých tigrov chrámu odobrať. Uspávajú ich a odvážajú, napísala dnes agentúra Reuters.

Chrám v provincii Kánťanaburí choval 137 tigrov. Areál hojne navštevovali turisti, ktorí si v poslednej dobe radi zhotovovali selfie s tigrími mláďatami kŕmenými z fliaš s mliekom.

Od pondelka z chrámu previezli na iné miesta 52 živých tigrov, 85 ešte len na prevoz čaká. Akciu podnikli v reakcii na medzinárodný tlak po tom, čo sa objavili podozrenia ohľadom týrania zvierat a nelegálneho obchodu.

V niektorých ázijských krajinách, napríklad v Číne, sa stále živí povera, že tigrie ingrediencie, najmä prášok z ich kostí, majú afrodiziakálne účinky.

V chráme úrady tiež našli 40 mŕtvych tigríčat, ktorých telá bola uložené v mrazničke. "Museli mať pre nich nejakú hodnotu, keď sa ich chrám rozhodol uchovávať," uviedol zástupca generálneho riaditeľa thajského oddelenia pre národné parky. Úrady dnes mŕtve telá tigrov ukázali médiám.

Medzi zvieracími mŕtvolami v chráme bolo i telo chráneného binturonga, ​​čo je veľká stromová cibetka s dlhým chápavým chvostom, ktorá žije v korunách stromov dažďových pralesov juhovýchodnej Ázie.

Mnísi z chrámu na obvinenia a nálezy zvieracích mŕtvol zatiaľ nereagovali.

Thajsko je dlhodobo považované za centrum ilegálneho obchodu so živočíchmi a rastlinami, vrátane slonoviny. Na miestnych trhoviskách možno často nájsť exotické vtáky, cicavce a plazy, z ktorých mnohí patria medzi ohrozené druhy, uviedla agentúra Reuters.

Medzinárodná organizácia PETA (Ľudia pre etické zaobchádzanie so zvieratami) v utorok uviedla, že chrám bol "peklom pre zvieratá", a vyzvala turistov, aby prestali navštevovať zvieracie atrakcie vo vlasti aj v zahraničí.

01 - Modified: 2023-12-07 13:56:07 - Feat.: - Title: Zoo v Pakistane zatvorili, medzi tigrami našli mŕtveho muža 02 - Modified: 2023-05-30 17:30:00 - Feat.: - Title: Mŕtvy je drahší, bujón z jedného tigra vynesie aj 600-tisíc eur. Slovenské stanice sú v tieni podozrenia 03 - Modified: 2023-05-10 08:15:09 - Feat.: - Title: Súd v Pezinku: Svedok Jakubek nechápe, prečo sa ešte niekto zaoberá "bájkami" Petrova alias Tigra 04 - Modified: 2023-04-20 08:43:01 - Feat.: - Title: Nakúpil tigre, kšeftoval s nimi, hral sa na bosa. Teraz Karlosa Vémolu rieši polícia, hrozia mu tri roky basy 05 - Modified: 2023-04-14 12:16:46 - Feat.: - Title: Svedok na súde: Expolicajt Kaľavský mal od Petrova dostať mobilný telefón
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 03:38