Z utečeneckej krízy ťaží talianska mafiaReuters
StoryEditor

Talianska mafia dostala dar z nebies. Za utečencov berie peniaze od vlády

08.05.2016, 16:49
Mafia sa stará o stravu a ubytovanie pre utečencov. Pre vládu je ich nekontrolovateľný príliv ťažko riešiteľný.

Za dar z nebies pre mafiu označujú talianske médiá neschopnosť tamojšej vlády riešiť nekontrolovateľný príliv utečencov. Mafia totiž "starostlivosť o utečencov" ochotne preberá a od vlády vraj poberá nemalé čiastky za to, že sa stará o ich ubytovanie a stravu.

Talianska vláda priznáva, že už nemá kapacitu zvládať ďalší príliv utečencov do krajiny. Naposledy tak urobila, keď sa rozhorčene posťažovala nad uzatváraním vnútroschengenských hraníc s Rakúskom.

"Plán tvrdých kontrol Brennerského priesmyku (ktoré chystá rakúska vláda, pozn. red.) je jasný krok nielen proti európskym pravidlám, ale aj histórii, logike - a budúcnosti Európy," vyhlásil taliansky premiér Matteo Renzi.

Medzi Talianskom a Rakúskom teraz zúri čosi ako "migračná studená vojna". Podľa talianskych médií teraz Viedeň vztyčuje okolo Talianska podobný múr, ako za studenej vojny obklopoval Západný Berlín. Ale nie všetci Taliani sú z toho rozčarovaní. Podľa všetkého má dôvod na radosť talianska mafia.

Historicky vzaté, mafii vždy tak nejako vyhovovalo, keď niečoho bolo málo, či keď niečoho bolo priveľa. Teraz je veľa migrantov a málo ľudí, ktorí by sa o nich mohli postarať. Ponúkla sa mafia. Aspoň podľa talianskych médií: tie teraz píšu o tom, že mafia si úplatkami prekliesnila cestu do "migračného biznisu" a teraz poberá obrovské sumy od vlády za to, že sa postará o stravu a ubytovanie migrantov.

Ale nebola by to mafia, aby v tom nebol nejaký háčik. Ubytovne sú totálne zdevastované, potraviny často zhnité - a mafia si dokonca necháva od migrantov platiť "za ochranu" akési migrantské výpalné.

V južnom Taliansku a na Sicílii nemajú migranti veľmi na výber. Šanca, že nájdu prácu, je prakticky nulová. Nezamestnanosť medzi nimi presahuje 60 percent a takmer jedinou voľbou sa tak pre nich stáva práca pre mafiu. Pokiaľ ju odmietnu, môže ich stretnúť rovnaký osud ako nedávno jedného migranta z Gambie, ktorému mafia prestrelil hlavu (našťastie útok prežil), pretože "odmietol hrať podľa jej pravidiel".

Odborníci upozorňujú, že to najhoršie príde v blízkej budúcnosti. Podľa odhadov je už teraz zhromaždených na severoafrickom pobreží približne 800 000 ďalších migrantov, ktorí len čakajú, kým nastane ten správny okamih a pripláva tá správna loď, ktorá by ich zobrala do Talianska.

V dôsledku toho, že stále chýba plán, ako migráciu smerom do Európy zastaviť, a posilňuje mafia, ktorá nemá žiadne zábrany, pokiaľ ide o použitie násilia, môže sa podľa expertov situácia čoskoro vymknúť úplne kontrole.

01 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 02 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 03 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 05 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:38