Demonštrant v MoskveTwitter
StoryEditor

Rusi protestovali proti Putinovi kvôli panamskému škandálu, skončili v rukách polície

06.04.2016, 17:56
Autor:
mslmsl
V uniknutých dokumentoch z panamskej firmy figuruje aj meno ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Putin schováva peniaze v Paname. Impeachement," stálo na transparentoch protestujúcich v Moskve, ktorí sa kvôli afére Panama Papers domáhali ústavnej žaloby na ruského prezidenta Vladimira Putina. Demonštrantov však zadržala polícia - spolu s okoloidúcim, ktorý sa protest snažil zachytiť fotoaparátom, píše portál Lidovky.cz.

Demonštranti s protestnými transparentmi sa v uliciach Moskvy objavili v pondelok v reakcii na kauzu Panama Papers, kde okrem množstva ďalších štátnikov a známych osobností figuruje tiež meno vládcu Kremľa Vladimira Putina a ľudí z okruhu jeho najbližších priateľov - spolu s miliardami "odklonenými" do daňových rajov.

Neďaleko sídla Štátnej dumy mohli ľudia v rukách protestujúcich uvidieť nápisy ako "Putin. Offshore. Impeachment.", " $ 2 000 000 000 Putina v offshore. Impeachment." Či "Putin schováva peniaze v Paname. Impeachement." Proti demonštrantom však čoskoro zasiahli policajti, informuje server denníka The Moscow Times.

Medzi zadržanými boli napríklad členovia opozičnej Strany pokroku (politický subjekt hlásiaci sa k činnosti Alexeja Navalného - pozn. red.) Darja Jacenková a Nikolaj Ljaskin či okoloidúci, ktorí si demonštrantov v kritickú chvíľu chcel odfotiť.

Snímky zo zákroku zverejnil Ljaskin na svojom twitterovom profile spolu s viacerými komentármi, okrem iného aj výrečným "Na Islande vyšli tisíce a požadujú rezignáciu vlády. U nás vás zadržia za sólový štrajk."

Prísľub vyšetrovania

Kremeľ v tajných dokumentoch obsiahnuté odhalenie už v pondelok označil za súčasť informačnej vojny a antiputinovskej kampane. Napriek tomu hovorca ruskej generálnej prokuratúry v utorok oznámil, že úrad sa kauzou plánuje zaoberať a mená ruských občanov zo stránok panamských dokumentov prešetrí.

"Hlavným cieľom vyšetrovania bude zistiť, či v panamských dokumentoch spomínaní ruskí občania konali v súlade s ruskými zákonmi (...) a našimi záväzkami voči medzinárodnému spoločenstvu v boji proti korupcii," citovala Alexandra Kurennoja agentúra Interfax.

01 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 02 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 03 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 04 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu 05 - Modified: 2024-04-05 15:17:23 - Feat.: - Title: Ulicami Teheránu sa šíri hnev. Tisíce demonštrantov žiadajú pomstu za smrť dvoch generálov zabitých v Sýrii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:31