StoryEditor

Kyjev chce zakázať sovietsky symbol Vianoc. Plán má však veľa odporcov

25.12.2015, 21:02

Tradičný sovietsky film Irónia osudu, ktorý neodmysliteľne patrí k vianočným tradíciám na Ukrajine, sa zrejme tento rok vysielal naposledy. Vláda ho chce zakázať kvôli tomu, že v ňom vystupuje herečka, ktorá schvaľuje ruskú anexiu Krymu. Obyčajní Ukrajinci aj ruskí politici však proti plánovanému zákazu protestujú, píše idnes.cz.

Snímka Irónia osudu alebo Rozhodne správna kúpeľ (v origináli Ironija Veštbu, ili S ljogkim parom!) z roku 1975 sa stala tradičným filmom ​​vysielaným počas vianočných sviatkov v Rusku a väčšine postsovietskych štátov. Na televíznych obrazovkách ho sledujú milióny divákov. Jeho obľúbenosť možno prirovnať k tradičným filmom našich Vianoc, ako sú Tri oriešky pre Popolušku či Pelíšky.

Kvôli vyhrotenému dianiu na Ukrajine si ho však miestni ľudia počas najbližších sviatkov zrejme nepustia. Vláda ho s najväčšou pravdepodobnosťou zakáže kvôli herečke, ktorá je vo filme rozprávačka príbehu.

Zároveň sa však objavila na zozname ľudí, ktorých ukrajinská vláda považuje za hrozbu pre národnú bezpečnosť. Herečka totiž podporuje ruskú anexiu Krymu. Paradoxné je, že režisér filmu Eldar Alexandrovič Rjazanov bol až do svojej smrti v tomto roku veľkým kritikom súčasnej ruskej politiky, píše server The Guardian

Ukrajinské ministerstvo kultúry pred časom zostavilo zoznam hercov, ktorí so svojimi politickými názormi podporujú ruské kroky v ukrajinskom konfliktu. Zrejme najznámejším z nich je Gerard Depardieu, ktorý v minulom roku získal ruské občianstvo. Kedysi úspešný herec kyjevskú vládu rozohnil okrem iného kontroverzným výrokom, že miluje Rusko a "Ukrajinu, ktorá je súčasťou Ruska". 

Za film sa prihovárajú aj stúpenci Janukovyča 

Depardieu a ostatní herci na zozname majú zakázaný vstup na Ukrajinu. Nové filmy, v ktorých sa objavujú, potom nesmú byť uvedené v ukrajinských kinách. Zákon upravujúci možnosť premietania filmov je však v otázke zákazu starších snímok nejednoznačný. Podľa ukrajinských médií sa napriek tomu Irónia osudu pravdepodobne už od budúceho roka na zozname zakázaných filmov objaví. 

Proti zákazu obľúbeného filmu už stačila protestovať časť ukrajinskej verejnosti a aj ruskí politici. Šéf zahraničného výboru ruskej Dumy Alexej Puškov na Twitteri uviedol: "Na Ukrajine chcú zakázať Iróniu osudu. Aký však bude osud samotnej Ukrajiny? Je to naozaj to, o čom mal byť Majdan? Nie je to len irónia osudu, ale určitý sarkazmus osudu".

Opozičný blok, politické zoskupenie pozostávajúce zo zvyškov Strany regiónov bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, sa proti možnému zákazu filmu ohradzuje. Jeho zástupcovia vyhlásili, že prípadný zákaz tohto filmu sa pokúsia napadnúť na súde. "Zákaz by nedával žiadny zmysel, urobíme všetko pre to, aby sa nestal skutočnosťou," oznámili zástupcovia strany. 

Boj proti odkazu Sovietskeho zväzu 

Ukrajinská vláda sa v uplynulých mesiacoch snaží vymazať zo sveta všetko, čo by pripomínalo odkaz Sovietskeho zväzu. V apríli schválený balíček zákonov má zlikvidovať všetky viditeľné pozostatky niekdajšej sovietskej moci, odstrániť päťcípe červené hviezdy, kosáky a kladivá, premenovať ulice a hlavne strhnúť pomníky sovietskych vodcov, ktorých sú na Ukrajine ešte stále stovky, pripomína agentúra Reuters. 

Obsahuje okrem iného zákaz prehrávania sovietskej hymny alebo zničenie všetkých hesiel sovietskych vodcov na verejných budovách. Na verejnosti sa nesmie objaviť sovietska vlajka ani vlajky niekdajších sovietskych republík či sovietskych satelitov, pokiaľ nezostali dodnes štátnymi vlajkami. Zničené musia byť aj všetky nápisy, ktoré by obsahovali slová "Komunistická strana Sovietskeho zväzu". 

Premenované musia byť počas pol roka nielen ulice pomenované po komunistických funkcionároch, ale aj desiatky, možno stovky miest a obcí, ktorých miestopisný názov priamo odkazuje na sovietsku minulosť. 

Nový ukrajinský zákon platí na celom území štátu, ale jeho uplatnenie v povstaleckých zónach na východe krajiny je len ťažko predstaviteľné. Vodcovia "ľudových republík" v Donecku a Luhansku považujú sovietsky odkaz za základ svojej proruskej ideológie a symbol zväzkov s Moskvou.

Separatisti dávajú svoju fascináciu Sovietskym zväzom na obdiv na každom kroku. Na očiach sú najmä plagáty s Josifom Stalinom, ktoré zdobia ulice v Donecku. Úrady sa však snažia presadiť tiež sovietsky model spoločnosti a potichu zahladzujú zmienky o jeho historických zločinoch.


 

01 - Modified: 2007-12-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hlinikárne vyprázdnili kalové polia
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:54