StoryEditor

Sme v izolácii, krajiny V4 urobili povstanie, píšu nemecké médiá

16.02.2016, 14:18
Autor:
ČTKČTK
Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko sa zjednotili a chystajú sa na stret s "koalíciou ochotných krajín," ktoré podporujú Angelu Merkelovú.

Krajiny vyšehradskej skupiny (V4) sa na pondelkovom summite v Prahe jasne postavili proti politike nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v utečeneckej kríze. Zhodujú sa na tom komentátori v nemeckých médiách. Podľa nich je Nemecko v Európskej únii so svojím postojom stále izolovanejšie.

"Štvorka proti Merkelovej. Povstanie proti nemeckej utečeneckej politike," otvára svoj komentár bonnský denník General-Anzeiger. Podľa neho Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko zjednotili v Prahe svoju pozíciu v utečeneckej kríze a chystajú sa na stret s "koalíciou ochotných krajín", ktoré nemeckú kancelárku podporujú. "Čoskoro sa všetci bojovníci stretnú pri okrúhlom stole na summite. Nájde sa tam európske riešenie? Alebo sa rozídu roztrieštení?" pýta sa denník.

"Štyri východoeurópske členské krajiny EÚ organizujú odpor proti utečeneckej politike kancelárky," napísal denník Tagesspiegel. "Spolku vytvorenému pred 25 rokmi v maďarskom meste Vyšehrad vtedy išlo o bezproblémovú integráciu do EÚ. Teraz sa snaží predovšetkým o to vymedziť sa proti nemeckému kurzu v utečeneckej politike," uviedol denník.

"Všetky významné východoeurópske štáty využívajú vyšehradské fórum, aby sa postavili proti kancelárkinej utečeneckej politike. Pre Angelu Merkelovú je zlé, že spolu s nimi budú na nadchádzajúcom summite hlasovať proti Nemecku aj ďalší Európania," napísal denník Die Welt. "Nikdy v minulosti Berlín tak arogantne nezanedbával záujmy svojich partnerov v EÚ. Kancelárke za to v Bruseli vystavia účet," napísal denník o nadchádzajúcom summite.

"Od vzniku Európskeho spoločenstva ešte nikdy nebola Spolková republika v Európe tak izolovaná. Na vine je z veľkej miery zanovitosť Merkelovej," uviedol tiež Die Welt. "S ohľadom na európsku stabilitu je najvyšší čas, aby (nemecká) vláda zmenila svoju politiku a prešla od morálneho velikášstva k umiernenosti a k ​​pragmatizmu," uzavrel denník.

Premiéri Česka, Slovenska, Maďarska, Poľska sa v pondelok pri rokovaní s bulharským premiérom a macedónskym prezidentom v Prahe zhodli, že migračná kríza nemá iné než európske riešenie, pre istotu však treba chystať stavbu plotu na severnej hranici Grécka.

Takzvaný plán B chce na summite v Bruseli presadzovať predovšetkým slovenský premiér Robert Fico. "Bulharsko aj Macedónsko konštatovali, že ak by vybuchlo európske riešenie na turecko-gréckych schengenských hraniciach, tak už potom nebude iná možnosť, než chrániť hranicu na tejto úrovni," uviedol Fico.


 

01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 04 - Modified: 2024-04-06 15:12:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda sa dohodla na zavedení platobných kariet pre žiadateľov o azyl 05 - Modified: 2024-02-14 14:14:51 - Feat.: - Title: Nórské mesto rozhodlo, že bude prijímať iba utečencov z Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:00