StoryEditor

Obama pod paľbou. Čelí žalobe od republikánov

21.11.2014, 19:07
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Republikáni z americkej Snemovne reprezentantov v piatok podali na federálnom súde žalobu na administratívu prezidenta Baracka Obamu kvôli údajnému prekročenia právomocí pri presadzovaní zdravotníckej reformy. Návrh na podanie žaloby snemovňa schválila hlasmi republikánov už na konci júla.
Žaloba podaná na súde vo Washingtone mieri na ministerstvá zdravotníctva a financií. Zákon reformujúcej zdravotnú starostlivosť v USA údajne nelegálne poskytuje 175 miliónov dolárov (asi 3,9 miliardy Sk) poisťovacím spoločnostiam v rámci štátneho príspevku určeného pre rodiny s nízkymi príjmami. Obamova administratíva podľa žaloby tiež nezákonne odložila platnosť povinnosti firiem s viac ako 50 zamestnancami poskytnúť zdravotné poistenie.
Republikáni chcú podaním žaloby splniť sľub bojovať "všetkými prostriedkami" proti veľkej Obamovej reforme zdravotníckeho systému. "Prezident sa opakovane rozhodol ignorovať vôľu Američanov a prepísať zákon sám, bez hlasovania Kongresu," uviedol predseda Snemovne reprezentantov John Boehner.

Demokrati už krok svojich politických rivalov odsúdili. Podľa nich bol Obamov postup pri presadzovaní zdravotníckej reformy zákonný a plne v medziach ústavy. "Zákonodarcovia nemôžu podávať žalobu len preto, že nesúhlasí s aplikáciou zákona, ktorý predtým Kongres schválil," uviedla predsedníčka demokratickej menšiny v snemovni Nancy Pelosiová.
Republikáni v piatok silno kritizovali tiež prezidentovu ohlásenú reformu imigračného systému, ktorá by mala od budúceho jari ochrániť až päť miliónov prisťahovalcov pred hrozbou vypovedanie z USA. Niektorí konzervatívni politici sa už vyjadrili pre podanie podobné žaloby aj proti tomuto kroku (viac o reforme imigračného systému sa dočítate tu).
Ako píše agentúra AP, americké súdy nie sú príliš ochotné miešať sa do kompetenčných sporov Kongresu a prezidenta. Aby republikáni na súde uspeli, museli by dokázať, že Obama svojím konaním Snemovňu reprezentantov poškodil. Aj keby žalobcovia uspeli, nie je zďaleka isté, že by verdikt padol v čase Obamovho mandátu, ktorý vyprší v januári 2017.

01 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 02 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi 03 - Modified: 2023-03-13 11:33:49 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že USA a Británia šíria nepravdy o výbuchoch na plynovodoch 04 - Modified: 2023-03-13 11:35:50 - Feat.: - Title: Vyriešte to rýchlo, hrozí problém, volajú veritelia skrachovanej americkej banky SVE 05 - Modified: 2023-03-13 07:53:41 - Feat.: - Title: Po SVB skrachovala ďalšia banka. Americké úrady uzavreli newyorskú Signature Bank
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:24