StoryEditor

Guvernér Ryan -- pán nad životom a smrťou

14.01.2003, 23:00

Dnes už bývalý guvernér amerického štátu Illinois George Ryan v predvečer svojho odchodu z funkcie minulý týždeň omilostil štyroch väzňov čakajúcich v "cele smrti" a ďalším desiatkam odsúdených znížil tresty na doživotie. "Náš systém najvyššieho trestu je sužovaný démonom pochybenia: pochybenia v rozhodovaní o vine a pochybenia v tom, kto z vinných si zaslúži zomrieť. Aký vplyv mala na rozhodovanie rasa (obvineného)? Aký vplyv malo jeho sociálne postavenie? Z týchto dôvodov mením rozsudky všetkých odsúdených na trest smrti. Budem spať pokojne, lebo viem, že som urobil správne rozhodnutie," vyhlásil Ryan pred zhromaždením odporcov najvyššieho trestu, študentmi a profesormi Northwestern University v Chicagu.
Študenti zachraňovali
A práve študentom žurnalistiky tejto univerzity sa podarilo poukázať na fakt, že niečo na systéme trestu smrti v USA je choré. Koncom 90. rokov pracovali spolu so svojím profesorom a súkromným vyšetrovateľom na prípade odsúdeného vraha Anthonyho Portera. Podarilo sa im nájsť dôkazy, ktoré Portera očistili a zachránili pred istou smrťou, v cele smrti pritom strávil 17 rokov. Ryan vtedy povedal: "Už nikdy žiaden Anthony Porter," vyhlásil moratórium na trest smrti a vymenoval komisiu, ktorá mala prešetriť prípady všetkých odsúdených na najvyšší trest. Zistil, že štát Illinois využíval od jeho znovuzavedenia v roku 1977 trest smrti až príliš často. Šokujúce bolo však zistenie, že až 13 osôb čakajúcich na smrť bolo nevinných. Republikánskeho exguvernéra, ktorého, mimochodom, nahradil demokrat Rod Blagojevich (z jeho plošnou amnestiou nesúhlasil), chcú za jeho odvahu nominovať na tohtoročnú Nobelovu cenu mieru. "Pracujeme na tom," vyhlásil pre Fox News Channel profesor práva na Univerzite štátu Illinois Francis Boyle. Túto ideu podporil aj advokát občianskych práv, reverend Jesse Jackson: "Myslím, že to bolo morálne správne rozhodnutie, vyžadovalo si v tejto klíme politickú odvahu. Nobelovu cenu za mier si zaslúži." Pri rozhodovaní v prospech amnestie ho telefonicky podporil aj bývalý juhoafrický prezident a aktivista Nelson Mandela.
Nespravodlivý systém
Ryanovo rozhodnutie sa týka 167 väzňov, všetci okrem troch si budú odpykávať doživotie bez nároku na podmienečné prepustenie, zvyšným znížil trest na 40 rokov (podobne ako u spoluobvinených v ich prípadoch) s možnosťou neskoršieho prepustenia. Už v piatok Ryan omilostil štyroch mužov: Madisona Hobleyho, Leroya Orangea, Aarona Pattersona a Stanleyho Howarda (ten je však obvinený ešte z ďalšieho porušenia zákona). Hobleyho (42) odsúdili za vraždu siedmich osôb, vrátane manželky a syna pri požiari v roku 1987. Orange (52) bol v roku 1985 odsúdený za vraždu štyroch ľudí a Pattesron (38) mal v roku 1986 zavraždiť manželský pár. Spolu s Howardom boli všetci súčasťou skupiny desiatky väzňov odsúdených na trest smrti, ktorých priznanie získali mučením na príkaz vtedajšieho chicagského policajného šéfa Johna Burgea. Z policajného zboru ho vylúčili po tom, ako vnútorné vyšetrovanie ukázalo, že podozriví boli systematicky fyzicky zneužívaní. "Som presvedčený, že došlo k očividnej krivde. Verím, že títo muži sú neviní... Sú perfektnou ukážkou toho, že niečo na tomto systéme je strašne pokazené. Kriminálny justičný systém nášho štátu je mylný, nespravodlivý, neschopný rozlíšiť vinných od nevinných a niekedy aj veľmi rasistický," zdôraznil odchádzajúci guvernér. Dodal, že "darebácki" policajti, "horliví" prokurátori, nekompetentní obhajcovia a sudcovia často rozhodovali na základe formálnych záležitostí než spravodlivosti.
Pozostalí reagujú
Ollie Doddsová, ktorej dcéra zomrela pri požiari založenom Hobleym, pre CNN vyhlásila, že je presvedčená o jeho vine: "Moje spomienky tým ožívajú. Neviem, ako to (guvernér Ryan) mohol urobiť. Nezaslúži si slobodu." Vrah syna Verna Feulinga síce nebude na slobode, ale trest mu bol znížený. "Môj syn je pochovaný už 17 rokov a spravodlivosti som sa stále nedočkal. Je to ako výsmech," reagoval Feuling. Ostro na Ryana zaútočil aj štátny prokurátor Kevin Lyons: "Myslím, že svojimi zablatenými topánkami šliape po tvárach obetí, používa ich ako rohožku pred odchodom z úradu... Každý mal šancu prd súdom, strávili tam roky."
Úder trestu smrti
Ide o najhorší úder inštitútu najvyššieho trestu od rozhodnutia Najvyššieho súdu UA z roku 1972, ktorý označil vtedajší systém trestu smrti za protiústavný, 600 rozsudkov bolo znížených na doživotie a štáty museli prispôsobiť svoje zákony federálnemu právu. K moratóriu podobnému tomu v Illinois pristúpil aj guvernér Marylandu Parris Glendening.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 07:20