StoryEditor

Ako Rusko ničí teroristov. Pozrite si osem zásadných vyhlásení Lavrova

26.01.2016, 18:44
Autor:
TASRTASR
Šéf ruskej diplomacie dnes na tlačovej konferencii odpovedal na otázky novinárov, ktorých bolo prítomných niekoľko stoviek.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov mal dnes tlačovú konferenciu, ktorá bola venovaná udalostiam roka 2015. Akreditovalo sa na ňu vyše 200 ruských a 250 zahraničných novinárov. Prečítajte si Lavrovove najzásadnejšie vyhlásenia.

Iniciatíva Putina vytvoriť protiteroristickú koalíciu bola kľúčová

Ruské letecké operácie pomohli zvrátiť situáciu v Sýrii. Iniciatíva ruského prezidenta Vladimira Putina vytvoriť širokú protiteroristickú koalíciu pod záštitou OSN bola jednou z kľúčových udalostí vlaňajška, konštatoval Lavrov. "Operácia ruskej leteckej skupiny v reakcii na žiadosť sýrskej vlády skutočne umožnila zvrátiť udalosti v tejto krajine a viedla k zúženiu teritória ovládaného teroristami," citovala ho agentúra TASS. "Taktiež sa vyjasnilo, kto bojuje proti teroristom, kto sú ich komplici, a kto sa ich snaží využiť pre svoje egoistické ciele," doplnil šéf ruskej diplomacie.

Spolupráca so Západom

Moskva nedovolí, aby ju Západ trestal za jej nezávislú zahraničnú politiku. "Sme pripravení na čo najkonštruktívnejšiu spoluprácu s našimi západnými partnermi - vrátane Európy a Spojených štátov. Ale iba a výhradne na základe rovnocennosti a vzájomného prospechu a za predpokladu nezasahovania si do vnútorných záležitostí," citovala Lavrova agentúra Reuters.

Bez Kurdov nie je možný mier

Nie je možné dosiahnuť mierovú dohodu v Sýrii bez účasti Kurdov na rokovaniach, vyjadril sa Lavrov. Bolo by "nespravodlivé" a "kontraproduktívne", keby sa sýrski Kurdi nemohli zúčastniť na mierovom procese, konštatoval Lavrov, ktorého citovala agentúra Reuters. Podľa neho zohráva kurdská Strana demokratickej jednoty (PYD) dôležitú úlohu v boji proti tzv. Islamskému štátu a je nevyhnutnou súčasťou politického riešenia konfliktu v Sýrii.

Rusko nechce späť utečencov z Nórska

Rusko nechce vziať späť utečencov, ktorí z jeho územia prekročili hranice do Nórska. "Reč je o ľuďoch, ktorí pricestovali do Ruska, aby v Rusku pracovali alebo navštívili príbuzných. Nedeklarovali účel svojej návštevy ako prechod do Nórska," citovala Lavrova agentúra Reuters. "To znamená, že úmyselne uviedli nepravdivé údaje o účele svojej návštevy Ruskej federácie."

Do Nórska prišlo vlani cez arktickú hranicu s Ruskom približne 5500 ľudí. Nórsko doposiaľ Rusku vrátilo približne 230 migrantov.

Nevyzvali Asada, aby odstúpil

Moskva nevyzvala sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby odstúpil, a neponúkla mu ani politický azyl."V oboch prípadoch je odpoveď 'nie'," vyhlásil Lavrov na tlačovej konferencii venovanej udalostiam roka 2015. "Nie je to pravda. Nikto nepožiadal o politický azyl a nikto nič takéto neponúkol," citovala ruského ministra agentúra Reuters.

Rusko bude naďalej požadovať plnenie minskej dohody

Rusko bude aj v roku 2016 požadovať dôsledné plnenie minskej dohody o urovnaní konfliktu na Ukrajine. Podľa agentúry RIA Novosti Lavrov na tlačovej konferencii uviedol, že všetky opatrenia sa zatiaľ nerealizovali.

Podľa agentúry Reuters zároveň označil Ukrajinu za nespoľahlivého partnera pri transporte plynu do Európy.

V Gruzínsku sa cvičia teroristi

Moskva má informácie, že militanti z tzv. Islamského štátu (IS) podstupujú výcvik v gruzínskom údolí Pankisi, neďaleko ruských hraníc, vyhlásil Lavrov. Podľa agentúry AP pôsobí v radoch Islamského štátu zhruba 100 Gruzíncov, pričom 15 z nich už v bojoch zahynulo.

Krym je územím Ruskej federácie

Rusko odmieta viesť rozhovory o vrátení Krymského polostrova Ukrajine. "Nemáme čo vracať. S nikým nevedieme rokovania o vrátení Krymu," povedal Lavrov. "Krym je územím Ruskej federácie plne v súlade s vyjadrením vôle jeho obyvateľov," povedal šéf ruskej diplomacie.

01 - Modified: 2008-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šramko: Diskutovať o termíne prijatia eura je už neskoro
01 - Modified: 2024-04-04 12:45:05 - Feat.: - Title: Čínsky mierový plán pre Ukrajinu je zatiaľ najrozumnejším návrhom, vyhlásil Lavrov 02 - Modified: 2024-04-03 14:18:52 - Feat.: - Title: Lavrov sa má stretnú so šéfom čínskej diplomacie 03 - Modified: 2024-03-04 16:00:43 - Feat.: - Title: Tusk kritizoval slovenský a maďarský rezort diplomacie za schôdzku s Lavrovom. Máme rozdielne názory, odkázal 04 - Modified: 2024-03-03 11:45:54 - Feat.: - Title: Schôdzka Blanára s Lavrovom nás nepriblížila k mieru na Ukrajine, reaguje Čaputová na stretnutie 05 - Modified: 2024-03-02 18:26:13 - Feat.: - Title: Blanár pred Lavrovom apeloval na skoré obnovenie mierových rokovaní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. apríl 2024 08:34