StoryEditor

Putina môže v Kremli nahradiť muž z tajnej služby

10.02.2016, 23:00
V Rusku sa do popredia dostáva človek z tajných služieb, ktorý by mohol nahradiť súčasného prezidenta.

Na ruskom politickom nebi sa objavila nová hviezda v podobe generálporučíka tajných služieb. Už dlho vymenovanie nového gubernátora nevyvolalo taký rozruch ako tentoraz – Tulskú oblasť od začiatku februára riadi Alexej Ďumin. Človek, ktorý ešte 1. februára nosil uniformu, dnes prijíma novinárov v slušivom obleku. Jeho meno Rusi vôbec nepoznali. Teraz sa stáva jednou z najpopulárnejších osobností Ruskej federácie.

Putinov nástupca

Záujem o jeho osobu nie je vyvolaný dôležitosťou funkcie, ktorá mu bola zverená – je lokálnym náčelníkom oblasti, v ktorej síce sídli jedna z najväčších zbrojoviek sveta, ale inak predstavuje iba 0,15 percenta územia Ruska. Napriek tomu sa o ňom v poslednom období popísalo viac ako o prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Objavili sa aj špekulácie, že by mohol byť „nástupcom trónu“. Zvláda totiž výborne krízové situácie a tie krajinu zrejme čakajú. Napríklad mal veliť dramatickej a úspešnej operácii evakuácie exprezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyča do Ruska a tiež operácii obsadenia Krymu.

Informácií, ktoré sa o Ďuminovi naraz objavili a v priebehu pár hodín zaplnili stránky novín, je príliš veľa na to, aby boli všetky pravdivé. On sám v rozhovore pre ruský denník Kommersant poprel, že by „zachraňoval“ Janukovyča. K „operácii Krym“ sa však tak jednoznačne nevyjadril.

Jedno je však isté – štyridsaťštyriročný dôstojník tajných služieb v plnej sile, s nepoškvrnenou povesťou a športovou vizážou, neskrývanou láskou k hokeju, ktorý amatérsky, ale o to vášnivejšie hrá, nie je vôbec nepodobný Putinovi v čase, keď si svojho nástupcu vyberal bývalý ruský prezident Boris Jeľcin.

Aj dôvody, prečo mohla voľba teraz padnúť na Ďumina, môžu byť podobné ako tie, ktoré viedli Jeľcina k Putinovi: strach z trestu, zhabanie obrovského majetku, hrôza z hnevu ožobráčených občanov, väzenia, prípadne násilnej smrti. Situácia v roku 2016 nápadne pripomína tú, ktorá zavládla v Rusku v roku 1999.

V jednom sa však ruskí analytici, politológovia a experti zhodnúť nevedia. Či si Ďumina vybral sám Putin, ktorý už začína pochybovať o svojom víťazstve v budúcich prezidentských voľbách v roku 2018, alebo tzv. vládnuca elita, ktorej vôbec nejde o osud prezidenta či krajiny a jej občanov, ale hlavne o funkcie a peňaženky.

Že je Ďumin tajnou zbraňou ruských elít, ktoré prestávajú byť s Vladimirom Putinom spokojné, si myslí aj televízny a rozhlasový komentátor Sergej Dorenko, šéfredaktor rozhlasovej stanice Hovorí Moskva. „Je garantom ich bezstarostnej staroby,“ hovorí Dorenko na adresu vládnucej elity. „Musíme sledovať každý jeho krok.“

To, že Ďumina posadil do gubernátorského kresla sám prezident Putin, na veci vraj nič nemení. Ako vysoko postavený dôstojník tajných služieb vie generál určite vyhodnotiť situáciu a v pravej chvíli sa pridať k tým, ktorí majú väčšie šance. Navyše teraz môže byť prijateľnou postavou pre viacero skupín, ktoré sa snažia skôr o prežitie ako vplyv.

Neublížil ani medveďovi

V každom prípade sa Putin a Ďumin dobre a dlho poznajú. Ďumin totiž slúžil v Službe bezpečnosti prezidenta FSO a vlastne v jednej chvíli velil osobnej ochranke hlavy štátu. „V noci som mal službu v dome, kde prezident odpočíval a zrazu mi vo vysielačke oznámili: Ide k vám medveď,“ opísal jednu zo záchranných akcií v obsiahlom rozhovore pre denník Kommersant Ďumin. „Najskôr som si pomyslel, že si niekto robí žarty, vyšiel som z dverí a vidím: predo mnou stojí míša, dosť... no, strašne veľký.“

Ako strážca prvého muža krajiny nepohol ani brvou, vzal zbraň a vyprázdnil celý zásobník zvieraťu pod nohy. To utieklo a ráno Alexej Genadijevič dostal pochvalu osobne od Putina, milovníka zvierat, že v zápale obrany jeho osoby zvieraťu nič neurobil.

Do minulého týždňa zastával Ďumin funkciu námestníka ministra obrany. Predtým však velil rezortu, ktorý patrí medzi najutajovanejšie v celej krajine – ide o sily špeciálnych operácií na ministerstve obrany. Taká osoba musí byť absolútne dôveryhodná. A to môže byť dôvod, prečo si Ďumina zvolil prezident Putin ako človeka, ktorý by mu mohol v ťažkej chvíli stáť po boku – aby mu v prípade vyostrenia situácie, občianskych nepokojov alebo vzbury elít, čo predpovedajú sociológovia, kryl chrbát.

Utajené vyznamenania

Aj keď sa zdá, že počas posledného týždňa sa o Ďuminovi napísalo všetko, vrátane toho, že jeho syn navštevuje 5. ročník, podľa renomovaného denníka Novoje Vremja je životopis nového tulského gubernátora rovnakou záhadou ako on sám. A donedávna pracoval takmer výhradne v režime utajenia. Ani keď bol vyznamenaný čestným titulom Hrdina Ruska a Radom hrdinstva, žiadna sláva nebola. Výnos prezidenta bol tajný, rovnako ako ceremoniál pripínania vyznamenania na uniformu. Údajne sa obe ocenenia týkajú istej protiteroristickej operácie.

Že sa veľmi zaujíma nielen o bezpečnosť hlavy štátu, ale i o medzinárodnú situáciu, napovedá téma jeho kandidátskej práce: Politické aspekty globálneho riadenia v rámci spolupráce krajín G8.

Traduje sa, že dokáže ako málokto koordinovať rivalov silového systému Ruska – armádu, FSB, GRU aj ministerstvo vnútra. Slávny ruský reportér Sergej Kanev, ktorý sa mnoho rokov pohybuje v prostredí ruských silových rezortov, tvrdí, že Ďumin všetky dôležité informácie okamžite hlásil „Najvyššiemu“. Teda nie svojim bezprostredným nadriadeným, ale priamo Putinovi. „Bol jeho ušami a očami,“ odvoláva sa Kanev na svoje zdroje na ministerstve obrany. Práve to má byť dôvod, prečo armáda Ďumina nemá práve v obľube. Na rozdiel od tajných služieb sa v armáde donášanie nenosí. Vzhľadom na rozloženie síl v súčasnom Rusku však majú predsa len tajné služby, alma mater Putina a Ďumina, navrch.

01 - Modified: 2008-02-05 11:51:29 - Feat.: 0 - Title: Irán vyvinie atómovú zbraň do troch rokov, tvrdí šéf Mossadu
01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-04-20 09:55:09 - Feat.: - Title: Nechcené proroctvo: Sovieti v rozprávke z roku 1973 označujú "Z" za symbol fašizmu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:30