StoryEditor

"Vráťte Krym Ukrajine," kričali Rusi. Zúfalí ľudia protestovali pred bankami

01.02.2016, 23:01

Do prízemného domu v tichej štvrti ruského mesta Ulianovsk niekto oknom hodil Molotovov koktejl - fľašu s horľavinou a zapáleným knôtom. Spadla priamo na posteľ dvojročného chlapca. Jeho dedko, päťdesiatšesť-ročný Ismail Gusejnov, sa ho snažil uhasiť. Do nemocnice dieťa priviezli v ťažkom stave - tvár, horné končatiny a dýchacie cesty malo spálené. Dôvod útoku? Dlhy, ktoré rodina v poslednej dobe už nedokáže splácať.

Neplatiči pribúdajú obrovským tempom

Zatiaľ čo ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že vrchol krízy majú Rusi za sebou a že teraz sa situácia stabilizuje, tí, ktorí si v minulých tučných rokoch napožičiavali peniaze, majú pocit, že to najhoršie ich ešte len čaká.

Polícia v Ulianovsku zadržala vymáhača dlhov, bývalého policajta. Ten vhodil zápalnú zmes vraj len pre výstrahu - Gusejnov, ktorý podnikal ako nákladný prepravca, si od "mikrokreditnej" spoločnosti Rosdengi požičal iba 10 tisíc rubľov na obrovský úrok.

Ľudí, ktorí v poslednej dobe nie sú schopní splácať nielen úžernícke pôžičky, ale ani bežné hypotéky od serióznych bánk, pribúda obrovským tempom. A prípadov, keď vymáhači používajú voči neplatičom násilie, tiež. Keby pri Ulianovskom útoku nebolo popálené dieťa, asi by sa správa o ňom do celoštátnych médií vôbec nedostala.

Ekonómovia považujú za najväčší problém situáciu na trhu s pôžičkami, ktoré si Rusi brali vo valutách. Čo bolo v Rusku jednoduché. Teraz je ale nemožné dlhy splatiť.

Príjem nižší ako splátka

Kurz rubľa sa totiž počas krátkej doby znížil natoľko, že ľudia teraz namiesto jedného bytu fakticky musia splatiť dva. Mnohí už mali pôžičky takmer splatené, teraz ale stoja znovu na začiatku. V mnohých prípadoch je mesačný príjem klienta nižší ako splátka. Ruské banky navyše požadovali až dvadsať-percentný úrok, zatiaľ čo ich filiálky v zahraničí chceli iba štyri až šesť percent.

Podľa ruského finančného serveru Finnews väčšina ľudí, ktorí dostávajú platy v rubľoch a požičali si v dolároch, nie je dnes fyzicky schopná splácať svoj dlh. Banky prichádzajú s jediným riešením - klient, hoci zaplatil väčšinu úveru, má podľa nich predať svoj draho nadobudnutý byt a peniaze dať banke.

Dlžníci už uskutočnili niekoľko protestných akcií pred bankami. Na demonštrácii pri Raiffeisenbank prvýkrát zaznelo z úst rozčúlených žien, aby Rusko vrátilo Ukrajine Krym. Potom sa podľa nich Západ zmiluje, ropa zase pôjde hore a všetko bude ako predtým.

Ruskí novinári túto udalosť označili za prevratnú, pretože podľa nich vo chvíli, keď ľudia kričali "Už nechceme Krym" zvíťazila v ich hlavách chladnička nad televízorom. Kým bola chladnička plná, ľudia sa radovali, že Rusko dokázalo Ukrajincom zobrať polostrov. Teraz, keď z nej mizne výrobky, je vraj výsledok súboja propagandy a žalúdka dopredu jasný - televízia prehrá.

01 - Modified: 2008-01-27 13:53:00 - Feat.: 0 - Title: Zuzulová bojovala so súperkami aj s prechladnutím
01 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 04 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme 05 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:20